Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Самоменеджмент Практикум 2007.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
828.93 Кб
Скачать

Раціональне планування часу та викорис­тання методів прийняття рішень

Ситуація 1. Усі люди в усіх сферах своїй діяльності (в роботі, в навчанні, особистому житті) вимушені приймати рішення. Усі, так чи інакше, будують плани на май­бутнє, намагаються втілити у життя, а потім оцінюють результати.

Рішення - це вибір альтернативи. Успішне рішення - це рішення, яке ре­алізується практично - перетворюється на дію - результативне та ефективне. Необхідність у рішеннях в будь-якій діяльності обумовлена наявністю певних проблем. Проблеми можуть бути структурованими і неструктурованими, рі­шення - програмовані та непрограмовані.

Структуровані проблеми - це прості визначені проблеми, що повторю­ються з певною регулярністю. Структуровані проблеми, що періодично вини­кають у моїй повсякденній діяльності це: ретельне і своєчасне виконання своїх службових зобов'язань, підготовка до сесії. Ці проблеми не оцінюються мною з точки зору доцільності, тобто я не вирішую, чи варто мені готувати звіт до ДПІ - я сприймаю це як належне і вирішую, коли і як саме я буду над ним працюва­ти. Структуровані проблеми вимагають запрограмованих рішень.

Запрограмовані рішення - це результат реалізації заздалегідь визначених процедур і правил. Рішення програмуються поступово, по мірі придбання до­свіду, в результаті чого формується певний підхід до процесу його прийняття.

Ситуація 2. Доволі часто виникає необхідність виконання великого обсягу роботи в обмежений термін часу. Прикладами такої ситуації в моєму житті є своєчасне складання та подання матеріалів для бухгалтерської звітності; підготовка до се­сії.

  1. Першочергово я розбиваю одну задачу на декілька завдань.

  2. Розподіляю пріоритети і згідно з ними складаю план виконання робіт. Найпріоритетнішими є ті справи, які задовольняють двом умовам:

а) є невідкладними;

б) є трудомісткими.

Іншими словами, основну увагу під час планування я приділяю тій справі, робота над якою обов'язкова, регламентована в часі і вимагає від мене значних зусиль для її виконання.

3. В своєму робочому плані я обов'язково вказую термін виконання кожного із завдань. Це спонукає до зібраності в роботі. Для мене встановлення строків виконання завдань є найбільш ефективним і дієвим прийомом в організації роботи і навчанні. Як приклад можу привести ситуацію, коли я поставила, собі за мету написати три домашні контрольні роботи протягом тижня. В результаті я виконала і здала дві роботи. Але я впевнена, якщо б не поставила сама себе у часові межі, так і не взялася б за написання жодної.

4. Плануючи свій день, я збираюсь займатися декількома справами у визначеній кількості. Звичайно трапляється так, що з одним або кількома завданнями я не встигаю впоратись за день. В такому випадку беру їх до уваги під час планування наступного дня і, як правило, ставлю їх на перше місце в переліку завтрашніх справ. Іншими словами, незавершені справи вчорашнього дня є пріоритетними сьогодні. Такий принцип допомагає в роботі, оскільки пере­шкоджає накопиченню незавершених справ.

Таким чином, я пересвідчилася на власному досвіді в доцільності планування своєї щоденної діяльності і переконалася в тому, що правильно складений план є передумовою ефективної і результативної роботи. Особливо доречне планування роботи над справами, які обмежені в часі і вимагають від виконавця дисциплінованості і відповідальності. В таких ситуаціях без ретельного планування не обійтись.

Ситуація 3. Неструктуровані проблеми - це нові і нестандартні проблеми, для вирі­шення яких наявна неоднозначна або неповна інформація. Такі проблеми вима­гають прийняття незапрограмованих рішень. Це унікальні рішення, що потре­бують нестандартного підходу. Прикладами незапрограмованих рішень можуть бути такі рішення як: вибір професії, варто чи не варто змінювати місце роботи.

Існує три підходи до прийняття рішень - раціональність, обмежена раціо­нальність та інтуїція.

В реальному житті більшість рішень доводиться приймати в умовах об­меженої раціональності.

Обмежена раціональність - варіанти вибору задовільного, досить прави­льного рішення. В таких випадках я намагаюсь діяти якомога раціональніше в межах наявних умов, керуючись доступною мені інформацією.

Так, переді мною постала проблема вибору професії, я вже мала якісь пе­вні уподобання. Але якщо в моєму розпорядженні немає необхідної інформації, годі й намагатися розв'язати проблему розумно.

Таким чином, перше, що я роблю для вирішення проблеми, - збираю фак­ти, пов'язані з моєю проблемою. Це є передумовою як для визначення можли­вих варіантів, так і для вибору серед них оптимального і найбільш раціонально­го.

Крім того, обов'язковою умовою є об'єктивність при збиранні та оціню­ванні інформації тобто необхідно брати до уваги всі наявні факти, а не тільки ті, що узгоджуються з моїми бажаннями і думками.

Тільки володіючи необхідною інформацією, можна приймати рішення.

Взагалі прийняття рішення - це складний процес, а не просто вибір одно­го з наявних варіантів. Він складається з восьми етапів.

  1. Ідентифікація проблеми - виникнення необхідності вибору професії.

  2. Визначення критеріїв, що впливають на рішення, наприклад, узгодженість професії з уподобаннями, її престижність, актуальність, попит на фахівців на регіональному ринку праці і можливість працевлаштування.

  3. Розподіл критеріїв за ступенем значущості.

  4. Визначення варіантів.

  5. Аналіз варіантів.

  6. Вибір оптимального варіанту. Отже, проаналізувавши кілька варіантів за кожним з критеріїв, я визначилася з майбутньою професією.

  7. Реалізація рішення.

  8. Оцінка ефективності рішення.

За таким планом мають прийматися рішення.

Завдання № 7 – побудувати свої особисті біоритмограми (фізичний, емоційний, інтелектуальний біоритми) за допомогою комп’ютерної програми „Біоритми для Windows” (http: // biow.kc.ru). Проаналізувати біоритмограми: визначити підйоми і спади фізичної, психічної та творчої активності, критичні дні. Слід також дати собі рекомендації (написати їх у завданні) – в які періоди краще займатися різними видами діяльності (виконувати фізичну роботу, займатись спортом, займатись творчою діяльністю і т. інше).

Приклад виконання індивідуального завдання №7