Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
162.82 Кб
Скачать
  1. Інші органи виконавчої влади

  • Служба безпеки України, Генеральна прокуратура, МВС України- при провадженні справ про контрабанду, переміщенні товарів під негласним контролем;

  • Міністерство економіки - здійснює контроль за додержанням всіма суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності чинних законів України та умов міжнародних договорів України; проводить антидемпінгові, антисубсидиційні та спеціальні розслідування у порядку, визначеному законами України;

  • Національний банк України, Держстандарт, Мінсільгосппрод, Мінфін, Мінекологія, МОЗ- порядок переміщення валюти та окремих видів товарів через митний кордон України.

  • Державна податкова адміністрація України - додержання податкового законодавства при переміщенні товарів через митний кордон України.

Митна служба України

 Митна служба України - це єдина загальнодержавна система, яка складається з митних органів та спеціалізованих митних установ і організацій.

 Митними органами є: спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі митної справи, регіональні митниці, митниці.

Структура митної служби України за Митним Кодексом

Таблиця 1.1

Найменування митного органа, установи організації

Порядок створення, реорганізація та ліквідація

Підпорядкованість

Завдання, яки покладені

Підстава на якій здійснює свою діяльність

Юридичний статус

Керівництво

Кому

Підлеглі

Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі митної справи

Президентом України за поданням Прем'єр-міністра України

Регіональні митниці, митниці, спеціалізовані митні установи та організації

Спрямовує, координує та контролює діяльність митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій щодо виконання законодавства України з питань митної справи, в межах своїх повноважень видає накази, організує та контролює їх виконання.

Конституції України, Митний Кодексу, законів України та інших нормативно-правових актів.

Юридична особа

Очолює керівник, який призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України в порядку, встановленому Конституцією України.

Регіональна митниця

Спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади у галузі митної справи

На території закріпленого за ним регіону в межах своєї компетенції здійснює керівництво і координацію діяльності підпорядкованих йому митниць та спеціалізованих митних установ і організацій.

Митний орган, який на території закріпленого за ним регіону в межах своєї компетенції здійснює митну справу та забезпечує комплексний контроль за додержанням законодавства України з питань митної справи, керівництво і координацію діяльності підпорядкованих йому митниць та спеціалізованих митних установ і організацій.

Здійснює свою діяльність відповідно до законодавства України та положення, яке затверджується наказом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Юридична особа

Керівник призначається на посаду та звільняється з посади керівником спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Митниця

Регіональній митниці та спеціально уповноваженому цен-тральному органу виконавчої влади в галузі митної справи або спеціально уповноваженому центральному органу ви-конавчої влади в галузі митної справи безпосередньо.

У складі митниці в пунктах пропуску через митний кордон України та на інших об'єктах чи територіях із значним обсягом зовнішньоекономічних операцій можуть створюватися митні пости на правах структурного підрозділу митниці

Є митним органом, який безпосередньо забезпечує виконання законодавства України з питань митної справи, справляння податків і зборів та виконання інших завдань, покладених на митну службу України.     Митниця діє в межах території, що визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Митний пост

Спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. за поданням відповідної регіональної митниці, митниці. Створюється в міру необхідності.

Регіональніймитниці, або митниці в зоні діяльності яких розташований

Безпосередньо здійснює митний контроль та оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України у населених пунктах, на залізничних станціях, в аеропортах, морських та річкових портах та інших об'єктах, розташованих у зоні діяльності регіональної митниці, митниці

Структурний підрозділ без права юридичної особи

Керівник призначається на посаду та звільняється з посади керівником спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Спеціалізовані митні установи та організації

Спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Спеціально уповноваженому центральному орга-ну виконавчої влади у галузі митної справи. Регіо-нальна митниця координує діяльності під поряд-кованих їй установ в межах своєї компетенції

Згідно статуту, або положення

У межах бюджетних коштів, передбачених для утримання митної служби України, виключно для забезпечення виконання завдань, покладених на митні органи, відповідно до Митного Кодексу та законів України в митній службі України можуть створюватися експлуатаційні, транспортні, інформаційно-аналітичні, кінологічні спеціалізовані установи та освітні організації.

