Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая папкаЦПО / тема 7 попит на МТ продукцію.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
150.02 Кб
Скачать

4. Методи аналізу попиту на мв.

Аналіз попиту на МВ за часом проведення може бути попереднім, поточним та наступним, відносно періоду, коли продукція вважається новою.

Попередній аналіз попиту на МВ – один із найбільш важливих, оскільки на його базі розробляється виробнича програма та будується стратегія просування на ринку нової продукції. Він проводиться на базі даних, отриманих за допомогою спеціальних відібраних досліджень, які проводяться у сфері споживання інновацій, якщо продукція знаходиться на стадії підготовки дослідного зразка, запуску у виробництво, а іноді – на етапі виведення її на ринок.

Відібрані дослідження у сфері споживання можуть бути проведені у вигляді анкетування.

Якщо інформація про продукцію вже є у споживача і почато її виробництво, то для вивчення попиту можуть бути використані дані журналів обліку попиту або замовлень на нову продукцію.

На заключній стадії проведення ПХ циклу (етапі підведення підсумків), аналіз попиту на МВ необхідний для визначення відповідності нової продукції потребам ринку, ступеня задоволення в ній попиту та досягнення поставлених цілей.

Розглянемо методи аналізу попиту на нову продукцію

  1. Аналіз чутливості попиту.

Цей метод дозволяє визначити зміну величини попиту в залежності від зміни деякого із його факторів. З цією метою розраховується коефіцієнт еластичності попиту (Е), який показує, на скільки зміниться попит при 1% зміні будь-якого із його факторів:

.

Де - середні значення відповідного попиту (мат. од.) та впливаючого на нього фактору (мат. од.).

- зміна відповідної величини попиту та впливаючої на нього факторної ознаки у звітному періоді, порівняно з базовим.

Ця формула дозволяє визначити еластичність попиту по сп. дуговій еластичності. Взяті в другому співмножнику значення величини попиту і його фактору на дату дадуть формулу точечної еластичності, яка є менш точною.

вираховуються як полусуми значень даних показників до та після зміни факторної ознаки. Покажемо розрахунок цінової еластичності попиту на нову продукцію за даними табл. 4.

У коефіцієнта цінової еластичності знак опускається, а його значення трактується по абсолютній величині.

Якщо Е=0, то попит абсолютно нееластичний. Іншими словами, при будь-якій зміні вартості попит залишається незмінним.

Табл. 4

Показники цінової еластичності попиту на нову конструкцію.

Ціна на нову конструкцію, грош. од.

К-сть попиту, шт.

Абсолютний приріст

Середнє значення

Еластичність попиту цінова

Ціни, грош. од.

К-сть, шт.

Ціни, грош. од.

К-сть, шт.

P

Q

355

60

-

-

-

-

-

360

51

+5

-9

357,5

55,5

11,59

370

35

+10

-16

365,0

43

13,58

375

25

+5

-10

372,5

30

24,83

459

20

+84

-5

417,0

22,5

1,09

Якщо Е<1, то це свідчить про відносно нееластичний попит.

При Ер=1 еластичність попиту одинична. Це відбувається коли відсоткова зміна попиту дорівнює відсотковій зміні ціни.

Якщо Е>1 – попит відносно еластичний.

При коефіцієнті еластичності попиту за ціною , попит важається абсолютно еластичним. Це відбувається, коли при незмінній ціні попит необмежено зростає, що є результатом дії його нецінових факторів: моди, реклами, екологічної обстановки і т.д. Для характеристики цінової еластичності попиту можна використовувати такожграфічний метод:

А) абсолютно Б) Абсолютно еластичний В) D1- відносно нееласт.

нееластичний попит попит попит Е<1;

Е=0 ЕD2- відносно еласт. попит, Е>1.

Необхідно також вивчити вплив доходів споживачів на попит на МВ.

