Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Харчування

.pdf
Скачиваний:
159
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
227.27 Кб
Скачать

?

Хлопчик 10-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, зниження працездатності, кровоточивість ясен, петехії на ногах. Недостатність якого вітаміну може мати місце у даному випадку?

+Аскорбінової кислоти. - Тіаміну.

- Рибофлавіну. - Вітаміну А. - Вітаміну Д.

?

Житель м. Києва, гр. К. (вік 45 років, зріст 175 см, маса тіла 77 кг), інженер за фахом, працює в НДІ електрозварювання, має земельну ділянку і дачний будинок в приміській зоні, звернувся до дільничного терапевта за порадою відносно використання ягід і фруктів зі свого саду для прискорення виведення з організму важких металів і радіонуклідів. Доцільно рекомендувати ягоди і фрукти з вмістом харчових волокон понад 2%. Який саме?

+Обліпиха.

-Груші.

-Яблука.

-Смородина чорна.

-Сливи.

?

У дитячій дошкільній установі до меню входять наступні страви: каша гречана молочна, макарони з м'ясним фаршем, салат з огірків, кисіль, хліб житній. Яку з перелічених страв необхідно вилучити з меню?

+ Макарони з м'ясним фаршем.

-Кашу гречану молочну.

-Кисіль.

-Хліб житній.

-Салат з огірків.

?

До приймального відділення райлікарні поступив малюк 5-ти років з симптомами: сильне потовиділення, слиновиділення, сльозотеча, профузний пронос, мозкові явища, запаморочення, сплутаність свідомості, збудливість, марення, галюцинації, хода сп’янілої людини. Встановлено, що малюк разом з батьками напередодні збирав гриби у лісі. Споживання яких грибів чи рослин викликало харчове отруєння?

+Мухоморів. - Строчків.

- Несправжніх опеньок. - Беладони.

- Блідої поганки.

?

При профогляді робітників заводу була виявлена група осіб, що мають контакт з ацетоном, лужними металами, окислами азоту. Для підвищення опірності організму до несприятливого впливу даних виробничо обумовлених факторів використовуються:

+Лікувально-профілактичний раціон № 2.

-Лікувально-профілактичний раціон № 4.

-Лікувально-профілактичний раціон № 1.

-Лікувально-профілактичний раціон № 5.

-Молоко в якості захисного продукту.

?

Хворий З. госпіталізований в лікувально-профілактичний заклад з діагнозом сечокам’яна хвороба. При хімічному аналізі було встановлено, що камені складаються з солей сечової кислоти (уратів). Харчування за даної патології має бути скоректовано в напрямку зниження вмісту в їжі:

+М’ясних продуктів. - Молочних продуктів. - Зернових продуктів. - Яєчних продуктів.

- Овочів і плодів.

?

Хворого С. госпіталізовано в лікувально-профілактичний заклад з діагнозом трихінельоз. Причиною даного захворювання є вживання в їжу недостатньо просмажених (проварених):

+Свинини.

-Риби.

-Баранини.

-Яловичини.

-М’яса птиці.

?

В лабораторії СЕС при бактеріологічному дослідженні кремових кондитерських виробів, відібраних на кондитерській фабриці, виявлено наявність коагулозопозитивного стафілококу в 0,01 г готового продукту. Визначте головне джерело забруднення кремових кондитерських виробів патогенними стафілококами.

+ Робітники підприємств.

-Згущене молоко.

-Яєчна маса.

-Цукор або цукрова пудра.

-Вершкове масло.

?

На молочно-товарній фермі були відібрані проби молока на вміст хлорорганічного пестициду ліндану. Розмір партії 1000 літрів. В токсикологічній лабораторії СЕС було виявлено, що вміст ліндану перевищує МДР в 4 рази. Надайте висновок про якість молока.

+Недоброякісне. - Доброякісне.

- Умовно-придатне. - Фальсифіковане.

- Біологічно-цінний продукт.

?

Хворому з діагнозом інфаркт міокарду в перші 2 доби лікар призначив пиття 7-8 разів протягом дня по 50-75 г різних напоїв. Які із названих напоїв забороняється вживати хворому?

+Виноградний сік.

-Відвар шипшини.

-Напівсолодкий чай.

-Мінеральні лужні води без газу.

