Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. мозг.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

10. Ситуаційні задачі:

1. Хворий раптово знепритомнів. Був направлений на КТ дослідження. В проекції базальних ядер, внутрішньої капсули, таламуса та білої речовини лобної та скроневої долей правої

9

півкулі визначається вогнище підвищеної щільності 70 Н овальної форми з нерівними контурами 5см на 6 см. Воно оточене зоною зниженої щільності до 20-25 Н шириною до 1 см. Прозора перегородка зміщена вліво. Правий передній ріг бокового шлуночка різко здавлений, відтіснений вліво. Задній ріг бокового шлуночка не віалізується. Ваш висновок?

2. Хворий після удару по голові твердим предметом знепритомнів. Був направлений на КТ дослідження, де на томограмах верхнього рівня справа визначається однорідне лінзоподібне утворення, що прилягає до тім’яної кістки з чіткими, рівними контурами. Щільність цього утворення від 60 до 80 Н. Не визначається правий боковий шлуночок. Зниження щільності тканини мозку навколо утворення не виявлено. Відтіснена в здорову сторону прозора перегородка. Стан кісткової тканини не змінений. Ваш висновок?

3. Хворий упав з висоти, знепритомнів. Під час дослідження був направлений на КТ, де на томограмах середнього рівня було знайдено однорідне серповидне підвищення щільності речовини головного мозку 75Н в проекції кори лобної, скроневої та тім’яної долей шириною 1-1,5 см, довжиною 10 см з нерівними краями. Боковий шлуночок здавлений, деформований і відтіснений в здорову сторону. Ваш висновок ?

4. Хворий скаржиться на головні болі, які раніше (2-3 роки тому) туряної бували тільки періодично і проходили після прийому анальгетиків. В даний час болі стали сильніші і не зникають після прийому анальгетиків. Направлений на КТ обслідування головного мозку. На КТ томограмах в правій лобній долі біля кістки виявлена зона підвищеної щільності 42-48 Н неправильної форми. В окремих ділянках щільність досягає 200/250 Н, чітко, але нерівно окреслена вузькою смужкою зниженої щільності 25 н з нечітко вираженим зміщенням середньої лінії вправо. Ваш висновок?

5. У хворого, який скаржиться на постійні головні болі при дослідженні на КТ знайдені в білій речовині лобної долі правої півкулі і тім’яної долі лівої півкулі круглі чітко і рівно окреслені зони зниженої щільності 12-17 Н. Ваш висновок?

10

Контрольні питання для самопідготовки.

1. Показання до КТ головного мозку.

2. Протипоказання до КТ головного мозку.

3. Методика КТ головного мозку.

4. Показники щільності речовин головного мозку у нормі і при захворюваннях.

5. Анатомічні утворення, які можливо побачити на КТ на рівні орбіт і базальних відділів стовбура мозку.

6. Анатомічні утворення, які можливо побачити на рівні оральних відділів моста і очних звивин мозку.

7. Анатомічні утворення, які можливо побачити на рівні нижніх відділів латеральної ямки великого мозку.

8. Анатомічні утворення, які можливо побачити на рівні горбиків середнього мозку.

9. Анатомічні утворення, які можливо побачити на рівні базальних відділів передніх і нижніх рогів бокових шлуночків мозку.

10. Анатомічні утворення, які можливо побачити на рівні передніх і задніх рогів бокових шлуночків.

11. Анатомічні утворення, які можливо побачити на рівні базальних ядер таламуса.

12. Анатомічні утворення, які можливо побачити на рівні центральних частин бокових шлуночків.

13. Перерахуйте прямі КТ ознаки захворювань головного мозку.

14. Перерахуйте посередні КТ ознаки захворювань головного мозку.

15. Прерахуйте захворювання, при яких спостерігається підвищення щільності головного мозку.

16. Перерахуйте захворювання, при яких спостерігається зниження щільності головного мозку.

17. Перерахуйте захворювання, при яких спостерігається гетерогенна щільність головного мозку.