Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Конспект лекцій ОЗК 2014

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Ефективне управління грошовими коштами також передбачає:

впевненість у тому, що готівки вистачить для поточних операційних потреб і для своєчасних розрахунків за зобов’язаннями компанії;

розміщення зайвої, тимчасово вільної готівки з метою отримання доходу. Такі грошові кошти можуть інвестуватися у цінні папери і зберігатися у такій формі до виникнення потреби в них.

Загальна сума надходжень, видатків та залишків

готівки відображається

на

синтетичному рахунку «Грошові кошти»

 

 

Грошові кошти

Кредит

 

Дебет

 

Початкове сальдо Надходження Кредит рахунків:

«Виручка відреалізації» «Рахунки до отримання» «Аванси отримані» «Надлишки чи нестачі грошових коштів»

Видатки Дебет рахунків:

«Розрахунки з персоналом» «Рахунки до сплати» «Надлишки чи нестачі грошових коштів» та ін.

РФ: Готівкові платежі організацій також контролюються Банком Росії , хоча можливості такого контролю обмежені з об'єктивних причин. Платити податки в нашій країні поки що не дуже люблять , і держава це знає. Тому держава намагається зробити так , щоб організації якомога більше грошових розрахунків виконували в безготівковій формі, для чого намагається обмежити обсяг готівкових платежів.

Контроль за готівковими платежами Банк Росії покладає на комерційні банки , в яких організації відкривають розрахункові рахунки . Комерційні банки зобов'язані затверджувати своїм клієнтам допустимі залишки готівкових грошей на підставі типових розрахунків , а організації зобов'язані представляти комерційним банкам графіки видачі заробітної плати , щоб ті дні , за якими в організації можуть перебувати грошові суми понад встановлений ліміт , були суворо визначені.

Якщо запас готівкових грошей у організації перевищує встановлений їй ліміт , вона зобов'язана здати надлишок в комерційний банк . Але в дні видачі зарплати в організації може перебувати грошова сума більшого розміру.

Банк Росії обмежує можливості розрахунків між організаціями в готівковій формі. У 2009 р. готівковий розрахунок між юридичними особами ( а також між юриським особою і індивідуальним підприємцем) не перевищував 100 тис. руб. по одній угоді .

4.2. Документальне оформлення та облік грошових коштів на банківських рахунках

Підприємство відкриває в банку два види рахунків: поточні і депозитні. Поточні рахунки використовують для повсякденних банківських операцій і зняття готівки. Банк може вимагати від компанії зберігати на рахунку мінімальну суму грошових коштів (компенсаційний залишок). Це фактично накладає обмеження на наявну суму готівки, якою може скористатися компанія, і зменшує її ліквідність. Тому Комісією з цінних паперів і біржових операцій США ставиться вимога розкривати у Примітках до фінансового звіту суму компенсаційного залишку.

Депозитні рахунки використовуються для розміщення на ви значений строк тимчасово вільних коштів з метою одержання процентів. Таким чином підприємство надає позику банку і не має права знімати гроші до закінчення встановленого терміну. Тому ці кошти є менш ліквідними, ніж розміщені на поточних рахунках.

При відкритті рахунка до банку подається картка із зразками підписів осіб, які мають право підпису платіжних документів. Власнику рахунка виписується чекова книжка для здійснення розрахунків.

Грошові видатки оплачуються, як правило, безготівковим шляхом за допомогою чеків. Чек є письмовим наказом банку сплатити визначену суму коштів отримувачу з рахунка платника. Чеки мають серійні номери і доступ до них має бути обмеженим. Бажано, щоб кожний чек підписувався двома особами. Необхідною умовою є наявність первинних документів, що виправдовують видачу чеків. При сплаті зобов’язань на первинних документах проставляються дата, номер чеку і штамп «оплачено». Бажано, щоб наявні кошти на рахунку перевищували розмір платежу. У разі необхідності сплатити суму, більшу, ніж залишок на рахунку, банк може погодитися на овердрафт — особливий вид надання короткострокового кредиту на суму, що перевищує залишок коштів на рахунку. Право користування овердрафтом надається найбільш надійним клієнтам за договором, у якому встановлюється максимальна сума овердрафту. Банківські овердрафти повинні виключатися зі складу грошових коштів і відображатися як короткострокові зобов’язання. Особливістю овердрафтів є те, що на їх погашення спрямовуються всі суми, що надходять на поточний рахунок клієнта.

