Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stomatologiya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
332.29 Кб
Скачать
  1. *Гострий катаральний гінгівіт

  2. Хронічний катаральний гінгівіт

  3. Геморагічний гінгівіт

  4. Гострий виразковий гінгівіт

  5. Епулід

125. Хворий 30 років звернувся зі скаргами на свербіння ясен, біль в області 321|123 зубів при хімічному і термічному подразненні. Об’єктивно: ясна бліді, не кровоточать, щільно прилягають до зубів, шийки зазначених зубів оголені на 2 мм. У 3/3 клиноподібні дефекти. При дотику до шийок зубів інструментами хворий відчуває незначний біль. Зуби інтактні. На рентгенограмі відзначається рівномірна резорбція міжзубних перетинок у межах 1/3 висоти. Який діагноз найбільш вірогідний?

  1. *Пародонтоз

  2. Генералізований катаральний гінгівіт

  3. Пародонтит

  4. Атрофічний гінгівіт

126. При обстеженні ротової порожнини в хворої жінки 40 років виявлена гіперемія слизової оболонки щік, дна порожнини рота, твердого та м’якого піднебіння. Слизова оболонка тьмяна, з великою кількістю дрібних виразок, вкрита непрозорим слизом. Встановіть діагноз.

  1. *Катарально-виразковий стоматит

  2. Катаральний стоматит

  3. Гангренозний стоматит

  4. Везикулоутворюючий стоматит

  5. Гнійний стоматит

127. У чоловіка 35 років видалена пухлина яка знаходилася в кутку нижньої щелепи на рівні молярів. Макроскопічно пухлина щільна, біло-сірого кольору, заміщує кістку, містить множинні кісти. Мікроскопічно в пухлині безліч острівців неправильної форми, оточених донтогенним епітелієм, центральна частина складається з кліток зірчастої форми у вигляді сіточки, в центральній частині деяких острівців спостерігається кістозна трансформація. Діагностуйте пухлину.

  1. *Амелобластома

  2. Аденоматоїдна пухлина

  3. Амелобластична фіброма

  4. Амелобластична фіброаденома

  5. Аденобластична одонтосаркома

128. У хворого видалена одонтогенна кіста альвеолярного відростка верхньої щелепи, пов‘язана з другим премоляром. Гістологічно: стінка кістки вистелена багатошаровим плоским епітелієм, в порожнині знаходились два твердих утворення, що нагадують рудементарні зуби. Діагностуйте захворювання:

  1. *Фолікулярна кіста

  2. Радикулярна кіста

  3. Примордіальна кіста

  4. Дермоїдна кіста

  5. Тератома

129. При мікроскопічному дослідженні пухлини, яка була щільно спаяна з коренем премоляру, виявлена фіброзна тканина, серед якої розташувалися цементоподібні маси різної величини. Діагностуйте пухлину.

  1. *Цементома

  2. B Цементуюча фіброма

  3. Гігантоформна цементома

  4. Одонтогенна фіброма

  5. Фолікулярна кіста

130. При гістологічному дослідженні пухлини щелепної кістки виявлено, що вона складається з острівців епітелію, що мають ознаки клітинного атипізму, в центрі яких визначається невелика кількість рогової речовини - “ракові перлини”. Діагностуйте захворювання

  1. *Первинна внутрішньокісткова карцинома

  2. Злоякісна амелобластома

  3. Амелобластична одонтосаркома

  4. Амелобластична фібросаркома

  5. Пухлина Беркета

131. У хворого 45 років виявлена деформація обличчя через пухлиноподібне розростання без утворення капсули, яке мікроскопічно представлене клітинно-волокнистою тканиною і поодинокими примитивними остеоїдними балочками. Яка патологія найбільш вірогідна?

  1. *Фіброзна дисплазія щелепних кісток

  2. Еозинофільна гранульома

  3. Остеобластокластома

  4. Кіста щелепних кісток

  5. Остеосаркома

132. При огляді порожнини рота у чоловіка 42 років виявили наступні зміни: маргінальна частина ясен обох щелеп збільшена, гіперемирована, легко кровоточить при тому, що доторкається зондом, хвороблива. патологічні зубоясневі кишені відсутні, зуби стійкі. Вказані зміни з’явилися впродовж трьох днів. Діагностуйте захворювання.

  1. *Гострий катаральний гінгівіт.

  2. Хронічний катаральний гінгівіт

  3. Хронічний гіпертрофічний гінгівіт.

  4. Гінералізований гіпертрофічний гінгівіт

  5. Пародонтоз

133. У жінки 43 років в привушній слинній залозі виявлений горбистий вузол, щільної консистенції, розміром 5×4,5 см з тонкою капсулою. При гістологічному дослідженні пухлина побудована з епітеліальних утворень з гіперкератозом клітин міоепітелія і вогнищ мукоїдного, міксоідного, хондроїдного речовин. Діагностуйте захворювання:

  1. *Плеоморфна аденома

  2. Амелобластома

  3. Дентинома

  4. Мономорфна аденома

  5. Мукоепідермоїдна пухлина

134. Об’єктивно при огляді жінки 35 років: ясна гіпремирована тільки в області 41,31 зубів, набрякла, кровоточить при пальпації, наявність зубо-деснової кишені. 1 ступінь рухливості цих зубів. На рентгенограмі: зменшення кісткового краю лунок 41, 31 зубів до рівня j кореня. Який вірогідний діагноз?

