Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 12-1з (1) / Економіка праці та соціально-трудові відносини Заоч. УП. 2011.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Розв’язання задачі:

Для аналізу ринку праці з позицій зайнятості та безробіття потрібно обчислити наступні показники: кількість незайнятих (), чисельність безробітних (), коефіцієнт незайнятості (), коефіцієнт безробіття (), коефіцієнт трудової активності () та економічної активності () населення. Кількість незайнятих визначається за формулою: і дорівнює 70 тис. осіб. Кількість безробітних визначається за формулою: , тобто дорівнює 55 тис. осіб. Коефіцієнт незайнятості необхідно визначити за формулою:. Отже він складає 0,05. Коефіцієнт безробіття слід визначити за формулою: , його числове значення дорівнює 0,04. Коефіцієнт трудової активності визначається за формулою і дорівнює 0,82, а коефіцієнт економічної активності – за формулою і складає 0,73.

Висновки: на досліджуваному ринку праці невеликий рівень безробіття 4%, який ґрунтується на рівні незайнятості в 5%, а коефіцієнт трудової активності населення 82% значно вище його економічної активності 73%. Тому ситуацію не можна вважати задовільною. Отже, необхідно вжити заходів соціального захисту для запобігання погіршення ситуації на досліджуваному ринку праці.

Контрольні завдання

1. На ринку праці в регіоні зареєстровано 2063 тис. осіб. Потреби регіону в робочій силі складають 1340 тис. осіб, в тому числі за галузевою ознакою: по промисловому виробництву - 40%, по сільському господарству – 10%, по будівництву – 20%, по невиробничих галузях – 30%. Пропозиція становить 85% від загальної кількості населення регіону. Визначте ефективність ринку праці за допомогою відповідних показників.

2. Загальна кількість населення в районі складає 2400 тис. осіб, з них працездатне населення складає 1920 тис. осіб, молодь працездатного віку 300 тис. осіб, пенсіонери – 50 тис. осіб, інші – люди обмеженої працездатності. На ринку свої послуги пропонують 2113 тис. осіб, а попит сформований відповідно до визначених груп на : 79%, 78%, 15% та 5%. Детально охарактеризуйте цей ринок за допомогою відповідних показників.

3. Регіональний ринок праці містить 3000 тис. осіб, з яких працездатне населення складає 82%, непрацездатне – 18%. Попит на робочу силу сформований на рівні 91% кількості працездатного населення, пропозиція – 100%. Охарактеризуйте досліджувальний ринок праці за допомогою обчислення відповідних показників його ефективності.

4. В регіоні зареєстровано 1500 тис. осіб, яких за відповідними ознаками можна віднести до категорії трудових ресурсів, з них 1236 тис. осіб є зайнятими, 86 тис. осіб – військовослужбовці, а 108 тис. осіб навчаються з відривом від виробництва. Люди, які не бажають працювати, складають 15 тис. осіб. Під час перепису населення було зареєстровано в регіоні 1684 тис. осіб. Охарактеризуйте ринок праці з позиції зайнятості та безробіття.

Бібліографічний список:

16, 17, 18, 43, 62

Розрахункове завдання до теми 7 «Ринок праці в системі регулювання соціально-трудових відносин»

Задача. Розглянемо просту економіку, у якій маються тільки два види діяльності: вугільна промисловість і ремонт автомобілів. Гірнича промисловість і галузь з ремонту автомобілів повністю конкурентноздатні, і вони випадково мають ідентичні криві попиту на робочу силу

w = 400-L,

де w - щоденна заробітна плата (чиста від будь-яких витрат на навчання, внесених робітниками), і L - кількість робітників, зайнятих у промисловості, вимірюване в тисячах.

Маються 420 робітників в економіці, 294 чоловіків і 126 жінок, усі в однаковій мірі продуктивні в обох галузях. Усі робітники віддають перевагу авторемонтним роботам вугільної промисловості, але обсяг цієї переваги змінюється від одного робітника до іншого. розподіл розходжень робітників, що зрівнюють, однорідно в межах між 0 і $ 42. Стать і переваги занять незалежно розподілені.

A. Знайдіть рівноважну заробітну плату і розподіл професій для цієї економіки.

B. Припустимо, що Фред - 'середній' робітник, який думає, що різниця, що врівноважує, буде дорівнює $ 21 у день. Чи виграє чи втрачає Фред з розподілу переваг в економіці? Тобто Фреду буде чи краще гірше матеріально, якщо кожний в економіці має ті ж самі переваги, що і він?

C. Припустимо, що жінки виключаються з робіт у вугільній промисловості. Як це буде впливати на рівновагу? Що станеться із середньою заробітною платою чоловіків і жінок? Хто отримає користь відповідно до цього обмеження, і хто буде втрачати?

D. Припускають, що підприємці, що виключили жінок, вважаються тими, хто несе відповідальність за збитки. Як би Ви обчислили збитки?

  1. Чи має зміст пояснювати виключення жінок з видобувних робіт як раціональну експлуатацію меншості більшістю?