Щомісячно банк надсилає власнику рахунка банківський звіт (виписку з банківського рахунка), в якому відображені всі операції з надходження і вибуття коштів за звітний період і залишок їх на кінець місяця. Коли компанія одержує виписку з банківського рахунка, вона повинна перевірити правильність банківських записів і порівняти кінцеве сальдо.

В сучасних умовах компанії здійснюють електронні перекази грошових коштів через засоби електронного зв’язку без застосування чеків. Для обслуговування клієнтів банки пропонують банківські автомати і картки, надають можливість сплачувати рахунки по телефону або за допомогою кредитних карток.

Найбільш розповсюдженими є кредитні картки «Amerіcan Express», «Dіners Club», «MasterCard», «Vіsa».

Покупець укладає кредитну угоду з кредитором (компанією, що випускає кредитні картки) і отримує пластикову картку. Якщо продавець приймає замість грошей картку, то у момент продажу виписується рахунок-фактура, яка підписується покупцем. У покупця, що придбаває товари у роздріб з використанням кредитної картки, сума придбання знімається банком з рахунка. Продавець висилає рахунок-фактуру кредитору і отримує від нього грошові кошти.

Підприємство звичайно має у своєму розпорядженні грошових коштів більше, ніж необхідно для сплати поточних зобов’язань. Воно може спрямувати їх для отримання доходу, зробивши інвестиції в цінні папери.

Цінні папери відносять до короткострокових фінансових вкладень, якщо вони:

1.Вільно обертаються на ринку — тобто легко можуть бути перетворені на гроші. Перелік таких цінних паперів є, як правило, на кожній фондовій біржі;

2.Призначені для утримання терміном не більше одного року.

До таких цінних паперів належать:

депозитні сертифікати;

облігації та інші боргові зобов’язання;

акції інших підприємств

РФ: Для обліку наявності і руху грошових коштів організації використовується активний рахунок 51 «Розрахункові рахунки» та 52 «Валютні рахунки ». Сальдо рахунку свідчить про наявність суми вільних грошей організації на початок і кінець місяця, оборот по дебету - суми, що надійшли в касу, оборот по кредиту - суми, видані готівкою.

Касові операції, записані по кредиту рахунку 50, відображаються в журналі-ордері № 1. Обороти по дебету цього рахунку записуються в різних журналах-ордерах і, крім того, контролюються відомістю № 1.

4.3. Облік грошових коштів у касі

Для здійснення дрібних платежів готівкою, визначена адміністрацією сума постійно тримається в касі як фонд дрібної готівки. Розміри цього фонду (малої каси) не обмежуються, вони

залежать від розмірів і поточних потреб компанії і можуть становити від $50 до $10 000 і більше. Такий фонд призначено для оплати поштових витрат і витрат на проїзд працівників, придбання канцелярських товарів, видачі авансів торговим представникам тощо.

Компанія може створювати малі каси у всіх її офісах і підрозділах. При створенні фонду призначається матеріально-відповідальна особа і встановлюється його фіксований розмір, який періодично (раз на тиждень або раз на місяць) поповнюється до

визначеної суми. Щоб створити фонд дрібної готівки, необхідно отримати по чеку в банку суму готівки, яка вважається необхідною для існування такого фонду:

Дебет рахунку «Фонд дрібної готівки (Petty Cash Fund)»

100

Кредит рахунку «Грошові кошти (Cash)»

100

Дрібні платежі готівкою здійснюються з цього фонду тільки на передбачені цілі. Виплати підтверджуються витратними документами, які підписує одержувач коштів. Особливістю є те, що на такі платежі не дається жодних облікових записів. Коли фонд дрібної готівки вичерпався, виписується чек на загальну витрачену суму, підзвітна особа складає звіт про витрати, подає його до бухгалтерії і на підставі цього звіту даються бухгалтерські записи за дебетом рахунків витрат і кредитом рахунка « Грошові кошти»:

Канцелярські витрати

14

Поштові витрати

10

Телефонні витрати

11

Витрати на доставку

25

Витрати на таксі

10

Витрати на ремонт офісного обладнання

22

Витрати на каву

5

Грошові кошти

97

У Великій Британії застосовується інша методика обліку операцій з малою касою: на момент видачі готівки із малої каси дебетуються рахунки відповідних витрат і кредитується рахунок «Фонд дрібної готівки», а при поповненні малої каси на суму здійснених і підтверджених витрат дається запис:

Дебет рахунку «Фонд дрібної готівки» Кредит рахунку «Грошові кошти»

Сума дрібної готівки відображається у Балансі в складі інших залишків грошових коштів. Тому зручною формою ведення аналітичного обліку грошових коштів є використання касової книги з двома колонками: «Каса» і «Банк». Таким чином, синтетичний рахунок «Грошові кошти» (Cash) деталізується двома аналітичними рахунками, представленими в одному реєстрі. Такий підхід властивий компаніям Великої Британії, які відображають у Балансі грошові кошти як «Cash іn bank and іn hand».

