Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК-09-1 / НМП Соц. економ. статист.2012 денна / 2 МР до СР НМП СЕС денна 2012.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать
  1. Методичні рекомендації до самостійної роботи Модуль 1. Макроекономічна та соціальна статистика

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні основи соціально-економічної статистики

Тема 1. Методологічні засади економічної та соціальної статистики

Мета роботи: засвоєння, поглиблення та систематизація знань щодо особливостей предмету й методу економічної та соціальної статистики, основних завдань та напрямів її розвитку в сучасній Україні.

План вивчення теми

  1. Предмет дослідження у економічній і соціальній статистиці

  2. Методологічні засади і основні завдання економічної та соціальної статистики

  3. Основні напрями розвитку економічної та соціальної статистики у сучасній Україні

Методичні рекомендації

Вивчаючи цю тему, необхідно, по-перше, добре засвоїти питання теми зрозуміти, в чому полягають особливості економічної та соціальної статистики як суспільної науки, предмет її пізнання та основні завдання.

Соціально-економічна статистика у наш час є складною галуззю знань, яка представляє собою цілу систему наукових дисциплін, що мають свою специфіку та самостійність. У межах вибіркової навчальної дисципліни «Соціально-економічна статистика» не можливо в повному обсязі розглянути всі ці складові частини. Основні з них, що розглядаються в даному курсі, це: економічна статистика, яка вивчає економіку народного господарства у цілому; соціальна статистика, яка вивчає соціальні явища (статистика рівня життя і споживання матеріальних благ та послуг, статистика освіти, охорони здоров’я і т.ін.).

Важливо знати предмет, об’єкт і завдання даної дисципліни.

Соціально-економічна статистика (СЕС) – це суспільна наука, яка вивчає закономірності формування і зміни кількісних відносин суспільних явищ, що розглядаються в безпосередньому зв’язку із їх якісним змістом. Об’єктом вивчення її є суспільство з усією різноманітністю його форм і проявів.

Однак, дослідження економічних явищ розрізняють на рівні макроекономіки, яка вивчає функціонування економіки в цілому, та на рівні мікроекономіки, яка аналізує поведінку індивідуальних складових, таких як галузі, фірми або окремі господарства.

Відповідно, об’єктом макроекономічної статистики є економіка як сукупність секторів, видів економічної діяльності, галузей, підприємств. Об’єктом мікроекономічної статистики є економічні процеси та явища, що відбуваються на рівні окремих ринків, галузей, груп підприємств або інших суб’єктів господарювання [15].

Об’єктом соціальної статистики є соціальна реальність, тобто соціальне життя суспільства в усіх його проявах [31, 32]. Необхідно зрозуміти, шо об’єкти соціальної статистики можна поділити на два типи.

Перший тип об’єктів – споживачі матеріальних благ, усіх видів послуг, духовних цінностей та інформації. Другий тип об’єктів становлять окремі особи, організації та інші структури, що утворюють соціальну сферу суспільства і надають населенню матеріальні блага і різноманітні послуги, а також організують соціальні процеси в суспільстві [32].

Виходячи із цього, предметом «Соціально-економічної статистики» як науки є методологія кількісного вивчення масових соціально-економічних явищ і процесів, закономірностей їх формування та тенденцій розвитку.

Зрозуміло, що економічна та соціальна статистика базуються на методах і принципах теорії статистики, спираються на них і їх розвивають. Це пов’язано, по-перше, з точним вимірюванням і кількісним описуванням масових суспільних явищ, а по-друге, з використанням систем узагальнюючих показників для характеристики об’єктивних статистичних закономірностей. СЕС використовує такі методи статистики, як метод масових спостережень, метод статистичних групувань, методи аналізу за допомогою узагальнюючих показників (абсолютних і відносних показників; середніх величин та характеристик ряду розподілу - моди, медіани, показників варіації, показників форми розподілу); характеристик рядів динаміки; індексний метод; кореляційно-регресійний аналіз; балансовий метод; табличний і графічний методи та ін.

Соціально-економічна статистика вивчає дію основних економічних законів у реальному житті, тому тісно пов’язана з теоретичними розробками економічної теорії, соціології, політекономії, які досліджують і формують закони суспільного розвитку, визначають сутність явищ і процесів економічного, соціального, культурного і політичного життя суспільства. Використовуючи знання цих законів, статистика характеризує їх дію на конкретних прикладах і збагачує економічну теорію знанням конкретних фактів, дає інформацію для узагальнення і підтвердження теоретичних висновків, дослідження закономірностей та законів суспільного розвитку.

Завдання СЕС полягають у вивченні методів і прийомів збирання, оброблення та аналізу інформації стосовно масових економічних і соціальних явищ і процесів, тенденцій їх розвитку та взаємозв’язку. У сучасній Україні завдання СЕС нерозривно пов’язані з переходом до ринкової економіки, вони зумовлені соціально-економічними потребами суспільства.

Студенти повинні познайомитися із структурою державної служби статистики України, її основними підрозділами, які несуть відповідальність за стан обліку, звітності та достовірність звітних даних і повинні гарантувати повноту та наукову обґрунтованість всієї офіційної статистичної інформації.

Результати діяльності статистичних органів висвітлюються у таких виданнях, як: короткий статистичний збірник “Україна у цифрах”; “Статистичний щорічник України” ( або за окремими областями); журнал “Статистика України”. Узагальнені статистичні дані можна знайти на офіційних сайтах Internet-ресурсів: http://www.ukrstat.gov.ua; http://www.dneprstat.gov.ua (та аналогічних сайтах інших областей України), http://www.minfin.gov.ua, http://portal.rada.gov.ua/, http://www.kmu.gov.ua.[47 - 83].

Більш детально питання теми розглянуто у [3; 4; 10; 14, тема 1; 15, тема 1; 18, тема 1; 19, раздел 1; 33, розділи 1 і 2].