Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 5 МР до ІНДЗ НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
97.79 Кб
Скачать
  1. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних науково-дослідних завдань

5.1. Основні положення щодо організації та виконання індивідуальних науково-дослідних завдань (індз)

При вивченні дисципліни "Соціально-економічна статистика" індивідуально-консультативна робота є обов’язковою для всіх студентів. Вона спрямована на поглиблення та закріплення знань, вмінь та навичок, отриманих у ході лекцій та самостійної роботи і виконується як індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ).

Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ) – один із видів індивідуальної роботи студентів, яка відображає якість здобутих знань і вміння використовувати їх творчо у статистичному аналізі конкретних соціально-економічних явищ і процесів, узагальнювати теоретичні знання й практичні статистичні матеріали, формулювати висновки за результатами статистичного аналізу та, на цій основі, обґрунтовувати пропозиції стосовно прийняття управлінських рішень. ІНДЗ має бути спрямоване на аналіз певної проблеми із відпрацюванням навичок і вмінь вибирати методологічні прийоми збирання, обробки та аналізу інформації.

Ця робота виконується на основі вивчення та узагальнення літературних джерел із обов'язковим використанням фактичних статистичних даних, що містяться у статистичних щорічниках і бюлетенях, науковій літературі та періодичних виданнях або Internet-ресурсах.

5.2. Основні етапи виконання індз

При виконанні ІНДЗ студенту необхідно визначитися із темою дослідження. Приблизний перелік тем наведено у методичних рекомендаціях до семінарських занять (див. розділ 4). Тема конкретизується викладачем, який керує індивідуально-консультативною роботою у групі. Далі необхідно:

1. За обраною (заданою) темою визначити об'єкт і предмет дослідження.

2. Опрацювати літературні джерела з метою визначення: сутності об’єкта дослідження, проблем, які існують у стані, структурі, розвитку цього явища, джерел наявних статистичних даних за темою дослідження та здійснити збір необхідних статистичних даних.

3. Обґрунтувати методи дослідження.

4. Виконати обробку та аналіз первинної статистичної інформації, за результатами яких необхідно побудувати розрахункові таблиці, графіки тощо.

5. Сформувати висновки і пропозиції за результатами дослідження.

6. Підготовити основний текст, провести заключне редагування та оформлення ІНДЗ.

7. Підготувати доповідь та ілюстративний матеріал до презентації ІНДЗ.

ІНДЗ може включати такі складові:

Вступ

1.Загальнотеоретична частина із базою первинних статистичних даних

2. Розрахунково – аналітична частина

Висновки та пропозиції

Список використаної літератури

Додатки

У Вступі розкриваються мета і задачі дослідження, його об’єкт і предмет, виходячи із обраної (заданої) теми ІНДЗ, обґрунтовується актуальність дослідження, вказуються джерела інформації.

У загальнотеоретичній частині (має назву відповідно до теми) розкриваються сутність явища чи процесу, що досліджується, особливості досліджуваного об'єкта, визначаються відповідні методи та прийоми дослідження, наводиться короткий огляд стану цього явища із базою первинних статистичних даних, результати проведення бібліографічного огляду наукової літератури за темою дослідження. Для вибору інформаційної бази можуть використовуватися наступні джерела:

  • офіційні довідники та інші публікації організацій Держкомстату України;

  • спеціалізовані журнали та інші публікації економічного напрямку;

  • матеріали відомчої статистики на рівні міністерств і відомств;

  • матеріали досліджень, виконаних у науково-дослідних установах та організаціях;

  • монографії, підручники та посібники;

  • офіційні матеріали зведеної статистичної та бухгалтерської звітності за галузями та видами діяльності; за окремими підприємствами, установами та організаціями;

  • Internet - ресурси (наприклад, http://www.ukrstat.gov.ua, http://www.dneprstat.gov.ua та ін.).

У роботі обов'язкові посилання на використані джерела інформації! Інформаційна база повинна бути за останні роки, при необхідності порівняння можуть виконуватися із попередніми роками, із статистичними даними для різних регіонів (країн).

При виконанні розрахунково-аналітичної частини роботи рекомендовано дотримуватися такої послідовності:

  1. При необхідності провести зведення та групування статистичних даних за ознаками (ознакою), які дозволяють розкрити сутність явища, що досліджується. В роботі можуть бути використані наведені в Internet-ресурсах або наукових виданнях групування (класифікації) із обов’язковим посиланням на відповідне джерело інформації.