-Рідкі киселі.

?

Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні з діагнозом гострий панкреатит. З метою максимального щадіння підшлункової залози лікар призначив йому повне голодування на 1-3 дні. У період покрашення стану здоров’я після скасування режиму голоду хворому дозволяється:

+Картопляно-морковне пюре. - Бульйон.

- М’ясо відварене. - Молоко.

- Виноградний сік.

?

Жінка 55 років скаржиться на багаторазовий пронос, лущення та пігментацію відкритих ділянок тіла (шиї, кисті та стопи), роздратованість та занепокоєння. Про яку вітамінну недостатність йде мова?

+Нікотинової кислоти.

-Ретинола.

-Тіаміну.

-Рибофлавіну.

-Пантотенової кислоти.

?

У малюка 9 місяців відмічається затримання розвитку зубів та подовжується термін зарощення тім’ячка, слабкість та пітливість. Який вид гіповітамінозу може бути у малюка?

+ Гіповітаміноз Д.

-Гіповітаміноз С.

-Гіповітаміноз В1.

-Гіповітаміноз В6.

-Гіповітаміноз А.

?

У дитячому санаторії виникло масове харчове отруєння після вживання йогурту, виготовленого на молокозаводі. Серед працівників заводу виявили людей з гнійничковими захворюваннями шкіри. Визначити характер харчового отруєння.

+Стафілококовий токсикоз. - Ботулізм.

- Сальмонелез. - Афлотоксикоз. - Ерготизм.

?

В дитячий табір відпочинку завезли консерви. При зовнішньому огляді банок відмічено – банки мають глибокі вм’ятини, при надавлюванні вгинаються усередину, не відразу повертаються в початкове положення, іржі не має, банки змащені технічним жиром. Визначити бомбаж.

+Фізичний.

-Хімічний.

-Біологічний.

-Змішаний.

-Фізико-хімічний.

?

Хвора 52 р. поступила в клініку зі скаргами на різку м’язову слабкість, головний біль, подвоєння в очах, ”сітку” перед очима, сухість в роті, здавлювання і стиснення в грудній клітці, утруднення дихання, ковтання. Об’єктивно: температура 35,60С, пульс 92, АТ170/90. Вживала в їжу молочні продукти, консервовані огірки, рибу холодного копчення. 3 дні тому перенесла сильний стрес. Поставте диагноз.

+ Ботулізм.

-Грипп.

-Харчова токсикоінфекція.

-Гіпертонічна хвороба.

-Бактеріальний токсико.з.

?

В плані планового санепіднагляду за використанням в харчуванні населення рослинних продуктів, що вирощуються з використанням мінеральних добрив, був проведений відбір проб тепличних огірків. Відібрані зразки були запаковані, опломбовані і направлені в лабораторію СЕС для визначення вмісту в них нітратів. За даними аналізу в досліджуваній пробі огірків вміст нітратів перевищує МДР в 1,7 раза. Надайте висновок про якість огірків.

+ Недоброякісні.

-Доброякісні.

-Умовно-придатні.

-Фальсифіковані.

-Безпечний продукт.

?

В магазин привезли партію вологодського вершкового масла. Вологість його 16%, вміст жиру 82,5%. Оцініть якість продукту:

+ Доброякісне.

-Недоброякісне.

-Фальсифіковане.

-Умовно придатне.

-Пониженої якості.

?

На харчоблок лікарні привезено м’ясо тварин хворих генералізованим туберкульозом. Який спосіб можливого вживання цього м’яса?

+ Усе м’ясо та внутрішні органи підлягають знищенню.

-Можна вживати після 2-годинного кип’ятіння.

-Можна вживати без обмеження.

-Знищити внутрішні органи.

-Можна вживати для виготовлення вареної ковбаси.

?

Харчовий раціон жінки 25 років, яка годує груддю, містить 1000 мг кальцію, 1300 мг фосфору, та 20 мг заліза на добу. Яким чином слід відкоригувати вміст мінеральних речовин у цьому харчовому раціоні?

+Збільшити вміст фосфору. - Зменшити вміст кальцію. - Збільшити вміст кальцію. - Зменшити вміст фосфору. - Збільшити вміст заліза.

?

У відділення інтенсивної терапії та реанімації поступив хворий зі скаргами на погіршення зору (туман в очах), подвоєння, розлад ковтання. Який із продуктів може бути причиною харчового отруєння?

+Банкові консерви з домашніми свинячими ковбасами.

-Молоко.

-Сир.

-Круп’яні вироби.

-Свіжі овочі.

?

Добовий харчовий раціон лікаря хірурга 29 років містить 90 г білків (з них 39 г білків тваринного походження), 100 г жирів, 412 г вуглеводів. Енергетична цінність раціону становить 3300 ккал (12540 кДж). Яким чином необхідно відкоригувати цей харчовий раціон?

+Збільшити вміст тваринних білків. - Збільшити калорійність раціону. - Збільшити вміст вуглеводів.

- Збільшити вміст білків. - Збільшити вміст жирів.

?

На харчоблок лікарні привезено молоко від тварин з клінічним проявленням бруцельозу. Який спосіб обробки молока найбільш ефективний в даному випадку?

+Знищення.

-Обов’язкове кип’ятіння протягом 5 хвилин.

-Обов’язкова пастеризація молока перед вживанням.

-Вживання без обмеження.

-Вживання худобою.

?

Через 7-8 годин після обіду в учнівському таборі захворіло 11 дітей, у яких раптово з’явилися такі скарги: нудота, блювота, рідкий стілець, загальна слабкість, судоми, температура тіла до 37,2 – 37,80С. Протягом двох днів хворі одужали. Обід був приготований поваром, який страждає стоматитом. Який найбільш імовірний діагноз? + Стафілококовий токсикоз.

-Сальмонельоз.

-Ботулізм.

-Афлотоксикоз.

-Протеоз.

?

Дати санітарно-гігієнічну оцінку досліджуваного зразка молока, якщо: колір – білий з синюватим відтінком; смак – кислуватий; запах – трохи кислуватий, консистенція – водяниста, кислотність – 240Т; проба на кип’ятіння – не скипається; питома вага – 1,42; вміст жиру – 0,7%; реакція на соду і крохмаль – позитивна; проба на редуктазу – знебарвлення метиленової синьки через 20 хвилин.

+Фальсифіковане. - Сурогат.

- Недоброякісне. - Доброякісне.

- Зниженої харчової цінності.

?

Хворий 42 роки, скаржиться на біль та відчуття тяжкості в епігастральній ділянці і у правому підребер’ї, нудоту, знижений апетит, проноси. Після обстеження був встановлений діагноз: гострий гепатит. Який номер дієти необхідно призначити хворому?

+№ 5

-№ 7

-№ 9

-№ 10

-№ 4

?

При профогляді робітників машинобудівного заводу виділена група жінок 3 групи фізичної активності (інтенсивності праці). Яку енергетичну цінність повинен мати добовий раціон харчування жінок даної групи для забезпечення енергетичного гомеостазу?

+ 2550-2600 ккал.

-3500-3900 ккал.

-2100-2200 ккал.

-1800-2000 ккал.

-2850-3050 ккал.

?

Жінка має біомас-індекс Кетле 20,8. Який з наведених варіантів стану її харчування вірний?

+ Адекватне харчування (діапазон коливань).

-Оптимальна середня величина.

-Гіпотрофія першого ступеня.

-Ожиріння другого ступеня.

-Гіпотрофія другого ступеня.

?

У травні 25 дітей дитсадка отримали харчове отруєння. Причиною спалаху стали м’ясні фрикадельки, які залишилися з минулого дня, зберігались в холодильнику і не проходили повторної термічної обробки. Відомо, що напередодні шеф-кухаря госпіталізовано із гострим парапроктитом. Який із мікроорганізмів найбільш вірогідно міг спричинити отруєння?

+Патогенні штами Е. сoli.

- Proteus vulgaris.

- Галофільні вібріони. - Стрептококи.

- Стафілококи.

?

Навесні 28 школярів сільської СШ отримали харчове отруєння, яке характеризувалось субфібрильною температурою, нудотою, блюванням, переймоподібними болями у надчеревній ділянці. Ці прояви виникли через 1-3 години після сніданку (млинці із сметаною). Причиною захворювання стала домашня сметана, придбана у місцевої жительки. Який мікроорганізм найбільш вірогідно міг спричинити захворювання?