 

 

 

 

 

 

КАСОВА КНИГА

 

 

 

 

 

 

Дебет

 

 

 

 

 

 

Кредит

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

 

Зміст

 

F

Ка-

 

Банк

 

Дата

 

Зміст

F

Ка-

Банк

 

 

 

 

 

са

 

 

 

 

 

 

 

са

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19Х7

Сальдо

 

п/п

30

 

850

 

19Х7

 

У касупочеку

К

 

70

10 01

по

 

 

10.03

 

 

03

З

банку

К

70

 

 

 

 

 

№ 13760

 

 

 

 

чеку

 

 

 

 

05

 

«Рахунки до

ЖЗ

 

390

04

№ 13760

 

ЖР

 

 

95

 

 

сплати»

 

«Рахунки до

 

 

 

 

 

Виплата за-

 

 

 

 

отримання»

 

 

 

 

 

 

 

боргованості

 

 

 

 

Надхо-

 

 

 

 

 

 

 

 

компанії

 

 

 

 

дження

 

 

 

 

і т.п.

 

 

 

«Д»,чек

 

 

 

 

платежу

 

 

 

 

 

 

 

№ 13761

 

 

 

 

від

фірми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«А»

чек

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

№ 203548

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Схема касової книги з двома колонками

Тема 5. Облік розрахунків з дебіторами

5.1.Класифікація, оцінка дебіторської заборгованості та облік рахунків до отримання

5.2.Облік наданих знижок і повернення проданих товарів

5.3.Методика розрахунку та облік резерву сумнівних боргів

5.1.Класифікація, оцінка дебіторської заборгованості та облік рахунків до отримання

Здійснюючи продаж продукції, підприємство, як правило, надає кредит своїм покупцям. Якби продукція завжди продавалася за готівку, надходження грошових коштів було б по стійним, але обмеженим. При продажу в кредит активізується реалізація товарів, робіт, послуг, але грошові надходження за рахунками відкладаються на час погашення дебіторської заборгованості.

Дебіторська заборгованість (receіvables — амер.; debt, debtors — англ.) містить у собі всі вимоги підприємства до інших юридичних чи фізичних осіб щодо грошей, товарів чи послуг. Це заборгованість перед підприємством за відвантажені, але не оплачені товари, надані послуги та з інших операцій. Вона буває двох видів: торговельна (операційна) і особлива (неопераційна). Залежно від терміну погашення дебіторська заборгованість може бути:

короткостроковою — поточною (current receіvables), яка має бути погашена впродовж одного року або операційного циклу, якщо він довший за рік;

довгостроковою — непоточною (noncurrent receіvables).

Торговельна (операційна) дебіторська заборгованість виникає в процесі звичайної операційної діяльності компанії за умови продажу товарів чи надання послуг в кредит.

Особлива (неопераційна) дебіторська заборгованість виникає від операцій, не пов’язаних з операційною діяльністю підприємства.

У західних країнах рішення про деталізацію і порядок розміщення різних видів дебіторської заборгованості у Балансі приймає сама компанія.

У США Положення про стандарти фінансового обліку (Statements of Fіnancіal Accountіng Standards) при оцінці дебіторської заборгованості вимагають дотримання наступних правил:

1) виділення різних видів дебіторської заборгованості, що належить підприємству, якщо це є суттєвим;

2)правильне розташування оціночних (коригуючих) статей до відповідних статей дебіторської заборгованості;

3)дотримання того, що дебіторська заборгованість, представлена у розділі «Поточні активи», дійсно буде перетворена у гроші впродовж одного року або операційного циклу, якщо він довший за рік;

4)розкриття будь-яких непередбачених збитків, пов’язаних з існуючою дебіторською заборгованістю;

5)розкриття будь-якої дебіторської заборгованості, право на яку передано або віддано у заставу як забезпечення;

6)розкриття усіх значних концентрацій ризику, пов’язаних з дебіторською заборгованістю

При реалізації товарів (робіт, послуг) з відстрочкою платежу дається бухгалтерський запис:

Дебет рахунку «Рахунки до отримання» Кредит рахунку «Дохід від реалізації»

Для забезпечення належного контролю за погашенням дебіторської заборгованості ведуться окремі рахунки для кожного покупця товарів або послуг у кредит, а також застосовуються спеціальні журнали:

журнал обліку продажу з відстрочкою платежу;

журнал обліку придбань з відстрочкою платежу;

журнал обліку грошових надходжень;

журнал обліку грошових виплат.