  2. При виконані аналізу досліджуваного соціально-економічного явища, необхідно використовувати систему статистичних показників, які характерні для цього явища чи процесу. Проведенню кількісних розрахунків показників повинен передувати якісний аналіз явища чи процесу, що вивчається. При виконанні цього етапу дослідження студент повинен використати знання із відповідних розділів статистики (розрахунок абсолютних, відносних і середніх величин, показників варіації, характеристик ряду розподілу, дослідження рядів динаміки, визначення тенденцій розвитку, використання індексного, факторного аналізу, застосування кореляційно-регресійних моделей для встановлення зв’язків між явищами і т. ін.); чітко розуміти, які методи статистичного аналізу він використовує, чому і навіщо; надати обґрунтування доцільності і результативності використання тих чи інших методів статистичного аналізу.

  3. Виконати статистичний аналіз досліджуваного явища, визначивши комплекс статистичних показників, які його характеризують; зробити порівняльний аналіз з характерними (або нормативними) показниками аналогічних явищ (процесів) в Україні чи за її межами; можливо, визначити прогнозні (перспективні) значення відповідних характеристик; розробити рекомендації або узагальнюючі висновки подальшого розвитку досліджуваного соціального чи економічного явища або процесу. В аналізі можуть використовуватися результати визначення статистичних показників, зроблені офіційними статистичними установами або представлені у наукових публікаціях, із обов’язковим посиланням на відповідні джерела. Аналіз повинен супроводжуватися поясненнями отриманих результатів, висновками за результатами окремих етапів проведеного дослідження.

Розділ Висновки та пропозиції є завершальним елементом статистичного дослідження, в якому необхідно викласти основні результати власного дослідження, сформулювати висновки та пропозиції щодо можливих управлінських рішень стосовно удосконалення або підвищення ефективності досліджуваного явища чи процесу, можливостей подальшого його дослідження із використанням інших статистичних методів та прийомів.

Список використаної літератури (використані у ІНДЗ джерела інформації) складається в алфавітному порядку із реально використаних у роботі джерел інформації, посилання на джерела є обов'язковим.

ІНДЗ може бути виконане студентом у вигляді:

1 рівень складності – роботи оглядово-реферативного характеру, яка розкриває задану тему на основі узагальнення статистичних даних і аналітичних матеріалів, взятих із відповідних джерел інформації без проведення власних розрахунків із визначення необхідних для розкриття теми статистичних показників;

2 рівень складності – роботи розрахунково-аналітичного характеру, яка розкриває задану тему на основі проведення аналізу статистичних даних і аналітичних матеріалів, взятих із відповідних джерел інформації, із використанням необхідних прийомів і методів статистичного дослідження та узагальнення отриманих результатів із відповідними висновками;

3 рівень складності – роботи науково-дослідного характеру, яка містить результати проведення бібліографічного огляду наукової літератури за темою дослідження; розкриває задану тему на основі проведення аналізу статистичних даних і аналітичних матеріалів, взятих із відповідних джерел інформації, із використанням необхідних прийомів і методів статистичного дослідження та узагальнення отриманих результатів із відповідними висновками; має рекомендації або узагальнюючі висновки подальшого розвитку досліджуваного соціального чи економічного явища або процесу, що ґрунтуються на проведених прогнозних розрахунках із використанням відповідних статистичних методів (визначенням тенденції розвитку за допомогою рядів динаміку, проведенням прогнозних розрахунків на базі виконаного кореляційно-регресійного аналізу та ін.).

Оцінка виконаного ІНДЗ враховує:

- рівень складності роботи,

- повноту та глибину розкриття теми дослідження;

- ступінь відповідності підібраних статистичних даних заданій темі ІНДЗ;

- доцільність та обґрунтованість використання тих чи інших прийомів і методів статистичного дослідження;

- ступінь обґрунтованості узагальнюючого висновку;

- наявність та якість наочного представлення результатів виконаного завдання;

- дотримання вимог і рівень оформлення, як текстового, так і табличного та графічного матеріалу.

Критерії оцінювання за презентацію виконаного ІЗ на семінарському занятті (шкала оцінювання становить: 0 - 10 балів):

  • рівень доповіді (без представлення наочного матеріалу) – максимально 3 бали;

  • якість представленого наочного матеріалу – максимально 4 бали;

  • вміння використовувати наочний матеріал у обґрунтуванні положень доповіді) – максимально 3 бали.

Відсутність тієї чи іншої складової знижує оцінку на відповідну кількість балів.

Результати виконання індивідуального науково-дослідного завдання є складовою частиною отримання диференційованого заліку.

Оцінювання виконаних завдань з кожної теми ІНДЗ здійснюється в академічній групі під час доповідей на семінарських заняттях або за рахунок часу на індивідуальну роботу за графіком. Несвоєчасне представлення теми розрахункового завдання дозволяє отримати тільки 50% оцінки, яку міг би одержати студент за ІНДЗ (без врахування балів за презентацію).