Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
401
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

A Анафілактичний шок

B Набряк Квінке

C Кропив'янка

D Астматичний напад

E Тромбоемболія гілок легеневої артерії

901

Жінка 41 року протягом 8 років хворіє на хронічний холецистит. Турбує майже

постійний монотонний ниючий біль або відчуття тяжкості у правому підребір'ї, гіркота у роті зранку, закреп. Під час пальпації живота відмічається невелика болючість у точці проекції жовчного міхура. Об'єм міхура після жовчогінного сніданку зменшився лише на 15% (за даними УЗД). Призначення яких лікарських засобів найбільш доцільне?

A Холекінетиків

B Периферичних М-холінолітиків

C Міотропних спазмолітиків

D Ненаркотичних анальгетиків

E Холеретиків

902

Електрик 27 років отримав електротравму, доторкнувшись рукою до оголеної

електричної проводки. Спостерігалась зупинка кровообігу та дихання. Реанімаційні заходи забезпечили відновлення серцевої діяльності через 5 хв. Яке з ускладнень найбільш можливе через кілька годин чи навіть днів після ураження електричним струмом?

A Зупинка кровообігу

B Зупинка дихання

C Гостра печінкова недостатність

D Гостра ниркова недостатність

E Набряк легень

903

У хворого 32 років з діагнозом "Політравма. ЗЧМТ. Закрита травма грудної клітки. Закритий перелом правого стегна". АТ - 100/60 мм рт. ст., Рs - 124 за хв. ЧД - 28 за хв. Через 2 години після проведення скелетного витягування під м/а лідокаїном відбулося різке погіршення стану: з'явився ціаноз обличчя і шиї, АТ - 60/40 мм рт. ст., ЧСС - 160 уд./хв.,ЧД – 44/хв. Яке ускладнення найбільш вірогідно збільшило важкість політравми?

A Жирова емболія легеневої артерії

B Інфаркт міокарду, кардіогенний шок

C Больовий шок

D Тромбоемболія легеневої артерії

E Гостра анемія

904

Хворому 20 років для уточнення функціонального стану нирок проводиться рентгенологічне дослідженя з в/в введенням кардіотрасту. В кінці введення стан

хворого різко погіршився, з'явилась задишка, гіперемія шкіри, сверблячка. АТ - 60/20 мм рт. ст., Рs - 132/хв. Аналогічне дослідження проводилось 3 місяці тому, побічних ефектів не спостерігалось. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Медикаментозний анафілактичний шок

B Ідіосинкразія до кардіотрасту

C Тромбоемболія легеневої артерії

D Непритомність внаслідок стресу на проведену маніпуляцію

E Інфаркт міокарда

905

Хворий 45 років був доставлений машиною швидкої допомоги з підприємства по

виготовленню аніліну з діагнозом "вегето-судинна дистонія". Об'єктивно: шкірні

покриви, слизові оболонки синюшні. Мова дизартрична. Відзначається дезорієнтація в просторі. В крові: ер. - 4,6х10*12/л, Нb – 143 г/л, КП - 0,9, лейк. - 5,6х10*9/л, тільця Гейнца - 14%, ретикулоцити - 18%, метгемоглобін - 36%, ШЗЕ - 5мм/год. Хворому встановлено діагноз гострої інтоксикації аніліном середньої важкості. Який найбільш ефективний засіб антидотної терапії в даному випадку?

A Метиленовий синій

B Десферал

C Натрія тіосульфат

D Сукцимер

E Пентацин

906

У дівчини 15-ти років раптово виникли артралгія, головний біль, нудота, блювання, біль та напруження м'язів у ділянці поперека; підвищилася температура тіла до 38-39 oC. Cимптом Пастернацького - різко позитивний з правого боку. В сечі: бактеріурія, піурія. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Гострий пієлонефрит

B Ниркова коліка

C Гострий гломерулонефрит

D Паранефральний абсцес

E Цистит

907

Хворий 18 років скаржиться на біль в колінних і гомілкових суглобах, підвищення температури тіла до 39,5 0C. За півтора тижні до того переніс респіраторне захворювання. При огляді: температура тіла 38,5 0C. Відмічається припухлість колінних і гомілкових суглобів. Пульс - 106/хв., ритмічний. АТ - 90/60 мм рт. ст. Межі серця не змінені, тони послаблені, м’який систолічний шум на верхівці. Який показник найбільш пов'язаний з можливою етіологією процесу?

