Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Строки подання нової фінзвітності

Строки подання нової фінзвітності залиши­лися незмінними. Так, проміжну (квартальну)12 фінзвітність (окрім зведеної та консолідова­ної), як і раніше, слід надавати до органів ста­тистики не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом (абз. 1 п. 5 Порядку по­дання фінзвітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419, даліПорядок № 419). Себто гранична дата подання про­міжної фінзвітності за І квартал 2013 року -

  1. р.

Проміжну консолідовану фінзвітність над­силають не пізніше 45 днів після закінчен­ня звітного кварталу (п. 11 Порядку №419). Тобто строк вручення квартальної консолідо­ваної звітності за І квартал 2013 року спливає

  1. р.

Про строки подання фінзвітності до по­даткової ми розповідали в газеті "Все про бухгалтерський облік" №31 за 2013 рік на стор. 35.

Тетяна ШУСТВАЛЬ, консультант газети "Все про бухгалтерський облік"

Новий баланс

Нещодавно в газеті "Все про бухгалтерський облік" №8 за 2013 рік ми вже ознайомили наших читачів зі структурою й порядком заповнення форми фінансової звітності № 1 "Баланс" (даліБаланс). Але затвердження новісінького НП(С)БО 1 змусило нас повер­нутися до вже, здавалося б, тривіальної теми. І все через суттєві зміни в зовнішньому й внутрішньому вигляді Балансу, про які й поговоримо нижче...

Причини та суть змін

Як відомо, ще з 1 січня 2012 року в Законі про бухоблік з'явилися положення про складання фінзвітності за Міжнародними стандартами фі­нансової звітності (далі — МСФЗ). Для когось вони виявилися обов'язковими, іншим дозво­лили, складаючи звітність, самостійно обира­ти між вітчизняними й міжнародними прави­лами бухобліку. Однак незалежно від обраних правил підприємствам належало складати фін- звітність за формами, затвердженими вітчиз­няними П(С)БО (докладніше про все — в га­зеті ".Все про бухгалтерський облік" №8 за 2013 рік, стор. 3).

Такий підхід навряд чи можна назвати ви­правданим і логічним. Адже МСФЗ розкрива­ють перед бухгалтерами широкий простір для професійних суджень, що вимагає гнучкості в усіх формах фінансової звітності. А згідно з вітчизняними П(С)БО у форм звітності тради­ційно фіксований склад статей, лише з незнач­ними преференціями — невеликою кількістю вписуваних рядків. Загалом це перетворюва­ло заповнення вітчизняних форм звітності за міжнародними правилами бухобліку на задач­ку не з простих.

Аби без зайвих утрат уникнути цієї проблеми, варто було б просто дозволити підприємствам, що ведуть облік за МСФЗ, складати звітність за цими-таки стандартами. Однак, як виявило­ся, наш законодавець легких шляхів не шукає. Результатом чого й стали зміни у вітчизняних формах фінзвітності, котрі, як і досі, складати­муть усі підприємства незалежно від застосо­вуваних правил ведення обліку (вітчизняні чи міжнародні).

Баланс винятком не став і теж постраждав че­рез бажання втиснути в його форму бухоблік за МСФЗ. Як саме — розповімо далі.

Загальні правила складання та подання Балансу

Вони власне фактично не змінилися. Тому, не вагаючись, скеровуємо за ними читачів до газети "Все про бухгалтерський облік" № 8 за 2013 рік. А наразі стисло нагадає­мо: як і раніше, Баланс складають на кінець останнього дня звітного періоду в тисячах гривень без десяткових знаків. За Законом України "Про бухгалтерський облік і фінан­сову звітність в Україні" від 16.07.99 р.№ 996- XIV звітним періодом буде рік, тобто Баланс має датуватися 31 грудня належного року. Однак Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1, затверджене на­казом Мінфіну України від 07.02.13 р. № 73 (далі — НП(С)БО 1), не заперечує проміж­ної звітності (місячної чи квартальної). Вона повинна охоплювати весь відповідний період наростаючим підсумком.

Саме за проміжний період — І квартал 2013 року й слід уперше подати Баланс за фор­мою з НП(С)БО 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]