Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kурSоva_5КУРС.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
382.98 Кб
Скачать
  1. ТеоретиЧні основи складання фінансового плану на підприємстві

    1. Економічна сутність та цілі фінансового планування на підприємстві

Планування виробничо-фінансової діяльності на підприємствах передбачає складання виробничого і фінансового планів. Фінансовий план є складовою бізнес-плану підприємства і має вигляд таблиці, в якій відображаються розрахунок обсягу фінансових результатів, а також обсяги надходжень і напрямки використання фінансових ресурсів підприємства в запланованому році.

Призначення фінансового плану полягає у визначенні обсягу фінансових результатів, а також сукупної потреби підприємства у певних розмірах фінансових ресурсів, необхідних для фінансування передбачених обсягів розширення виробництва, виконання фінансово-кредитних зобов'язань, розв'язання соціальних завдань і матеріального стимулювання працівників підприємства.

Необхідність фінансового плану полягає в тому, щоб дати можливість керівництву підприємства дістати уявлення про те, який обсяг фінансових результатів підприємство планує отримати у плановому році, які фінансові ресурси, у яких обсягах і звідки надходять, на які цілі вони витрачаються, виявити резерви збільшення власних фінансових ресурсів, здійснювати режим економії та контроль за цільовим використанням коштів. [ 22]

Фінансове планування складається з наступних елементів: цілі, програми, норми та нормативи, правила, процедури.

Цілі фінансового планування перш за все ті, які поставлені фінансовим директором перед працівниками фінансової служби та які визначають напрямок їх діяльності в області розробки та реалізації фінансової політики, яка зобов’язана забезпечити необхідні та контрольовані грошові потоки підприємства. Однак фінансовий стан господарського суб’єкта залежить від усієї господарської діяльності в цілому на підприємстві (рис. 1.1).

Рис. 1.1 Структура фінансового планування

Тому ціль фінансового планування має бути поставлена керівником господарюючого суб’єкта перед усім трудовим колективом за визначенням участі кожного з них у фінансових результатах господарської діяльності. [5, с.64 ]

Виходячи з цих цілей фінансове планування – це багатопланова робота, що складається з ряду взаємозв’язаних етапів (блоків):

  • аналіз фінансової ситуації і проблем;

  • прогнозування майбутніх фінансових умов;

  • постановка фінансових задач;

  • вибір оптимального варіанта;

  • складання фінансового плану;

  • коректування, ув’язування і конкретизація фінансового плану;

  • виконання фінансового плану;

  • аналіз і контроль виконання плану.

Аналіз ситуації і проблем полягає у вивченні фактичних даних за попередній період. Це дає можливість оцінити фінансові результати за минулий час і визначити проблеми. Основна увага приділяється таким показникам, як обсяг реалізації, витрати, розмір отриманого прибутку і ін.

Прогнозування майбутніх умов необхідно для визначення зовнішнього і внутрішнього середовища, у яких буде протікати діяльність підприємства. На основі перспективних розрахунків виробничої діяльності підприємства, а також маркетингових прогнозувань вивчення ринку, попиту й інших факторів прогнозуються майбутні можливі фінансові результати. [6, с.135 ]

Постановка фінансових задач полягає у визначенні на планований період параметрів одержання доходів, прибутку, граничних розмірів витрат і основних напрямків використаних засобів.

Задачі фінансового планування:

1.Забезпечення фінансовими ресурсами і коштами виробничо-господарської діяльності;

2.Збільшення прибутку за рахунок зниження собівартості, підвищення якості продукції і росту рентабельності виробництва;

3.Визначення фінансових взаємовідносин із бюджетами і банками;

4.Забезпечення реальної збалансованості планованих витрат і прибутків підприємства на принципах самоокупності і самофінансування;

5.Контроль за фінансовим станом та платоспроможністю підприємства.

На основі аналізу тенденцій і поточного фінансового стану розглядаються кілька варіантів положень, у яких може виявитися підприємство, і оптимальні варіанти розвитку фінансів підприємства.

Отже, фінансове планування на підприємстві є одним з найважливішим елементом підприємницької діяльності, яке сприяє ефективному управлінні фінансами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]