A Антистрептолізин-0

B 1-антитрипсин

C Креатинкіназа

D Ревматоїдний фактор

E Серумокоїд

908

На 4 добу після переливання несумісної (по групі) крові у хворого різко зменшився діурез, розвинулася анурія, різко погіршився загальний стан, підвищився артеріальний тиск. При лабораторному дослідженні: креатинін плазми – 680 мкмоль/л, сечовина плазми - 24 ммоль/л. Про яку хворобу і яку стадію хвороби слід думати в першу чергу?

A Гемотрансфузійна гостра ниркова недостатність, анурія

B Анафілактичний шок, гостра ниркова недостатність, анурія

C Гемотрансфузійний шок, постренальна гостра ниркова недостатність, анурія

D Постгеморагічна гостра ниркова недостатність, анурія

E Гострий інтерстиціальний нефрит, обтураційна анурія

909

У чоловіка 30 років, що отримав опіки ІІ ступеня загальною площею 40% тіла, на

четвертий день різко погіршився загальний стан, розвинулась інспіраторна задишка, частий кашель з пінистим харкотинням, ціаноз шкірних покривів. При аускультації в легенях велика кількість вологих хрипів. АТ - 110/60 мм рт. ст., ЧСС - 100/хв., ЧД - 32/хв., ЦВТ - 100 мм водн. ст. Загальний білок - 50 г/л, Ht - 30%, Hb - 90 г/л. ЕКГ - синусова тахікардія. Який механізм в патогенезі набряку легень є головним у даному випадку?

A Зниження осмотичного тиску плазми

B Гіперволемія малого кола кровообігу

C Зниження скоротливості міокарда

D Гіповентиляція легень

E Порушення сурфактанту

910

Хворий 42 років лікується в відділенні інтенсивної терапії з приводу синдрому

тривалого здавлення, гострої ниркової недостатності. При лабораторному обстеженні: сечовина - 28,4 ммоль/л; креатинін - 820 мкмоль/л; К - 7,4 ммоль/л; Hb - 76 г/л; гематокрит - 26%; ер. - 2,4*10^12/л. Яке ускладнення може безпосередньо загрожувати життю хворого?

A Гіперкаліємічна зупинка серця

B ДВЗ-синдром

C Гемічна гіпоксія

D Респіраторний дистрес-синдром

E Анемія

911

Хворий 45 років скаржиться на кашель нападоподібного характеру, першіння в

носоглотці. Перебував в зоні забруднення після аварії на ЧАЕС протягом 10 днів. При риноскопії ознаки значного подразнення слизової носоглотки. Який радіонуклід спричинив таке подразнення слизової?

A Радіоактивний йод

B Радіоактивний цезій

C Радіоактивний стронцій

D Радіоактивний плутоній

E Радіоактивний кобальт

912

Хворий 56 років знаходиться на стаціонарному лікуванні з приводу гіпертонічної хвороби. Приймав ліки: капотен – по 25 мл тричі на добу, празозин – по 1 мг тричі на добу. Через 30 хв після прийому препаратів хворий в результаті запаморочення голови впав, на кілька секунд втратив свідомість. Об’єктивно: шкіра бліда, волога. Пульс – 100/хв., ритмічний. АТ – 60/20 мм рт. ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

A Ортостатичний колапс

B Анафілактичний шок

C Гостре порушення мозкового кровообігу

D Епілептичний напад

E Гостра лівошлуночкова недостатність

913

Хвора 37 років скаржиться на постійні тупі болі в підребер'ях з ірадіацією в спину, які посилюються після їжі. Турбує здуття живота, часті випорожнення з домішками неперетравленої їжі. Хворіє більше 5 років, схудла на 15 кг. Об'єктивно: помірне здуття живота, болючість в зоні Шоффара, точках Дежардена, Мейо-Робсона. Який з методів дослідження буде найбільш інформативним для підтвердження зовнішньосекреторної недостатності підшлункової залози?

A Копрограма

B Пероральна холецистографія

C Ретроградна панкреатографія

D ЕГДС

E УЗД органів черевної порожнини

914

У хворого 70 років з ІХС та постінфарктним кардіосклерозом раптово з'явився напад серцебиття. Пульс - 140/хв., слабкий. АТ - 100/60 мм рт. ст. На ЕКГ - розширення комплексу QRS (0.13 сек) та негативні зубці Т в класичних відведеннях. Рефлекторні засоби, які застосовуються для зняття нападів серцебиття, ефекту не дали. Який препарат найдоцільніше використати в цьому випадку?

A Лідокаїн

B Норадреналін

C Строфантин

D Верапаміл

E Дигітоксин

915

У хворого 59 років, який 15 років страждає на гіпертонічну хворобу на фоні гіпертонічного кризу розвинулась гостра лівошлуночкова недостатність. Який препарат найдоцільніше призначитицьому хворому?

A Нітропрусид натрія

B Ніфедипін

C Анаприлін

D Верошпірон

E Кантоприл

916

Робочий 25-ти років опинився в зоні самозаймання вугілля в бункерах з виділенням великих концентрацій чадного газу. Доставлений в несвідомому стані. Контакту не доступний. На укол голки не реагує. Шкірні покриви рожевого кольору. Ps – 110/хв., АТ - 110/60 мм рт.ст. Реєструється правостороння пірамідна недостатність. Яке лікування найбільш доцільно? A Гіпербарична оксигенація B Гормонотерапія C Люмбальная пункція D Переливання крові E Гемосорбция  917 Робочий 37 років під час пожежі опинився в зоні високої концентрації СО. У клініку доставлений у непритомному стані. Шкіра обличчя та рук малинового кольору. ЧД – 20/хв. На ЕКГ - специфічні гіпоксичні зміни міокарда. Погодинний діурез 40 мл. У ан. крові: Ер. - 4,5х10*12/л, Нв - 136 г/л, КП - 0,89. ШОЕ - 3 мм/год, карбоксигемоглобін - 5%. За яким критерієм визначається ступінь тяжкості потерпілого? A Концентрації карбоксигемоглобіну B Наявність порушень дихання C Результатам ЕКГ D Поширеності трофічних порушень E Розвитку хронічної ниркової недостатності  918 У клініку доставлений робочий совхоза 48 років зі скаргами на головний біль, нудоту, блювання, кашель з харкотинням, утруднене дихання, погіршення зору, пітливість, слинотечу. Працював у бригаді по обприскуванню саду фосфорорганічними пестицидами. У ан. крові: Ер. - 4,10х10*12/л, Нв - 136 г/л, КП - 0,9, Лейк. - 13,0х10*9/л, ШОЕ - 17 мм / год. Встановлено діагноз: Гостра інтоксикація фосфорорганічними пестицидами. Який найбільш важливий діагностичний критерій у даному випадку? A Рівень холінестерази B Білки сироватки крові C Формоловая проба D Білірубін крові E Креатинін  920 Забійник 49 років, профстаж 14 років, 75% робочого часу працює відбійним молотком, генеруючим вібрацію 30-45 Гц. Скаржиться на біль і оніміння кистей, турбують в період відпочинку, біль в ліктьових і променевозап'ястних суглобах, в шийному відділі хребта, поганий сон, періодичні ниючі болі в області серця. Розвиток якого захворювання можна припустити на підставі скарг хворого? A Вібраційна хвороба B Неврит ліктьового нерва C Деформуючий артроз ліктьових суглобів D Остеохондроз шийного відділу хребта E Синдром Рейно  921 Через порушення техніки безпеки при роботі джерелами з іонізуючого випромінювання робочий піддавався загальному опроміненню протягом години в дозі близько 8 Гр. Яка форма променевої хвороби розвинулася у хворого? A Гостра променева хвороба, кістково-мозкова форма B Гостра променева хвороба, токсемічна форма C Гостра променева хвороба, церебральна форма D Гостра променева хвороба, кишкова форма. E Хронічна променева хвороба, кістково-мозкова форма  922 У хворого з явищами порушеного харчування, стеатореї, через 4 години після їжі виникає біль в животі, особливо вище пупка і лівіше. Проноси можуть змінюватися закрепом по 3-5 днів. Пальпаторно - помірна болючість в холедохопанкреатичній зоні. Рівень амілази в крові не підвищується. Рентгенологічно виявлені кальцинати, що розташовані вище пупка. Який попередній діагноз? A Хронічний панкреатит B Хронічний гастродуоденіт C Виразка 12-ти палої кишки D Синдром Цоллінгера-Еллісона E Хронічний калькульозний холецистит  923 Хворий 20 років пройшов курс поліхіміотерапії за схемою ВАМП з приводу гострого лімфобластного лейкозу. Яка морфологічна картина кісткового мозку може свідчити про настання ремісії? A Вміст бластних клітин до 5% B Вміст бластних клітин до 15% C Вміст бластних клітин до 10% D Вміст бластних клітин до 1% E Відсутність бластних клітин  924 Хворий 58 років обстежується у терапевта в зв'язку із загальною слабкістю, втомлюваністю, помірним болем в лівому підребер'ї, іноді часте сечовипускання з різзю. Виявлена ​​помірна спленомегалія. У крові: нейтрофільний лейкоцитоз із зсувом до мієлоцитів; базофіли - 2%; еозинофіли - 5%. У сечі - маса уратів, еритроцити - 2-3 п/з. Який попередній діагноз? A Хронічний мієлолейкоз B Лейкемоїдна реакція C Лімфогранулематоз D Цироз печінки E Сечокам'яна хвороба  925 У хворого 56 років з дифузним токсичним зобом спостерігається миготлива аритмія з пульсом 110/хв., артеріальна гіпертензія, АТ - 165/90 мм рт.ст. Яке лікування поряд з мерказолілом слід рекомендувати в цьому випадку? A Анаприлін B Радіоактивний йод C Новокаїнамід D Верапаміл E Коринфар  926 Хвора 46 років скаржиться на біль у правій поперековій ділянці, що віддають вниз живота, нудоту. Раніше подібного болю не було. На оглядовій рентгенограмі органів черевної порожнини патологічних тіней не виявлено. На ультразвуковій сонограмі в збільшеній правій нирковій мисці визначається гіперехогенне утворення діаметром близько 1.5 см, від якого відходить "звукова доріжка". Який найбільш імовірний діагноз? A Камінь в нирці B Пухлина нирки доброякісна C Кіста в нирці D Туберкульоз нирки E Пухлина нирки злоякісна  927 У 25-річної жінки на тлі ознак вегетативної дистонії розвинувся напад наступного характеру: з'явився біль в ділянці серця, відчуття задухи, нудота, запаморочення, почервоніння обличчя, потім настала втрата свідомості, що тривала близько хвилини. АТ - 80/60 мм рт.ст. Частота пульсу – 56/хв. Діагностовано вагоінсулярний криз, синкоп. Який основний напрямок терапії? A Симпатоміметичні препарати B Симпатолітики C Холіноміметики D Судинорозширюючі E Дегідратуюча терапія  928 Юнак 16 років госпіталізований зі скаргами на некупуючуся кровотеча з носа і нестерпний біль у правому ліктьовому суглобі. Об'єктивно: хворий суглоб збільшений в розмірах, дефігурований, гіперемія шкіри над ним. Є прояви артропатії інших суглобів. Ps - 90/хв. У ан. крові: ер. - 3,9•10*12/Л, Нb - 130 г/л, КП - 1,0, лейк. - 5,6•10*9/л, тр. - 220•10*9/л, ШОЕ - 6 мм/год. Зсід. крові по Лі-Уайту: початок - 24 ', кінець - 27'10''. Який препарат найбільш ефективний у лікуванні даного хворого? A Кріопреципітат B Хлористий кальцій C Еритромаса D Амінокапронова кислота E Вікасол  929 Жінка 42 років скаржиться на появу синців на ногах і тривалі менструації, загальну слабкість, шум у голові. Об'єктивно: велика кількість плямистих геморагій на ногах і тулубі. Тахіпное, тахікардія, систолічний шум на всіх точках. АТ - 75/50 мм рт.ст. У крові: ер. - 1,9•10*12/л, Нb - 60 г/л, КП - 0,9, лейк. - 6,5•10*9/Л, тр. - 20•10/л, ШОЕ - 12 мм/год. Тривалість кровотечі по Дуке – 12/хв. У кістковому мозку - велика кількість молодих незрілих форм мегакаріоцитів без ознак відшнуруванням тромбоцитів. Ваш попередній діагноз? A Істинна тромбоцитопенічна пурпура B Гемофілія А C Хвороба Віллебранта D Гострий мегакаріобластний лейкоз E Гемофілія В  930 У хворого 47 років, тривало спостерігався з приводу бронхіальної астми інфекційної етіології, почастішали напади останньої, які не купірувалися інгаляцією астмопента і беротека. З призначення якого препарату доцільно почати інтенсивне лікування? A Глюкокортикоїди B Бронходилятатори C Оксигенотерапія D Інфузійна терапія E Серцеві глікозиди  931 Хвора 32-х років скаржиться на біль у дрібних суглобах кистей, парестезії в кінчиках пальців, слабкість, утруднення при ковтанні. Хворіє протягом 13-ти років. Об'єктивно: амімічне обличчя, вкорочення нігтьових фаланг. Ущільнення шкіри в області плечового пояса. У легенях при Ro-дослідженні - базальний пневмосклероз. При ФГС - звуження стравоходу в кардіальним відділі. У крові: лейк. - 9,8\10^9/л, ШОЕ - 22 мм/год., gamma-глобулін - 22%. Який діагноз найбільш вірогідний? A Системна склеродермія B Системний червоний вівчак C Ревматоїдний артрит D Дерматоміозит E Мікседема