  1. *Локальний пародонтит

  2. Генералізований пародонтит

  3. Катаральний гінгівіт

  4. Пародонтоз

  5. Гіпертрофічний гінгівіт

135. У дівчинки 13 років після тривалого прийому антибіотиків з приводу бронхопневмонії з’явився біль і запалення в області слизової оболонки губ і язика. Об’єктивно: на слизистій оболонці губ, язика сирнистий наліт та білі бляшки, які легко знімаються штапелем, залишаючи при цьому місця вогнищ гіперемії. Діагностуйте захворювання.

  1. *Кандидозний хейелит

  2. Ексофілативний хейелит

  3. Лейкоплакія

  4. Контактний алергічний хейелит

  5. Хейелит Манганотті

136. Під час препаровки зуба, ураженого карієсом, лікар відчув щільнішу тканину. до якої зони каріозного дентину ймовірніше дійшла препаровка зуба?

  1. *Зона прозорого дентину

  2. Зона розпаду

  3. Зона розм’якшення

  4. Зона помутніння

  5. Зона нормального дентину

137. При огляді пацієнта стоматолог виявив, що місця зруйнування емалі різців та іклів у вигляді плям різного розміру та кольору-білястих, жовтуватих, бурих. З анамнезу відомо, що пацієнт тривалий час проживав у місцевості, де вміст фтору у воді перевищує 2 мг/1л. Який діагноз встановив стоматолог?

  1. *Флюороз емалі

  2. Карієс емалі

  3. Зубний камінь

  4. Клиновидний дефект емалі

  5. Періодонтит

138. При макроскопічному дослідженні: пульпа зуба сіро-чорного кольору з гнилісним неприємним запахом. Мікроскопічно пульпа у вигляді безструктурної зернистої маси з великою кількістю мікробів. Яка патологія спостерігається в пульпі зуба?

  1. *Гангрена пульпи

  2. Серозний пульпіт

  3. Гнійний пульпіт

  4. Інфаркт

  5. Гіперпластичний пульпіт

139. У хворого з системним захворюванням сполучної тканини відмічається сухість коньюктиви та порожнини роту. Пункційна біопсія виявила імунну деструкцію слинних залоз. Яке захворювання найбільш вірогідне?

  1. *Синдром шегрена

  2. Стеродермія

  3. Слинокамґяна хвороба

  4. Системний червоний вівчак

  5. Ревматизм

140. На розтині тіла чоловіка 59 років, померлого від ниркової недостатності (на протязі 18 років працював на заводі по виготовленню акумуляторів), при огляді ротової порожнини виявлена синє-чорна смуга по ясневому краю навколо щичок фронтальних зубів з запаленням ясен та чорно-сині плями на слизовій оболонці губ, щок, язика. Який стоматит у хворого найбільш вірогідний?

  1. *Свинцевий

  2. Вісмутовий

  3. Виразково-некротичний

  4. Герпетичний

  5. Кандідозний

141. В чоловіка 33 років в нижній щелепі виявлений кістозний утвір, що зв’язаний з 2 моляром. В порожнині кісти розташований рудиментарний зуб. Мікроскоповo: внутрішня поверхня утвору вкрита багатошаровим плоским епітелієм, зустрічаються групи муцинопродукуючих клітин. Встановіть діагноз.

A *Фолікулярна кіста

B Пародонтит

C Примордіальна кіста

D Радикулярна кіста

E Фолікулярна амелобластома

142. В чоловіка 25 років виявлений кістозний утвір нижньої щелепи, діаметром 23 мм, що має зв’язок з коренем зуба. Мікроскопово: стінка кисти складається з фібротизованої сполучної тканини, зустрічаються ділянки грануляційної тканини, присутній значний змішаноклітинний інфільтрат, між клітинами інфільтрату розміщуються скупчення ксантомних клітин та кристали холестерину; порожнина кісти частково вкрита багатошаровим плоским нероговіючим епітелієм. Встановіть діагноз.

A *Радикулярна кіста

B Пародонтит

C Примордіальна кіста

D Фолікулярна амелобластома

E Фолікулярна кіста

143. Під час огляду ротової порожнини в ділянці зубо-ясенних з’єднань знайдено: набряк та гіперемію ясен, зубний камінь, кишенеподібні порожнини, що заповненні безструктурними масами, залишками їжі, при натисканні з порожнин виділяється гній. Діагностуйте захворювання.

A *Парадонтит

B Флюороз

C Пародонтоз

D Гіпертрофічний гінгівіт

E Гострий гнійний периостит

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]