Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stomatologiya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
332.29 Кб
Скачать
  1. *Аденокістозна карцинома

  2. Злоякісна плеоморфна аденома

  3. Мукоепідермоїдний рак

  4. Аденолімфома

  5. Мономорфна аденома

  1. При обстеженні порожнини рота у хворої жінки визначається гіперемія слизової оболонки щік, дна порожнини рота, м'якого та твердого піднебіння. Слизова оболонка тьмяна, з великою кількістю дрібних виразок, вкрита непрозорим слизом. Визначити діагноз.

  1. *Виразковий стоматит

  2. Катаральний стоматит

  3. Гангренозний стоматит

  4. Везикулоутворюючий стоматит

  5. Гнійний стоматит

  1. Лікарем-стоматологом при профілактичному огляді у хлопчика 2 років виявлено білу непрозору пляму на другому кореневому зубі нижньої щелепи зліва. Пляма за кольором зовні нагадує крейду. Шар емалі не порушено. Поставте діагноз.

  1. *Карієс, стадія плями

  2. Поверхневий карієс

  3. Середній карієс

  4. Глибокий карієс

  5. Флюороз

  1. В ендемічному районі, де вміст фтору у воді перевищує норму, стоматологами виявлене враження зубів, яке характеризується появою на зубах фарфороподібних і крейдоподібних плям і смуг. Частина з них пігментована. Спостерігається руйнування емалі та дентину. Поставити діагноз.

  1. *Флюороз

  2. Карієс

  3. Ерозія зубів

  4. Клиноподібний дефект

  5. Гіпоплазія емалі

  1. Лікар-стоматолог оглянув хворого, який скаржився на гострий зубний біль. У малому кореневому зубі виявлено каріозну порожнину, що проникає аж до пульпи. Пульпа має вигляд сіро-чорної маси з гнильним запахом. Назвіть патологічний процес у пульпі.

  1. *Гангрена пульпи

  2. Серозне запалення

  3. Атрофія пульпи

  4. Гіаліноз пульпи

  5. Кальциноз пульпи

  1. У жінки 28 років на вестибулярній поверхні ясен над різцем верхньої щелепи виявлено утворення грибоподібної форми, на широкій основі, білуватого кольору. Мікроскопічно утворення побудовано з хаотично переплетених пучків колагенових волокон і невеликої кількості фібробластів, вкрите багатошаровим плоским епітелієм. Назвіть дане утворення.

  1. *Фіброзний епуліс

  2. Фіброматоз ясен

  3. Ангіоматозний епуліс.

  4. Амелобластома

  5. Гігантоклітинний епуліс

  1. Під час операції видалення каріознозміненого зуба у хворого 21 року в області верхівки зуба знайдена невелика порожнина заповнена гноєм. М'які тканини навколо хворого зуба набряклі, гіперемовані. Поставте діагноз.

  1. *Гнійний періодонтит з утворенням абсцесу

  2. Гіпертрофічний пульпіт з утворенням поліпу

  3. Хронічний фіброзний періодонтит

  4. Хронічний гранулюючий періодонтит

  5. Хронічний гранульоматозний періодонтит

  1. Під час морфологічного дослідження дна каріозної порожнини зуба чітко диференціюються три зони: розм’якшеного дентину, прозорого дентину, замісного дентину. Вкажіть, для якої стадії карієсу характерні ці зміни.

  1. *Середній карієс

  2. Стадія плями

  3. Поверхневий карієс

  4. Глибокий карієс

  5. Хронічний карієс

  1. У хворого на хронічний періодонтит рентгенологічно виявлено кісту кореня зуба. Мікроскопічно в операційному матеріалі виявлено, що порожнина кісти вистелена багатошаровим плоским епітелієм, стінка кісти утворена грануляційною тканиною різного ступеня зрілості з дифузним запальним інфільтратом. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. *Радикулярна кіста

  2. Фолікулярна кіста

  3. Примордіальна кіста

  4. Амелобластома

  5. -

  1. У жінки 45-ти років, видалена пухлина в області підщелепної слинної залози, розміром 2,5×2 см, при мікроскопічному дослідженні вона була представлена залозистоподібнимі структурами, з наявністю солідних епітеліальних комплексів, мукоїдних, хондроїдних та міксоїдних вогнищ. Яка пухлина розвинулася у хворого?

    1. *Поліморфна аденома

    2. Рак слинної залози

    3. Амелобластома

    4. Остеобластокластома

    5. Цементома

  1. Хвора 27 років скаржиться на сухість губ, появу лусочок, котрі вона зкусує. Об’єктивно: губи сухі, на межі червоної кайми та слизової оболонки губ наявність сірих прозорих лусочок, краї яких дещо виступають над поверхнею слизової. Після зняття лусочок ерозій немає, відмічається гіперемія. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. *Ексфоліативний хейліт

  2. Червоний вівчак

  3. Кандидозний хейліт

  4. Метеорологічний хейліт

  5. Лейкоплакія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]