932

Жiнка 37 рокiв скаржиться на задуху, стискуючий бiль за грудиною. Тиждень тому перенесла грип. Об'єктивно: акроцiаноз, ЧСС - 98/хв., АТ - 90/75 мм рт. ст., ЧД - 26/хв. Межi серця змiщенi влiво i вправо на 3 см. Тони серця глухi, над верхiвкою протодiастолiчний ритм галопу, систолiчний шум . Hb - 100 г/л, ШЗЕ - 25 мм/год. Який може бути попереднiй дiагноз?

A Iнфекцiйно-алергічний міокардит

B Дилятацiйна кардiомiопатiя

C Ексудативний перикардит

D Міокардіодистрофія

E IХС, стенокардiя

933

Студентка 18 років скаржиться на задишку при значному фізичному навантаженні. Стан погіршився півроку тому. Об'єктивно: пульс - 88/хв., високий. АТ - 180/20 мм рт. ст. Шкіра бліда. Розміри серця збільшені вліво, доверху. В II міжребір'ї систоло-діастолічний шум, II тон над легеневою артерією підсилений. На ЕКГ ознаки гіпертрофії обох шлуночків. При рентгенологічному дослідженні грудної порожнини – пульсація та вибухання легеневого стовбура, лівого шлуночка. Якою повинна бути тактика лікаря?

A Консультація кардіохірурга

B Диспансерне спостереження

C Призначення терапевтичного лікування

D Продовження дослідження

E Звільнення від фізичних навантажень

934

Жінка 62 років хворіє на бронхіальну астму. Скаржиться на появу болю за грудниною стенокардитичного характеру, перебої в роботі серця. Об'єктивно: t=36,6 С, пульс - 78/хв., екстрасистолічна аритмія, АТ - 160/95 мм рт. ст., ЧД - 18/хв. В легенях вислуховується жорстке дихання з подовженим видихом, розсіяні сухі хрипи. Який з препаратів протипоказаний в даній ситуації?