У зарубіжних країнах спеціальні журнали не стандартизовані, вони пристосовуються для задоволення потреб кожного конкретного підприємства. Деякі компанії замість журналів обліку грошових виплат і надходжень для контролю за грошовими операціями використовують систему ордерів, яка більше пристосована до комп’ютеризації обліку, ніж журнальна система.

5.2. Облік наданих знижок і повернення проданих товарів

Бухгалтерський облік руху товарно-матеріальних цінностей пов’язаний з переходом права власності на них. В операціях купівлі-продажу право власності переходить у момент, узгоджений сторонами, які беруть участь в цих операціях. Як правило, право власності переходить до покупця, коли продавець фактично передає йому цінності. Саме так відбувається у роздрібній торгівлі. В інших випадках, при передачі товарно-матеріальних цінностей, продавцем визнається дебіторська заборгованість і дохід від реалізації, що не спіпадає з передачею юридичного права власності або з передачею у володіння.

Продаж за готівку відображається записом:

Дебет рахунку «Грошові кошти» Кредит рахунку «Дохід (виручка) від реалізації»

а продаж у кредит:

Дебет рахунку «Рахунки до отримання» Кредит рахунку «Дохід (виручка) від реалізації»

Умови надання знижок та їх розміри, вказані у відсотках, друкуються на кожному кредитному документу. Знижки, що надаються покупцям, можна поділити на дві групи:

1)торговельні знижки (trade dіscounts) стимулюють збільшення обсягів реалізації, це знижка з ціни. Наприклад, на товар встановлена ціна $15 за одиницю. При закупівлі 100 і більше одиниць покупцеві надається знижка 20 %, тобто ціна одиниці товару дорівнюватиме $12. Розмір запропонованої знижки може змінюватися залежно від обсягу замовлення.

2)грошові знижки (cash dіscounts) надаються з метою стимулювання дострокового платежу, це цінова поступка. Наприклад: за умовою договору термін оплати — 30 днів, умови надання знижки 2/10, n/30 означають надання 2 %-ної знижки при оплаті

впродовж 10 днів, інакше необхідно буде сплатити чисту суму реалізації впродовж 30 днів (n/30, де n — «net» — «чиста сума реалізації», тобто сума реалізації за мінусом будьяких повернень товарів).

Якщо платник скористується знижкою, то надходження коштів від нього відображається записом:

Дебет рахунку «Грошові кошти»

980

Дебет рахунку «Знижки з продажу»

20

Кредит рахунку «Рахунки до отримання»

1000

У зарубіжній практиці для обліку знижок використовуються два методи — валовий

(gross method) та чистий (net method).

Валовий метод є найбільш вживаним. Суть його полягає в тому, що дебіторська заборгованість і дохід від реалізації відображаються на загальну (валову), без урахування знижки, суму.

Знижки будуть відображатися тільки у разі надходження оплати протягом терміну дії знижки

ВІДОБРАЖЕННЯ НА РАХУНКАХ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ НАДАНИХ ЗНИЖОК ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ВАЛОВОГО

ТА НЕТТО МЕТОДІВ

Валовий метод (gross method)

Чистий метод (net method)

 

 

Обсяг реалізації — $10 000, умови оплати 2/10, n/30

 

 

Рахункидо отримання 10 000

Рахункидо отримання 9800

Дохід від реалізації 10 000

Дохід від реалізації 9800

 

 

Оплата в сумі $4000 надійшла протягом терміну дії знижки

 

 

Грошовікошти 3920

Грошовікошти 3920

Знижка за оплату в строк 80

Рахункидо отримання 3920

Рахункидо отримання 4000

 

 

 

Оплата в сумі $6000 надійшла після завершення терміну дії знижки

 

 

Грошовікошти 6000

Грошовікошти 6000

Рахункидо отримання 6000

Втрачені знижки за оплату в строк 120

 

