Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкове рахівництво Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни “Податкове рахівництво” є надання знань щодо порядку ведення податкових розрахунків; процедур узгодження бухгалтерського та податкового обліку, порядку складання податкової звітності суб’єктами підприємництва.

1.2.Основними завданнями вивчення дисципліни “Податкове рахівництво” є надання знань щодо основних прийомів та методів податкового обліку на підприємствах в умовах ринкових відносин; дотримання законодавства про податки, платежі, інші надходження; набуття практичних навичок поєднання результатів фінансового, бухгалтерського, управлінського та податкового обліку в процесі складання податкової звітності.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні володіти компетенціями:

Інструментальними: здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручників, навчальних посібників, періодичних видань, Інтернету та ін.); здатність ефективно організовувати свій час.

Міжособистісними: здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації; здатність працювати у команді та в міжнародному контексті; здатність сприймати різноманітність та міжкультурні відмінності; прихильність до етичних цінностей.

Системними: здатність застосовувати знання з питань ведення податкового обліку, здійснення податкових розрахунків, складання податкової звітності у професійній діяльності; здатність застосовувати знання з питань ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності у професійній діяльності.

Спеціальними: здатність аналізувати податкове законодавство; здатність проводити підготовчі етапи та безпосередньо здійснювати податковий облік на підприємстві; здатність визначати базу оподаткування, строки та порядок сплати податків і зборів (обов’язкових платежів); здатність узгоджувати всі види фінансового, бухгалтерського та податкового обліку; здатність здійснювати податкові розрахунки, складати податкову звітність та здійснювати її коригування у разі виявлення помилок; здатність взаємодіяти з органами державної податкової служби з питань проведення обліку нарахованих і сплачених податкових платежів.

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни модуль 1. Методологія податкового рахівництва

Змістовий модуль 1. Концептуальні засади податкового рахівництва та податкові розрахунки непрямих податків

Тема 1. Сутність та реалізація податкового рахівництва на підприємстві

Податкове рахівництво та його реалізація. Класичні школи рахівництва: італійська, французька, німецька, англо-американська. Російська та українська школи рахівництва.

Види обліку: фінансовий, управлінський, бухгалтерський, податковий. Взаємозв’язок та відмінності між бухгалтерським та податковим обліком. Організація податкового обліку на підприємстві. Структура та види податкової звітності

Тема 2. Податкові розрахунки з податку на додану вартість

Етапи проведення розрахунків з податку на додану вартість. Порядок визначення об’єкта, бази оподаткування, розміри ставок податку на додану вартість. Порядок складання податкової накладної. Обов’язкові реквізити податкової накладної. Підстави для відображення податкового кредиту без отримання податкової накладної.

Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних. Механізм взаємозв’язку продавця-платника податку на додану вартість і Державної податкової служби. Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних. Структура розділу І «Видані податкові накладні» реєстру. Структура розділу ІІ «Отримані податкові накладні» реєстру. Порядок надання реєстру до органів державної податкової служби.

Порядок складання податкової звітності і обов’язкових додатків до неї. Склад податкової звітності з податку на додану вартість. Використання даних податкового обліку для складання податкової звітності.

Взаємозв’язок декларації з податку на додану вартість і реєстру виданих та отриманих податкових накладних.