A Обзідан

B Коринфар

C Нітросорбід

D Сустак

E Ритмілен

935

Жінка 36 років скаржиться на біль в надчеревній ділянці, що виникає після прийому їжі, нудоту, відрижку, нестійкість стула. Хвороба поступово прогресує близько 2 років. Об'єктивно: блідість і сухість шкіри, язик обкладений, вологий з відбитками зубів по краям. При пальпації живота - розповсюджений біль в надчеревній ділянці. Який найбільш інформативний метод дослідження в даному випадку слід застосувати?

A Фіброгастроскопія з біопсією слизової шлункуа

B Розгорнутий клінічний аналіз крові

C Рентгенологічне дослідження шлунка і кишечника

D Фракційне дослідження шлункової секреції

E Комп'ютерне дослідження черевної порожнини

936

Чоловік 42 років скаржиться на слабкість, серцебиття, носові кровотечі, появу

крововиливів у шкірі. Стан прогресивно погіршується протягом місяця. Об'єктивно: стан тяжкий, на шкірі кінцівок і тулуба петехіальні і плямисті крововиливи. Лімфовузли не пальпуються. Пульс - 116/хв., печінка +2 см, селезінка не пальпується. В крові виражена панцитопенія. Про яке захворювання треба думати в першу чергу?

A Гіпопластична анемія

B Гострий лейкоз

C Хвороба Верльгофа

D Геморагічний васкуліт

E Гострий агранулоцитоз

937

Чоловік 39 років на 4 добу перебування у кардіореанімації з приводу інфаркту

міокарда поскаржився на ядуху, різку кволість. Об'єктивно: ціаноз. Ps - 110/хв. АТ - 110/70 мм рт. ст. Тахіпноє з ЧД 34/хв. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Над нижніми відділами легень вислуховуються вологі хрипи. Яке найбільш ймовірне ускладнення виникло у хворого?

A Набряк легень

B Кардіогенний шок

C Тромбоемболія легеневої артерії

D Аневризма лівого шлуночка

E Синдром Дресслера

938

Чоловік 37 років скаржиться на гострий біль в лівій половині грудної клітки, задишку, що посилюється при будь-яких рухах. Захворів раптово після значного фізичного навантаження. При обстеженні: помірний ціаноз обличчя, ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Перкуторно: зліва - тимпаніт, дихання ослаблене. ЧД - 24/хв. Тони серця ослаблені. ЧСС - 90/хв. На рентгенограмі видно лінію вісцеральної плеври. Назовні від неї легеневий малюнок відсутній. Який найбільш імовірний діагноз?

A Спонтанний пневмоторакс

B Тромбоемболія легеневої артерії

C Інфаркт міокарда

D Лівостороння пневмонія

E Лівосторонній ексудативний плеврит

939

Чоловік 64 років, в минулому робітник ливарного цеху, доставлений в лікарню зі скаргами на різкий біль в грудній клітці справа, задишку, сухий кашель. Тривалий час хворіє хронічним бронхітом. Об'ктивно: ціаноз, шийні вени набухлі. ЧД - 22/хв. При перкусії: справа - тимпаніт, зліва - коробковий звук. Дихання справа ослаблене, зліва – менш ослаблене, сухі хрипи. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією, ЧСС - 110/хв. Нижній край печінки на 3 см нижче реберної дуги. Який найвірогідніший діагноз?

A Спонтанний пневмоторакс

B Сухий плеврит

C Загострення бронхіту

D Правостороння пневмонія

E Невралгія міжреберних нервів

940

Чоловік 63 років звернувся зі скаргами на різку загальну слабкість, поганий апетит, схуднення, біль в суглобах, відчуття важкості в правому підребер'ї. В крові: ер. - 3,4х10*12/Л, Hb - 102 г/л, КП - 0,9; тромбоцити – 240х10*9/л, лейк. - 138х10*9/л, бласти - 1%, промієлоцити - 2%, мієлоцити - 13%, юні - 12%, палички - 16%, с. - 31%, базофіли - 3%, еозинофіли - 8%, л. - 9%, м. - 9%, ШЗЕ - 30 мм/год. Який попередній діагноз ?

