Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
162.82 Кб
Скачать

Лекція 1

Митна справа в Україні. Загальні положення та теоретичні основи. Принципи митної політики. Органи державного регулювання митною справою. Структура митних органів України. Міжнародне співробітництво у галузі митної справи. Тлумачення термінів

Митна політика

 Митна політика - це система принципів та напрямів діяльності держави у сфері забезпечення своїх економічних інтересів та безпеки за допомогою митно-тарифних та нетарифних заходів регулювання зовнішньої торгівлі.

Україна самостійно здійснює митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності на своїй території. Митну політику України визначає Верховна Рада України.

Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності здійснюється згідно Законом України Про зовнішньоекономічну діяльність, Митним кодексом України, законами України про митне регулювання, Єдиним митним тарифом України та міжнародними договорами України.

Митна справа

Порядок переміщення через митний кордон України товарів і транспортних засобів, митне регулювання, пов'язане з встановленням та справлянням податків і зборів, процедури митного контролю та оформлення, боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил, спрямовані на реалізацію митної політики України, становлять митну справу.

Митна справа є складовою зовнішньополітичної і зовнішньоекономічної діяльності України, і в деяких випадках політична частина має пріоритет перед економічною. Таке має місце при забезпеченні виконання міжнародно-правових зобов’ язань держави, наприклад, при приєднанні до міжнародних санкцій в рамках ООН, які вимагають припиненн зовнішньоекономічних контактів з певними країнами, або виконання забов’язань України в рамках договору щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

Принципи митного регулювання

  1. Виключної юрисдикції України на її митній території.

    1. Виключно законами України визначаються засади митної справи, у тому числі розміри податків і зборів та умови митного обкладення, спеціальні митні зони і митні режими на території України, перелік товарів, експорт, імпорт та транзит яких через територію України забороняється.

    2. Єдина митна територія України- територія України, зайнята сушею, територіальне море, внутрішні води і повітряний простір, а також штучні острови, установки і споруди, що створюються у виключній морській економічній зоні України, на які поширюється виключна юрисдикція України.

    3. Межі митної території України є митним кордоном України. Митний кордон України збігається з державним кордоном України, за винятком меж території спеціальних митних зон. Межі території спеціальних митних зон становлять митний кордон України.     Території спеціальних митних зон, розташованих в Україні, вважаються такими, що знаходяться поза межами митної території України, крім випадків, визначених законами України.

  2. Виключної компетенції митних органів України по здійсненню митної справи.

Органи державної влади, Президент України в межах своїх повноважень, визначених Конституцією України та законами України, здійснюють керівництво митною справою та контроль за діяльністю митних органів України.    

Безпосереднє здійснення митної справи покладається на митну службу України.

Митна служба України - це єдина загальнодержавна система, яка складається з митних органів та спеціалізованих митних установ і організацій.

 Митними органами є: спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі митної справи, регіональні митниці, митниці.

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект