Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled.FR11.rtf
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Про що розповідає Звіт про ргк

Складання фінансової звітності, як визначає НП(С)БО 1,має за мету надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та не- упередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства. У цьому плані роль Звіту про РГК — відображати надходження й вибуття грошових коштів підприємств протягом звіт­ного періоду в результаті операційної, інвести­ційної та фінансової діяльності (п. З розділу І

НП(С)БО 1).

За П(С)БО 4 "Звіт про рух грошових коштів, який утратив чинність, Звіт про РГК відобра­жав рух грошових коштів та їх еквівалентів. Тепер же відповідно до НП(С)БО 1 він пока­зує рух тільки грошових коштів. Хоча обидва стандарти однаково розрізняють поняття гро­шових коштів та їх еквівалентів. Уважаємо, що хоча новий стандарт не зобов'язує показувати у Звіті про РГК еквіваленти грошових коштів, однак їх, як і раніше, слід ураховувати.

Хто складає Звіт про ргк

Як і весь НП(С)БО 1, його частина, що сто­сується Звіту про РГК, поширюється на юри­дичних осіб усіх форм власності, які зобов язані складати фінзвітність, окрім банків та бюд­жетних установ.

Ще один виняток — суб'єкти малого під­приємництва й представництва інозем­них суб'єктів господарської діяльності. Під час складання фінзвітності вони продовжать користуватися П(С)БО 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва . Як вам відо­мо, для "малюків" фінансовий звіт складається лише з двох "скорочених" форм — балансу та звіту про фінансові результати. Тому заповню­вати Звіт про РГК їм не доводиться.

Та маємо одне "але". Як зазначено в п. 1 роз-

ГДил додаток 1 до НП(С)БО 1 у газеті "Все про бухгал­терский облік" № 27 за 2013 р.

ділу IV НП(С)БО 1, суб'єкти малого підприєм­ництва, які складають фінзвітність за міжл народним стандартом фінансової звітності для малих і середніх підприємств., повинні ви­користовувати форми звітів, затверджені ново- спеченим нацстандартом. Тобто Звіт про РГК буде обов'язковим для заповнення "малюками- міжнародниками".

Звітність за новою формою: коли запуск

Уперше Звіт про РГК за новою формою юр- особам треба складати за підсумками 12 міся­ців 2013 р.

Хоча зазначимо, НП(С)БО 1 чітко не визна­чає, які форми входять до річної, а які — до про­міжної звітності. Неформальна ознака, що від­носить Звіт про РГК до річного комплекту, у заголовній частині бланка1 вказано. Звіт про рух грошових коштів (за прямим мето­дом) за 20 р." та "Звіт про рух грошових

коштів (за непрямим методом) за 20р.

У той час, коли, скажімо, у шапці Звіту про фі­нансові результати значиться: Звіт про фінан­сові результати (Звіт про сукупний дохід) за 20 р."

Ще один доказ міститься в ч. 1 ст. 13 Закону України " Про бухгалтерський облік та фінансо­ву звітність в Україні" від 16.07.99 р. № 996-ХГУ! Тут зазначено: ''Проміжна звітність скла­дається щоквартально наростаючим під­сумком з початку звітного року в складі ба­лансу та звіту про фінансові результати". Про Звіт про РГК у цій статті Закону ані слова. Тобто ця форма — річна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]