Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
47
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
304.64 Кб
Скачать

Тема 9. Індексний метод

Мета роботи: засвоєння, поглиблення та систематизація знань про методологічні принципи побудови індексів: індивідуальних, загальних агрегатних і середньозважених та індексів середніх величин

План вивчення теми

  1. Суть індексів і їх роль в аналізі соціально-економічних явищ. Класифікація індексів

  2. Індивідуальні індекси

  3. Методологічні принципи побудови зведених індексів; агрегатні та середньозважені індекси

  4. Індекси з постійними та змінними вагами

  5. Індексний метод економічного аналізу кількісного впливу чинників на наслідок

  6. Дослідження динаміки середніх величин індексним методом: індекси середніх величин змінного складу, фіксованого складу і структурних зрушень; їх взаємозв’язок

Методичні рекомендації

Індекс - це узагальнюючий відносний показник, що характеризує зміну рівня будь-якого явища чи процесу в часі, просторі чи порівняно з планом, нормою, стандартом. Індекси найчастіше використовують при аналізі динаміки складних економічних явищ, які можуть бути представлені певними групами неоднорідних елементів, кількісні характеристики яких безпосередньо не піддаються додаванню.

Для засвоєння теми необхідно закріпити та систематизувати знання із програмних питань теми № 9 "Індексний метод", зрозуміти і запам’ятати основні поняття та категорії.

Вивчаючи питання теми слід зрозуміти, чому, крім відносних величин динаміки, виникла необхідність розробки і використання індексного методу аналізу динаміки суспільних явищ і процесів. Необхідно звернути увагу на те, що в економічному аналізі здебільшого використовують зведені (загальні) індекси, які характеризують зміни сукупності в цілому, а не її окремих складових. Побудова цих індексів і є основною частиною індексного методу аналіза.

Як відносна величина індекс подається у формі коефіцієнта або процента. Назва індексу відбиває його соціально-економічний зміст, а числове значення – інтенсивність зміни або ступінь відхилення (від норми, плану, стандарту).

Індекси застосовують для порівняльної характеристики сукупності в часі, для порівняння фактичного рівня з планом, для порівняння рівнів виробництва продукції, цін, продуктивності праці в різних регіонах, на різних підприємствах, для різних товарів. Їх застосовують для оцінки ролі окремих факторів у зміні складних подій та явищ, динаміки середніх показників, зміна яких залежить від структурних зрушень.

Студенти повинні знати методику: визначення індивідуальних індексів різних показників; побудови системи взаємопов’язаних зведених індексів агрегатної або середньозваженої форм; індексний метод економічного аналізу кількісного впливу чинників на наслідок; прийоми дослідження динаміки середніх величин індексним методом: індекси середніх величин змінного складу, фіксованого складу і структурних зрушень; їх взаємозв’язок.

Більш детально основні питання теми розглянуто у [5, тема 9; 6, розділ 10; 9, глава 8; 13, розділ 15; 16, розділ 11; 17, розділ 9; 18, розділ 6; 19, глава 11; 20, розділ 9].