Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Частина гідразина розпадається

3N2H4 → 4NH3 + N2

Утворений при цьому амоніак розчиняєтьсяв конденсаті, підвищуючи його лужність. Так як гідразин в чистому виді токсичний і вогненебезпечний, працювати з ним надо обережно.

В останні часи з метою боротьби з накипеутворенням в парових котлах встановлюється пристосування для магнітного оброблення води, а також ультразвукової обробки води. Ці два методи вдносяться до безреагентних методів, які характеризуються простотою застосування.

Суть магнітного методу заключається в тому, що вода проходить через спеціальний апарат, де вона піддається кототкочасному впливу магнітного поля, при ультразвоковій обробці – впливу ультразвукових коливань.

Але на сьогодні немає достовірних теорій безреагентної обробки води. Ці методи характеризуються нечіткістю і непостійністю отриманого ефекту. До недоліків безреагентних методів відноситься те, що важко піддати контролю зміни в обробленій воді.

Застосування на суднах Чорноморського флоту магнітних і ультразвукових установ не підтвердив переваг цих методів перед застосуванням відомих реагентних методів усунення твердості води.

Намагання комбінувати безреагентні та реагентні методи не принесли успіху. Перспективними залишаються термічні методи обробки води, які забезпечують безнакипну роботу котлів і призупиняють процеси електрохімічної і міжкристалітної корозії металів.

Продукти ЮНІТОР для оброблення води.

Головна мета оброблення води котла.

  1. усунути твердість води.

  2. підтримувати повне значення рН і лужності в споживчій воді і в воді котла.

  3. призупинти корозію, особливо корозію по причині кисню.

  4. недопускати утворення накипу.

  5. попередження піноутворення.

Продукти «Юнітор»

Комбінована обробка

  1. Рідкий продукт

  2. Комбінований продукт.

Одноцільова обробка:

  1. Лужний контроль.

  2. Контроль твердості.

  3. Контроль кисню.

  4. Каталізований сульфіт натрію.

  5. Коагулянт котла

  6. Контроль конденсації.

Комбінована обробка води в котлі низького тиску

  1. Рідка добавка – комбінований хімічний продукт обробки для викосритання в котлах низького тиску. При цьому усувається твердість, вода отримує необхідну лужність, усувається розчинний кисень. Рідкий продукт додається за результатами аналізу води. Якщо котел відкритий і непідпалений, рідкий продукт подається через отвір, але коли котел в роботі, то обробленя проводиться через спеціальну лінію дозування.

  2. Комбінована добавка – це комбінований продукт хімічнорго оброблення, близький до рідкої добавки, але у вигляді порошку, він зменшує твердість і утворює певний рівень рН. Комбінований продукт додається до води поступово при постійному перемішуванні. Дозується він за допомогою загрузочного пристрою байпаса прямо в поживну лінію котла. Через добу після введення комбінованої добавки проводитсья аналіз води або тестування на

А) Р-лужнсть – 100-300 ррm на СаСО3

Б) Хлориди – 200 ррm

В) Кондесат рН – 8,3-9,0

Хімлабораторія Спетропак

Спектропак -309

Існують 4 проблеми, які вирішуються при обробці охолоджуючої води дизеля.

  1. Накип – утворюється з солей, які є воді; можна запобігти її утворенню, використовуючи дистилят, але при цьому підвищується корозія.

  2. Корозія – це процес оксинення металів під дією навколишнього середовища. Коли деталі виготовлені з різних металів, то більш активний метал стає анодом, а пасивний – катодом. В результаті виникає гальванічна пара електронів. Анод оксинюється, а на катоді йде відновлення. Юнітор пропоную викоритовувати інгібітори. Соль азотистої кислоти захищає сталь, азоль – мідь, а борат – підтримує певне значення рН.

  3. Обрастання відрізняється від накипу тим, що накип утворюється з солей, а обрастання обумовлене наявністю у воді завислих частинок.

  4. Мікробіологічна активність – солі азотистої кислоти діють як поживне середовище для деяких бактерій, це призводить до зміни рН, що також підсилює мікробіологічну активність.

Обробка води і водоконтроль колтлів за програмою «QUADCHEM» фірми «Vecom». Для водообробки використовуються два препарати QC-3 і QC-4, які розроблені фірмою ВЕКОМ, на основі сучасної технології і являють собою складні органічні продукти, які містять полімери, нейтралізовані органічні кислоти і пілвкоутворюючі аміни. Разом вони забезпечують надійний захист поверхні нагріву котла від накипу і корозії. Початкова доза для препарату становить QC-3 0,75 л, для препарту QC-4 – 0,25л. розрахована кількість препарату до 20 л дистильованою водою, заливається в бачок дозуючого пристрою і на протязі 2 годин при максимальній подачі насоса –дозатора вводиться в котел. Після введення в котел початкової дози розраховується добова доза препарату: QC-3 0,2л, для препарту QC-4 – 0,4л на 1 кубічний метр водного об’єму котла. Потім проводиться аналіз котлової води за допомогою судової-експрес лабораторії.

    1. рН

    2. проводимість

    3. Хлориди в конденсаті

Препарат QC-3 – являє собою темно-коричневу рідину ,яка містить нейтралізовані органічні кислоти, органічні інгібітори корозії і накипеутворення. Препарат не горить, має лужні влатсивості.

Препарат QC-4 – рідина коричневого кольору, містить нейтралізовані органічні кислоти і аміни. Препарат не горить, визиває подразнення шкіри. При роботі з ним потрібно застосовувати спецодяг, рукавиці, захисну маску. При потраплянні на шкіру необхідно звернутися до лікаря.