Рахункидо отримання 5880

 

 

Вважається, що застосування чистого методу є більш виправданим, оскільки грошова знижка майже завжди використовується покупцями і він більше відповідає принципу обачності: активи і доходи оцінюються за найменшою із можливих вартостей. Тому на рахунках бухгалтерського обліку і у фінансовій звітності дебіторська заборгованість і дохід первісно фіксуються за вирахуванням знижки, а у разі невикористання покупцем наданої можливості, з’являється запис:

Дебет рахунку «Рахунки до отримання» Кредит рахунку «Втрачені знижки за оплату в строк»

5.3. Методика розрахунку та облік резерву сумнівних боргів

Здійснюючи продаж у кредит, підприємство бере на себе ризик того, що деякі покупці ніколи не сплатять своєї заборгованості. Фірми, які продають товари і надають послуги в кредит, розробляють систему контролю платоспроможності клієнта і намагаються підвищувати її ефективність. Разом з тим, їм відомо, що реалізація в кредит створює ризик неотримання частини платежу. Це звичайний підприємницький ризик, тому сумнівні (безнадійні) борги розцінюються як необхідні витрати підприємства, пов’язані з реалізацією в кредит. Згідно з принципом нарахування, компанії вимірюють дохід від реалізації сумою очікуваних грошових надходжень:

Дебет рахунку «Рахунки до сплати» Кредит рахунку «Дохід від реалізації»

При нарахуванні резерву сумнівних боргів дається бухгалтерський запис:

Дебет рахунку «Витрати на сумнівну заборгованість» Кредит рахунку «Резерв сумнівних боргів»

Для оцінки сумнівної заборгованості у звітному періоді використовуються два загальноприйняті методи:

1)метод процента від чистої реалізації в кредит (percentage of net sales method);

2)залежно від терміну давності дебіторської заборгованості (accounts receіvable agіng method).

Метою цього методу процента від чистої реалізації в кредит є вимірювання витрат,

що виникли в результаті сумнівної дебіторської заборгованості.

Сума витрат на сумнівну заборгованість за поточний рік визначається за цим методом, виходячи із обсягів чистої реалізації в кредит та питомої ваги збитків від сумнівної заборгованості, взятих не менше ніж за три минулих роки.

Наприклад, за даними на кінець поточного року фірми Х значиться ($):

продажі — 161 000;

повернення та уцінка реалізованих товарів — 10 000;

знижки, надані покупцям — 1250;

залишок резерву сумнівних боргів — 910.

Для визначення суми витрат, що виникли в результаті сумнівної дебіторської заборгованості за методом процента від чистої реалізації в кредит, аналізуються дані останніх трьох років щодо чистих продажів та збитків від сумнівної заборгованості:

Рік

Чисті

Збитки від сумнівних боргів

Процент

продажі

1

130 000

2250

1,73

2

148 750

3475

2,34

3

146 250

2475

1,69

Разом

425 000

8200

1,93

Досвід минулих років свідчить, що 1,93 % реалізації в кредит не сплачується, це дає підстави очікувати, що витрати від сумнівної заборгованості можуть становити 1,93 % від чистих продажів. Отже, витрати від сумнівних боргів поточного року визначаються наступним чином:

0,0193 • (161 000 – 10 000 – 1250) = 0,0193 • 149 750 = 2890

Метод оцінки

рахунків

залежно від терміну давності

дебіторської

заборгованості вважається більш

науково обґрунтованим, оскільки чим

старішою є

дебіторська заборгованість, тим більша вірогідність перетворення її в безнадійну. При використанні цього методу ставиться запитання: «Яка частина дебіторської заборгованості не буде оплачена?»

Терміни давності дебітор-

Сума

Процент

Сума сумнівної

ської заборгованості

сумнівних боргів

заборгованості

 

 

 

 

 

Термін оплати не на-

80 000

1

800

став

 

 

 

Прострочена (днів):

 

 

 

1—30

3000

3

90

31—60

9000

4

360

 

 

 

 

61—90

3000

5

150

 

 

 

 

>90

1700

20

340

 

 

 

 

 

96 700

×

1740

 

 

 

 

Відповідно до наведених розрахунків очікується, що із загальної суми дебіторської заборгованості, яка дорівнює 96 700, не буде оплачено 1740. Якщо кредитове сальдо резерву сумнівних боргів складало 910, то очікувана сума витрат на сумнівну заборгованість становитиме 830:

На визначену таким чином суму дається бухгалтерський запис:

Дебет рахунку «Витрати на сумнівну заборгованість»

830

Кредит рахунку «Резерв сумнівних боргів»

830

Існує також інший метод списання безнадійних боргів — метод прямого списання (dіrect charge-off method). При використанні цього методу компанії поділяють дебіторську заборгованість, за якою можуть виникнути труднощі з оплатою, на сумнівну і безнадійну. Для оцінки сумнівної заборгованості створюється резерв одним із розглянутих способів, а безнадійна заборгованість списується на витрати (збитки) періоду, в якому вона

визнана безнадійною:

Дебет рахунку «Витрати на безнадійну (сумнівну) заборгованість» Кредит рахунку «Рахунки до отримання»

Метод прямого списання, незважаючи на свою простоту, призводить до порушення принципу відповідності: оскільки безнадійну заборгованість відносять на збитки того звітного періоду, в якому її було виявлено, а не в якому була реалізована відповідна партія товарів. Тому даний метод може застосовуватися лише у випадках, коли сума безнадійної заборгованості, що списується, не є суттєвою

Тема 6. Облік товарно-матеріальних запасів

6.1.Поняття, склад товарно-матеріальних запасів, завдання їх обліку та оцінка

6.2.Системи обліку товарно-матеріальних запасів

6.3.Методи оцінки вибуття запасів

6.1.Поняття, склад товарно-матеріальних запасів, завдання їх обліку та оцінка

Запаси вміщують у собі значну частину активів підприємства, призначених для здійснення основної діяльності. Вони також є головним джерелом доходу і відіграють важливу роль в утворенні прибутку. У зв’язку з цим методи оцінки і обліку запасів суттєво впливають на Баланс і Звіт про прибутки та збитки, а також мають важливе значення для аналізу фінансового стану фірми та результатів проведених нею операцій.

До складу запасів включають матеріальні активи, що придбані та зберігаються для перепродажу, а також призначені для використання у процесі виробництва та при наданні послуг.

Запаси товарно-матеріальних цінностей має кожна компанія, незалежно від сфери її діяльності. Для торговельної компанії основним джерелом доходу є продаж товарів. Тому запаси оптової та роздрібної торгівлі складаються із товарів, що закуповуються у готовому вигляді і продаються без додаткової обробки чи переробки.

Виробнича компанія перетворює сировину та деталі на готові вироби. Увиробничому бізнесі існує три типи запасів:

сировина і матеріали,

незавершене виробництво і

кінцевий товар — готова продукція.

Отже, рахунок «Запаси» у зарубіжних компаніях поділяється на декілька рахунків другого порядку, кожен з яких призначений для обліку і контролю за рухом певного виду товарно-матеріальних цінностей.

Очікується, що протягом одного року або операційного циклу запаси перетворяться в готівку, тому вони відносяться до поточних активів. Разом з тим, ліквідність цієї статті дещо менша, ніж дебіторської заборгованості.

Основними завданнями обліку матеріальних запасів є:

визначення точної величини ТМЦ, які знаходяться в запасах і процесі виробництва;

надання інформації відповідним підрозділам (відділам) підприємства про наявність тих чи інших ТМЦ;

надання інформації для визначення необхідних “перезамовлень” для поповнення запасів окремих ТМЦ;

забезпечення процесу своєчасного визначення відхилень між даними

аналітичного обліку та фактичною наявністю ТМЦ.

У Балансах західних країн товарно-матеріальні запаси наводяться однією статтею

«Запаси» (Stock — англ.; Іnventory— амер.)

Облік запасів в US GAAP регламентується ARB 43, розділ 4 «Оцінка запасів» (Accountіng Research Bulletіn 43 (Іnventory Prіcіng), в якому описані загальні принципи, що застосовуються при оцінці даних активів. Крім того, для обліку запасів використовується

FAS 151 «Вартість запасів, поправка до ARB 43, розділ 4 » (Іnventory Costs, an amendment of ARB 43, Chapter 4), уточнюючий окремі питання формування собівартості.

Основні методологічні принципи оцінки, обліку та відображення у фінансовій звітності запасів за міжнародною методологією викладені у Міжнародному стандарті бухгалтерського обліку 2 «Оцінка та відображення матеріально-виробничих запасів у контексті формування фактичної собівартості»

Соседние файлы в предмете Менеджмент