Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
75
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
133.12 Кб
Скачать

2.8. Соціальні наслідки інтелектуалізації комп'ютерних технологій

Нарешті можна коротко зупинитися на соціальних наслідках інтелектуалізації інформаційних технологій. Позитивні наслідки зрозумілі та загальновідомі. З наслідків, не дуже сприятливих для людини, найочевидніший – це поступове витіснення людей машинами як у процесі ви­робництва, так і в управлінні суспільством. Подібні тенденції почали проявлятися ще задовго до початку комп'ютерної ери. Щодо майбутнього, то тут письменники-фантасти малюють похмурі картини повного захоплення влади комп'ютерами і навіть фізичного винищення людства.

Було запропоновано ряд принципів, орієнтованих на зменшення ризиків, пов'язаних з комп'ютеризацією та інтелектуалізацією. Найвідомішими з них є сформульовані американським фантастом Айзеком Азімовим. Ось ці принципи:

комп 'ютер або робот не повинен заподіяти шкоди людині;

комп'ютер або робот має виконувати накази людини, якщо це не суперечить першому принципу;

комп 'ютер або робот повинен прагнути до самозбереження, якщо це не суперечить першим двом принципам.

Проблема полягає в іншому: як ці або подібні їм принципи втілювати в життя. Слід зауважити, що час, коли штучний інтелект розвинеться настіль­ки, що зможе реально загрожувати людському, настане ще дуже не скоро. Цей висновок, зроблений у 60—70-ті роки XX століття, залишається не­змінним і сьогодні (якщо, звичайно, не розглядати можливості, пов'язані І з "доступом до ядерної кнопки" і подібні їм).

Серед інших негативних аспектів інтелектуалізації можна відмітити те, що сучасні комп'ютерні технології полегшують здійснення не тільки корисних справ, але й реалізацію злих умислів, зловживань, злочинів тощо.

10

Соседние файлы в папке Lec