Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системи технологій промисловості Заоч. 2012.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
605.18 Кб
Скачать

Ключові терміни і поняття

Продукція – це вироби, отримані в процесі перероблювання сировини.

Побічна продукція – це продукція, яка утворилась поряд з основною в процесі перероблення сировини, але не була метою виробництва.

Виробництвом називають процес, у ході якого людина діє на речовини природного або штучного походження за допомогою власних сил та обладнання з метою виготовлення продукції, необхідної для забезпечення своїх потреб. Виробництвом називають і місце вироблювання продукції. Наприклад, фабрика, копальня, цех, дільниця тощо.

Виробничим процесом називають сукупність дій пов’язаних з прогнозуванням, науково-технічними і конструкторськими розробленнями, проектуванням, транспортуванням і зберіганням сировини, виготовленням проміжної (напівпродукції) та готової продукції, її випробуванням, пакуванням, обліком та зберіганням, ремонтом обладнання тощо. Виробничий процес охоплює такі функції підприємства: планування, науково-технічні та конструкторські розроблення, проектування, матеріально-технічне та контрольно-випробувальне забезпечення, технологію виготовлення виробів, пакування, зберігання та внутрішнє транспортування виробів.

Виробничі системи створені людиною для виготовлення необхідної продукції. Їм властиві зміни, які спричинені науковими винаходами, зміною форми організації виробництва, впливом людини тощо. Ці зміни спрямовані на підвищення техніко-економічних показників виробничої системи.

Технологічні системи є складовими частинами виробничих систем. Вони створені для перероблення сировини у проміжну або готову продукцію.

Технологічні системи – це машини, апарати, агрегати, печі, прилади, транспортні засоби тощо. Технічні системи можуть існувати окремо або входити до складу елементів технологічних систем.

Технологічною операцією називають закінчену частину технологічного процесу, яку виконують на одному місці праці (роботи) один або кілька працівників (робітників) над одним або кількома об’єктами, які одночасно обробляються.

Технологічним процесом називають послідовний набір операцій, в ході кожної з яких із сировини отримують проміжну або готову продукцію з певними властивостями.

Питання для обговорення

1. Аналіз формування технологічних систем підприємств з дискретним виробництвом машинобудування, будування, АПК та інших.

2. Роль окремих технологій в формуванні продукту.

3. Технологічні основи формування структурних підрозділів підприємства (ділянки, цехи, виробництво, відділи), їх зв'язок.

4. Особливості взаємодії з технологічними системами інших підприємств.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1. Технологічна структура єдиного народногосподарського комплексу, аналіз його формування.

2. Взаємодія технологічних систем різних підприємств.

3. Вплив формування й розвитку систем технологій підприємства на національну економіку.

Бібліографічний список

[1; 2; 3; 4; 6; 7; 11; 14; 15]

4. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ

ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАВДАННЯ

Індивідуальна робота студентів за даною дисципліною носить форму виконання індивідуальної науково-дослідної роботи.

Мета індивідуального науково-дослідного завдання: навчити студентів пов’язувати теорію з практикою, користуватися літературою, статистичними даними, розвинути уміння аналізувати питання технології та робити з цього економічні висновки.

Робота студента складається з наступних етапів: вибір теми на основі тематики, розробленої кафедрою; збір та систематизація інформаційного матеріалу; підготовка і написання роботи; здача контрольної роботи.

Індивідуальне науково-дослідне завдання має бути виконана обсягом 20-25 сторінок печатного тексту (для рукописного коефіцієнт обсягу 1,5) з дотриманням всіх вимог до наукової праці (наочність, необхідне оформлення, послідовність та науковість викладення, аналітичний характер, висновки за результатами).

Студент обирає одну з запропонованих нижче тем, яку викладає за запропонованим планом.

План викладення теми.

  1. Основні види продукції за даним технологічним процесом (наводиться опис основним груп продукції, окремих видів продукції з їх характеристиками і відмінностями, розкриваються одиниці виміру, види тари, відвантажувальні партії, засоби зберігання та транспортування).

  2. Опис технології за даним процесом (наводиться детальний опис технологічного процесу для виготовлення даних видів продукції, розкриваються основні параметри технології, основні технологічні операції та їх послідовність).

  3. Основне обладнання, що використовується в даному технологічному процесі (наводяться основні групи обладнання, що використовується в даному процесі, доречно навести технологічну схему процесу із зазначенням на ній конкретного обладнання, наводиться стисла характеристика основних параметрів обладнання, наприклад, температурних режимів, потужності, споживання енергії тощо).

  4. Основні підприємства України по даній галузі, що працюють по даному процесу, з даними технологіями або продуктами (наводиться список основних підприємств України по даному процесу, розкривається їх приналежність до бізнес-груп, доречне проаналізувати їх регіональне розташування).

  5. Аналіз ринку продукту (продуктів), що відносяться до даного процесу (проводиться стандартний аналіз ринку з означенням основних конкуруючих підприємств, продуктів, обсягів ринку, розподілом часток ринку, основних споживачів продукції тощо).

  6. Напрям розвитку даного технологічного процесу або окреслення існуючих шляхів розробки нових продуктів (окреслюється можливих вплив НТП, інноваційних розробок та технологій на даний процес, фактично окреслюється шлях розвитку на близьке та віддалене майбутнє).