Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Міжнародні стандарти обліку і звітності Ден. Спец. 2013 .doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
811.01 Кб
Скачать

Завдання до самостійної роботи Тести

1. Принцип нарахування полягає:

а) в тому, з якого моменту ми можемо розглядати факт господарського життя;

б) в тому, з якого моменту оцінка факту господарського життя починає здійснювати вплив на зміст звітності компанії, тобто на розкривану в ній картину фінансового стану фірми;

в) власний варіант відповіді.

2. Згідно з МСФЗ (IAS) 1 організація зобов’язана складати фінансову звітність, за винятком звіту про рух грошових коштів, застосовуючи:

а) бухгалтерський метод нарахування;

б) кумулятивний метод нарахування;

в) податковий метод нарахування.

3. Принцип безперервності діяльності визначає:

а) сприйняття діяльності компанії, направленої на майбутнє і розвиток, а не заздалегідь обмеженою певними тимчасовими або цільовими рамками;

б) довгострокові і короткострокові цілі організації;

в) місію організації;

г) не має місця в МСОЗ.

Термінологічний словник ключових понять

  • Міжнародні стандарти аудиту – це прийняті Міжнародною федерацією бухгалтерів документи, що визначають стандарти аудиту.

  • Міжнародні стандарти фінансової звітності – це прийняті Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку документи, якими визначено порядок складання фінансової звітності.

  • Діяльність фінансова – це діяльність, яка призводить до зміни величини, складу власного та позичкового капіталу. Вона пов'язана з формуванням, розміщенням і використанням власного капіталу, залученням і використанням коштів зі сторони, сплатою відсотків за позички, отриманням відсотків по депозитах, дивідендів тощо.

  • Принцип бухгалтерського обліку – це правило, яким слід керуватися при вимірюванні, оцінці та реєстрації господарських операцій і при відображенні їх результатів у фінансовій звітності.

Рекомендована література: [ 11, 46, 51, 53, 54, 55, 56, 57]

Тема 5. Якісні характеристики фінансової звітності, які визначаються міжнародними стандартами обліку і звітності План вивчення теми

  1. Значення якісних характеристик фінансової звітності.

  2. Суть якісних характеристик фінансової звітності.

Навчальні цілі: формування системи знань щодо якісних характеристик фінансової звітності.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Вивчення матеріалу рекомендовано здійснювати у такому порядку:

  1. Ознайомитись із змістом питань, що виносяться для самостійного вивчення.

  2. Проаналізувати склад та зміст рекомендованої літератури для більш глибокого розкриття окремих питань.

  3. Уважно переглянути зміст та виділити потрібну інформацію.

  4. Систематизувати виділену інформацію у відповідності із переліком питань.

Серед якісних характеристик фінансової звітності виокремлюють: доречність, істотність, своєчасність, самостійність теоретичних положень, надійність (правдиве представлення, нейтральність, переважання сутті над формою, обачність, повнота, аналітичність) та ін.

У стандартах наголошується, що для того, щоб бути корисною, інформація, що представляється в бухгалтерській звітності, повинна бути доречною для користувачів, які ухвалюють рішення. При цьому визначається, що інформація є доречною, коли вона впливає на економічні рішення користувачів, допомагаючи їм оцінити минулі, сучасні і майбутні події, підтверджувати або виправляти їх минулі оцінки.

Як характеристика бухгалтерської інформації, що впливає на її доцільність, стандартами визначається істотність облікових даних. Вона визначає можливість впливу даних звітності на думку користувача про становище справ в компанії. Інформація, яка не може вплинути на економічні рішення користувача звітності, вважається неістотною.

Інформація може бути корисною для ухвалення управлінських рішень, тільки якщо вона надійна. Згідно зі стандартами «інформація є надійною, коли в ній немає істотних помилок, спотворень». «Принципи» виділяють п’ять складових надійності бухгалтерської інформації:

- правдиве представлення;

- переважання суті над формою;

- нейтральність;

- обачність (консерватизм);

- повнота;

- зіставність.

Стандартами встановлюється, що «для того, щоб бути надійною, інформація повинна правдиво представляти операції і інші події на підприємстві. Правдивою можна назвати інформацію, яка відповідає реальному положенню справ в компанії.

Переважання суті над формою – це принцип, який кардинально розділяє бухгалтерську методологію на континентально-европейску і англо-американську школи. Текст «Принципів» буквально свідчить: «якщо інформація повинна правдиво представляти операції і інші події, то необхідно, щоб вони враховувалися і представлялися відповідно до їх суті і економічної реальності, а не тільки їх юридичної форми».

Згідно стандартам, щоб вважатися надійною, інформація, що міститься у фінансовій звітності, повинна бути нейтральною, тобто неупередженою.

Розкриваючи зміст якісних характеристик фінансової звітності, «Принципи» МСОЗ особливу увагу приділяють об’єктивно існуючим обмеженням, властивим бухгалтерській інформації як основі ухвалення управлінських рішень користувачами звітності. Як такі обмеження виділяють:

  • своєчасність;

  • співвідношення вигод і витрат;

  • співвідношення якісних характеристик;

  • достовірне і об’єктивне представлення даних у звітності.