Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovaya_TUS (1).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.23 Mб
Скачать

2. Коротка характеристика портів

Бенгазі - військово-морська база і морський порт Лівії на Середземному морі. Знаходиться в затоці Сідра, в невеликій бухті, захищеній з моря моламі. Морський порт Бенгазі доступний для суден водотоннажністю до 30 тис. т. Може використовуватися для базування кораблів до есмінців включно. Порт має глибоководні Нову і Стару гавані і мілководну - Марса-Джуліана і Себхет-ель-Бунту. Довжина причального фронту 1,6 км з глибинами 5-12 м. Є 3 точкових рейдових причалу для танкерів.

У порт Бенгазі ввозяться наступні морські вантажі - машини та устаткування, вивозиться нафта. Сумарний оборот морських вантажоперевезень становить 0,54 млн. т. Навантаження й розвантаження морських вантажів проводяться за допомогою берегових кранів вантажопідйомністю до 4 т, плавкрану вантажопідйомністю 60 т. Порт має 23 складами площею 2 км2, відкритими вантажними площадками, нафтосховищ (21 ємність). Судноремонтні підприємства порту забезпечують ремонт судів і кораблів невеликого водотоннажності. Морський порт Бенгазі пов'язаний авто мобільними дорогами з прибережними містами і портами країни, є міжнародний аеропорт.

Порт Спліт. Спліт (хорв. Split, італ. Spalato) - місто в Хорватії з більш ніж 1700-річною історією. Найбільший місто Далмації і друге за величиною місто країни після столиці - Загреба. Центр відомого курортного регіону, знаходиться в центральній частині узбережжя Адріатики між містами Задар і Дубровник. Населення 221 000 чоловік (2007).

3 Характеристики і умови перевезення вантажу

Нафта і нафтопродукти належать до пожежонебезпечних вантажів.

Густину 0,81 т/м³ має дизельне паливо.

Температура займання дизельного палива +78ºС.

Температура нижньої границі вибуху насиченої пари в повітрі +69º С.

Величезні об’єми перевезень нафти та нафтопродуктів морським шляхом , аварії танкерів і жахливі екологічні наслідки привели до розробки міжнародних конвенцій про запобігання забруднення моря з суден та безпечного перевезення вантажів, де є спеціальні правила, які обумовлюють конструкцію танкерів та наявність спеціальних систем.

На сучасних танкерах вантажні танки відокремлені від зовнішньої обшивки подвійним дном і подвійними бортами шириною до двох метрів.

В вантажні танки тільки в екстремальних випадках дозволяється приймати водяний баласт. Для водяного баласту передбачені танки ізольованого баласту, які розміщені в подвійному дні та подвійних бортах.

Існують спеціальні відстійні танки, куди зливають воду після миття вантажних танків. Вода з відстійних танків викидається за борт тільки після відповідної сепарації.

Для запобігання можливих вибухів танків існує спеціальна система інертних газів (азоту чи вуглекислого газу). які подаються в танки при відкачуванні нафтопродуктів.

Для легкого відкачування нафти і важких нафтопродуктів на танкерах існує система підігріву вантажу парою від допоміжного або утилізаційного котла.

Для визначення кількості вантажу в танках при розвантаженні чи завантаженні на танкерах існує система автоматичного заміру рівня рідини.

Встановлені спеціальні системи пожежогасіння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]