Коефіцієнт еластичності попиту по доходу(Еі):

Де - показник, який характеризує величину доходу споживача, грош. од.;

може бути як додатним, так і від’ємним (для прод. низької категорії). Важливість його значення для підприємств, що виробляють МТ продукцію, полягає в тому, що з його допомогою відбувається їх віднесення до певної групи розвитку.

Чим вище еластичність попиту по доходу, тим ефективніше розвивається підприємство. Якщо динаміка даного покупця додатна і зростає приблизно однаковими темпами, то можна говорити про стабільний розвиток підприємства.

Постійна величина свідчить про стан застою на підприємстві, що виробляє МТ продукцію.

Оскільки на попит достатньо сильно впливає наявність товарів-замінників (компліменти), важливо визначити суміжність МВ із аналогічною за призначенням продукцією, яка наявна на ринку. З цією метою застосовують коефіцієнт перехресної еластичності попиту (Eji).

Він показує зміну попиту на і-й товар при зміні ціни j-ого товару, і значення може бути додатним або від’ємним.

Якщо Eji>0, то попит на i-у прод. прямо залежить від зміни попиту на j-ту, тобто, і-а і j-та продукція взаємозамінююча.

При Eji<0 товари є взаємозамінюючими. Тоді у випадку підвищення ціни на j-й товар, знижується попит на і-й товар.

Якщо Eji=0, то і-й та j-й види продукції не залежать один від одного.

Значення Ejiособливо велике для аналізу попиту на нову стандартизовану МТ продукцію та вимагає постійного аналізу динаміки цін на основний товар.

Для вивчення чутливості попиту можна також використати співвідношення темпів зміни попиту та впливаючих на нього факторів, представлене у вигляді динамічного ряду. Подібні рядки дозволяють побудувати графік зміни кривої попиту під впливом будь-якого із факторів, вирахувати показники рядків динаміки: темпи приросту, середні темпи росту та приросту, абсолютне значення 1%приросту, а також провести кореляційний аналіз впливу факторів на зміну попиту та спрогнозувати його розвиток на найближчу перспективу.

2. Являє інтерес структурний аналіз попиту, який проводиться за допомогою спеціальних таблиць, що будуються за кожною факторною ознакою – направленого аналізу: наприклад, стадіям життєвого циклу нової продукції (табл.5), розподілу за споживачами нової продукції (табл.6), за запланованими каналами її реалізації (табл.7).

Табл. 5

Випуск важливих видів нової продукції за стадіями її циклу

Види продукції

Етапи життєвого циклу продукції

Освоєння виробництва

Виробництво

Виведення на ринок

Затвердження на ринку

Зрілість

т.грн.

% до підсумку гр.2

т.грн.

% до підсумку гр. 4

т.грн.

% до підсумку гр. 6

т.грн.

% до підсумку гр. 8

1

2

3

4

5

6

7

8

9

А

Б

В

Всього на етапі:

Подібні таблиці можуть бути побудовані при аналізі попиту внаслідок зміни будь-якого з факторів. Вони слугують інструментом оперативного застосування управлінського рішення і є базою для подальшого поглибленого аналізу впливу факторів на величину і характер попиту. За даними таблиці можна вирахувати показники стабільності попиту. Якщо, наприклад, найбільший % попиту продукції А у динаміці приходиться на яке-небудь підприємство, то можна говорити про стабільність попиту у ставленні цього споживача.

Можна визначити і показники інтенсивності попиту за даними табл. Якщо в динаміці темпи росту за асортиментними позиціями збільшуються за етапами ЖЦ, споживачами або каналами збуту, то попит є інтенсивним; якщо ці темпи росту близькі до 1, то попит стабілізувався у відношенні до аспекту, який розглядається; якщо темпи росту <1, то це свідчить про його скорочення.

Аналіз попиту на МВ має велике значення, оскільки від його результатів залежить точність розробки виробництва продукції підприємством, стратегія та обсяг реалізації його продукції та фінансові результати його діяльності.