Юридична особа

Центральна митна лабораторія

Спеціально уповноваж-женому центральному органу виконавчої влади у галузі митної справи.

Центральна митна лабораторія здійснює науково-методичне керівництво митними лабораторіями.

    Здійснення експертної діяльності в межах питань, віднесених до компетенції митної служби.

Митна лабораторія

Регіональніймитниці, або митниці в зоні діяльності яких розташований

Здійснення експертної діяльності в межах питань, віднесених до компетенції митної служби.

Структурний підрозділ без права юридичної особи

Митна варта

спеціальні підрозділи митних органів, призначені для боротьби з порушеннями митних правил, охорони територій, будівель, споруд та приміщень митних органів, охорони та супроводження товарів і транспортних засобів, забезпечення охорони зон митного контролю.

Керівництво підрозділами митної варти здійснює керівник спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи, а в регіональних митницях і митницях - відповідно керівники цих митних органів.

Література.

  1. Митний кодекс України Розділ І «Загальні положення» (Глава І «Засади митної справи»; Глава ІІ «Структура, та організація діяльності митної служби України»; Глава ІІІ Взаємодія митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, а також з підприємствами та громадянами» Глава ІV « Інформування та консультування по питанням митної справи»).

  2. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність

  3. «Митна політика України» С.В. Ківалов, Б.А. Кормич Одеса «Юридична література», 2002р.

  4. «Митне регулювання» Голомозий В.М., Панкова Л.А., інші Львів «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка» 2004р.

Питання до самостійного вивчення.

  1. Митна політика України в історичному аспекті ( «Митна політика України» С.В. Ківалов, Б.А. Кормич Одеса «Юридична література», 2002р. стр.27-30)

  2. Джерела митного права ( «Митна політика України» С.В. Ківалов, Б.А. Кормич Одеса «Юридична література», 2002р. стр.94-109)

  3. Структура митних органів. (Митний кодекс України Глава І «Засади митної справи». «Митне регулювання» Голомозий В.М., Панкова Л.А., інші Львів «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка» 2004р. стр.26-31 «Митна політика України» С.В. Ківалов, Б.А. Кормич Одеса «Юридична література», 2002р. стр.125-149)

  4. Органи державного регулювання митною справою («Митна політика України» С.В. Ківалов, Б.А. Кормич Одеса «Юридична література», 2002р. стр.118-134)

  5. Взаємодія митних органів з іншими державними установами (Митний кодекс України Глава ІІІ Взаємодія митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, а також з підприємствами та громадянами». «Митне регулювання» Голомозий В.М., Панкова Л.А., інші Львів «Видавництво Національного університету «Львівська політехніка» 2004р. стр.26-31)

  6. Розвиток міжнародного співробітництва у галузі митної справи: Всесвітня митна організація, Світова організація торгівлі («Митна політика України» С.В. Ківалов, Б.А. Кормич Одеса «Юридична література», 2002р. стр.214-230)

  7. Основні принципи Генеральної угоди про тарифи і торгівлю («Митна справа» Ю.В. Макогон А.Б. Яценко- Київ: Центр навчальної літератури, 2005 стр119-137)

  8. Визначення основних термінів і понять у галузі митної справи: валютні цінності; ввезення товарів і транспортних засобів на митну територію України, вивезення товарів і транспортних засобів за межі митної території України; вільний обіг; громадяни; митні органи; митні правила; митні процедури; нерезиденти; особи; підприємство ; посадові особи підприємств; посадові особи представництв іноземних держав та міжнародних організацій; предмети; представництво іноземної фірми; пропуск товарів і транспортних засобів через митний кордон України; резиденти; товари; транспортні засоби.

Соседние файлы в папке Митна справа Конспект