Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Самоменеджмент Зборник ситуационных заданий 2002.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
621.06 Кб
Скачать

Рукопис доповіді

Сторінки треба пронумерувати кольоровою ручкою, щоб не виникало ніяких сумнівів щодо порядку сторінок. Вступ і кінцівку потрібно чітко позначити. У основній частині мови на полях рекомендується ставити номера підрозділів. Підкресліть ключові слова, що виражають весь зміст того або іншого підрозділу. Якщо ви зробите все це, то вам легше буде дивитися в очі слухачам.

Пам'ятайте, що якість вашого виступу залежить від того, наскільки добре пророблений ваш рукопис.

Якщо можливо, постарайтеся не читати текст свого виступу, намагайтеся просто говорити, користуючись тезами, записаними на картках розміром 13 х 18 сантиметрів. Текст промови повинний знаходитися поруч, щоб можна було звернутися до нього при необхідності.

Практика

Дуже важливо заздалегідь відпрацювати свій виступ, щоб ви почували себе упевненими в тому, що цілком засвоїли зміст промови.

Проведіть генеральну репетицію своєї промови перед дзеркалом, відпрацюйте жести. Спостерігайте за своєю поставою і жестикуляцією. Уникайте манірності. Якщо можна, проведіть репетицію перед одним-двома слухачами.

Запишіть свою промову на магнітофон, щоб послухати звучання свого голосу з боку. Відпрацюйте фрази, речення, параграфи, виділяючи голосом значеннєві акценти. Самостійно і критично оцініть свій виступ.

Все це потребує терпіння і практики, але коштує витрачених зусиль. Так ви зможете перемогти свій страх.

Боязкість

Природна боязливість може бути пов’язана зі страхом сцени. Ви можете перебороти свою боязливість, коли розпізнаєте її і складете список тих навичок, що допоможуть вам виступати. Відпрацьовуйте ці навички самостійно, поодинці, послідовно. Почніть із невеличких виступів перед друзями. Поступово отримуючи впевненість у собі, Ви одержите велике моральне задоволення від свідомості, що змогли стати гарним оратором.

Ваші слухачі

Вам варто дізнатися про свою аудиторію набагато більше, чим ви собі уявляєте. Наприклад:

• якщо вас попросили виступити перед групою, то чи подбали ви дізнатися в організаторів, чи будуть там чоловіки і жінки або тільки чоловіки? (Вік слухачів: чи будуть це переважно пенсіонери, студенти або школярі, професіонали або змішана публіка.).

• вам сказали, що ви будете виступати в залі, що вміщає 500 чоловік. Але чи запитали ви, перед тим, як написати завершення своєї промови, скільки чоловік у дійсності очікується? Промову можна досить легко адаптувати до меншої аудиторії, якщо тільки ви знаєте, скільки чоловік будуть присутні.

• чи буде на вашому виступі присутня Дуже Важлива Персона, яку варто згадати в доповіді?

• чи є які-небудь особливі, негативні обставини, пов'язані з вашою аудиторією, про які варто знати заздалегідь?

Тобто, ви повинні визначити, перед якою аудиторією вам виступати, і підігнати свій виступ під їхні чекання. Постарайтеся дізнатися про своїх слухачів якнайбільше, перед тим, як ви виявитеся віч-на-віч із ними.

Будьте сприйнятливі до реакції на ваш виступ. Чи будуть вас слухати з гострим інтересом, або публіка просто «відключиться від вас» через нерозуміння? Завжди оглядайте зал під час виступу. У будь-якій аудиторії завжди знайдуться люди, до яких ви не зможете пробитися. На них краще не звертати уваги і сконцентруватися на тих, хто слухає вас уважно.

Ви повинні слідкувати, щоб слухачі не нудьгували. Ніколи не потрібно продовжувати говорити просто тому, що у вас ще залишився текст. Якщо ви зрозуміли, що не можете утримати увагу публіки, перебудуйте свій виступ, зводьте основну частину до декількох самих суттєвих пунктів і переходьте до заключної частини.

ВИСТУП

На початку виступу вас подають аудиторії.

Уважно слухайте, що говорять про вас, щоб належно відповісти.

Ваша відповідь теж повинна бути підготовлена заздалегідь.

Перед тим, як вимовити перше слово, зупиніться на хвильку і помовчить.

Початкова пауза заряджає публіку чеканням. Вона дає вам можливість виглядати впевнено й авторитетно, виглядати людиною, що володіє ситуацією і знає, що робить.

Ви повинні увесь час контролювати свою поставу: при ходьбі, сидячи або стоячи. При гарній поставі спина повинна бути прямою, голова піднята.

Коли виходите на сцену, ви повинні йти впевнено.

Настройте висоту мікрофона по своєму рості.

Якщо під час доповіді ви сидите за столом, то можете покласти свої документи на стіл.

Мова тіла

Рухи тіла говорять багато чого. Вони говорять про вас те, що ви часом не можете висловити свідомо. Ваше тіло має власну мову, цілком незалежну від того, що ви вимовляєте вголос.

Коли ви спокійні і контролюєте ситуацію, ви передаєте це відчуття добробуту своїм слухачам. Якщо ви відчуваєте очевидний стрес або ніяковість, то слухачі мимоволі дивуються, що ви взагалі робите на сцені.

Мова вашого тіла може показати вашу схильність до аудиторії або вашу ворожість. Якщо ви схрестили руки на грудях, виставили щелепу вперед і сидите в напруженій позі, то це значить «не підходь до мене». Якщо ви сидите прямо, але вільно, спокійно розташувавши руки і ноги і злегка подавшись уперед, то ви усім своїм видом виражаєте відкритість.

Роблячи свою доповідь, стежте за жестами і мімікою слухачів. Може бути, вони відключилися і просто чекають, коли ви, нарешті, закінчите, або ж слухають вас із невгасаючою увагою? Проявіть себе як людина уважна до інших. Нехай усе ваше поводження говорить, що ви піклуєтеся про своїх слухачів і розумієте їхні почуття.

Жести повинні підсилити значення слів, що ви хочете донести до залу. Жести повинні бути природними й ефективними. Вони повинні підсилити ваше повідомлення, прояснити зміст, виділити важливий момент. Ви можете за допомогою жестів висловити почуття або настрій - гнів, нетерпіння, байдужість. Жест, зроблений під час паузи, може бути красномовніше за слова.

Щодо жестів, то ви повинні довіряти своєму чуттю. Для того, щоб удосконалити використання жестів, вивчить спонтанні рухи власних рук. Жести завжди повинні бути простими і стриманими.

Стиснута в кулак рука виражає ворожість, тоді як відкрита долоня виражає вітання і відкритість. Схрещені на грудях руки відштовхують людей, що дивляться на вас, тоді як протягнені вперед руки кличуть їх.

Позбудьтеся непотрібних і подразних жестів, пам'ятаючи, що ці навички можуть тільки посилитися при привселюдному виступі.