A Хронічний мієлолейкоз

B Гострий лейкоз

C Лейкемоїдна реакція

D Еритромієлоз

E Хронічний лімфолейкоз

941

Чоловік 52-х років, інженер за професією, скаржиться на періодичну появу нападів серцебиття, які тривають 3-8 хв., а потім самостійно проходять. Повторні огляди та ЕКГ долідження не зафіксували порушення ритму. Який із спеціальних методів діагностики порушень ритму слід провести хворому в першу чергу?

A Холтерівське моніторування ЕКГ

B Черезстравохідна електростимуляція серця

C Велоергометричне дослідження

D Внутрішньосерцеве електрофізіологічне дослідження

E Проба з дозованим фізичним навантаженням на тредмілі

942

Чоловіка 40 років госпіталізовано в кардіологічне відділення лікарні зі скаргами на напади сильного загруднинного болю, які ірадіюють в ліву лопатку і ліву руку. Цей біль виникає в стані спокою, завжди в один і той самий час, вночі. Біль знімається прийомом 1 таблетки нітрогліцерину. Який з наведених методів обстеження буде найбільш інформативним для уточнення причин стенокардії?

A Добове моніторування ЕКГ

B Проба з дозованим фізичним навантаженням

C Сцинтиграфія міокарду

D УЗД серця

E Вентрикулографія

943

Внаслідок нещасного випадку на виробництві чоловік 30 років зазнав зовнішнього гама-нейтронного опромінення (орієнтовна доза 5 Гр). Через 2 тижні лікування в стаціонарі у хворого з'явились геморагічна висипка на шкірі тулуба, слизових, кровотечі з ясен, часті носові кровотечі. В аналізі крові: ер. - 3,2х10*12/л, Hb - 96 г/л, тромбоцити - 20х10*9/л, лейк. - 2,1х10*9/л. ШЗЕ - 46 мм/год. З чим пов'язаний розвиток даного ускладнення у потерпілого в першу чергу?

A Недостатністю утворення тромбоцитів у кістковому мозку

B Підвищеним розпадом тромбоцитів в периферичній крові

C Підвищеним використанням тромбоцитів внаслідок масивної кровотечі

D Депонуванням тромбоцитів в уражених органах

E Розвитком аутоімунних процесів

944

Чоловік 43 років, який має контакт із етильованим бензином, надійшов до клініки зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, погіршення пам'яті, сонливість вдень та безсоння вночі, відчуття “волосся” в роті, колькові болі в правому підребер'ї. Який найбільш імовірний діагноз у хворого ?

A Хронічна інтоксикація тетраетилсвинцем

B Алкогольний делірій

C Хронічна інтоксикація ртуттю

D Хронічна інтоксикація марганцем

E Хронічна інтоксикація свинцем

945

Чоловік 23-х років скаржиться на наявність набряків обличчя, головний біль, запаморочення, зменшення виділення сечі, бурий колір сечі. Наведені скарги з'явились після перенесеного фарингіту. Об'єктивно: набряки на обличчі, шкірні

покриви бліді, Т - 37,4 С; ЧСС - 86/хв., АТ - 170/110 мм рт. ст. Серцеві тони приглушені, акцент ІІ тону над аортою. В загальному аналізі сечі найімовірніше буде спостерігатись:

A Еритроцитурія, протеїнурія, гіалінові циліндри

B Лейкоцитурія, протеїнурія, епітеліальні циліндри

C Еритроцитурія, оксалатурія, еритроцитарні циліндри

D Еритроцитурія, лейкоцитурія, лейкоцитарні циліндри

E Гемоглобінурія, білірубінурія, зернисті циліндри

946

Чоловік 50 років був травмований внаслідок автошляхової пригоди. Свідомість

відсутня. З моменту травми пройшло 3 хвилини. Який симптом є первинним для