+Стафілококи.

-Стрептококи.

-Бактерії роду Proteus.

-Патогенні штами Е. сoli.

-Cl. рerfrigens.

?

Визначте енергетичну цінність харчового раціону студента, основний обмін якого становить 900 ккал, а енерговитрати на всі види діяльності протягом доби складають 2100 ккал.

+ Енергетична цінність добового раціону - 3090 ккал.

-Енергетична цінність добового раціону - 900 ккал.

-Енергетична цінність добового раціону - 2100 ккал.

-Енергетична цінність добового раціону - 90 ккал.

-Енергетична цінність добового раціону - 1545 ккал.

?

При диспансерному обстеженні громадянки Н., 35 років, лікар поставив діагноз: аліментарно-конституційне ожиріння ІІІ ст. Із харчового анамнезу відомо, що пацієнтка не дотримується правил раціонального харчування: часто переїдає, останній прийом їжі за 10-15 хв. перед сном, віддає перевагу жирній і вуглеводистій їжі. Який із перелічених аліментарних факторів ризику являється головним при ожирінні?

+ Енергетична надлишковість харчування.

-Підвищене вживання вуглеводів.

-Підвищене вживання жирів.

-Недостатнє вживання клітковини.

-Порушення режиму харчування.

?

Хворий М. страждає на виразкову хворобу шлунку в фазі затихаючого загострення. Для забезпечення процесів репарації слизової оболонки шлунку та нормалізації шлункової секреції хворому рекомендується:

+Дієта №1. - Дієта №2. - Дієта №3. - Дієта №4. - Дієта №5.

?

Випадок харчового бактеріального отруєння стався 20 липня в сім’ї службовця після вживання смажених котлет з телятини. Теля тиждень хворіло і було вимушено забито без відома ветеринарного нагляду. Основні симптоми захворювання: інкубаційний період 1216 годин, висока температура, сильні болі в області шлунку, блювота, часті рідкі випорожнення, загальна слабкість, головний біль. Найбільш вірогідний збудник даного отруєння:

+Сальмонели.

-Ентеротоксигені стафілококи.

-Патогенні серотипи Е. сoli.

-Cl. botulinum.

-Бактерії роду Proteus.

?

Раціон харчування жінки – оператора ЕВМ у віці 25 років з добовими енергозатратами 2000 ккал (I група інтенсивності праці, КФА – 1,4) містить білків 40 г, жирів 55 г, вуглеводів 320 г. Харчовий раціон необхідно відкоректувати шляхом:

+ Збільшення вмісту білків.

-Зменшення вмісту жирів.

-Збільшення вмісту жирів.

-Зменшення вмісту білків.

-Зменшення вмісту вуглеводів.

?

При експертизі яловичини виявлені 2 фінни на площі 40 см2. За медико-біологічними показниками безпечності таке м’ясо відноситься до групи продуктів:

+ Нестандартних, умовно-їстівних.

-Нестандартних, зниженої харчової цінності.

-Нестандартних за органолептичними показниками.

-Стандартних.

-Непридатних для харчування.

?

В приймальне відділення місцевої лікарні в травні надійшло 2 дітей з однієї сім’ї у віці 4-х і 6-и років зі скаргами на нудоту, дертя в горлі, блювоту, часті рідкі випорожнення. Захворювання почалось незабаром після вживання картоплі, звареної в шкірці. При огляді картоплі, вжитої в їжу сім’єю, виявлено багато пророслих і позеленілих картоплин. Найбільш вірогідний причинний фактор отруєння:

+ Соланін.

-Фазин.

-Амигдалін.

-Фагін.

-Синильна кислота.

?

При дослідженні свинини у 24 зрізах на компресоріумі виявлені 2 трихінели. М'ясо необхідно піддати:

+ Технічній утилізації.

-Проварюванню дрібними шматками.

-Глибокому заморожуванню.

-Переробці на ковбасні вироби.

-Реалізації через мережу громадського харчування.

?

При дослідженні цільного молока виявлено, що його жирність становить 1,2%, щільність 1,01. Визначити вид фальсифікації молока:

+ Зняття вершків і додавання води.

-Пастеризація.

-Додавання крохмалю.

-Додавання соди.

-Кип'ятіння та зняття вершків.

?

В регіоні протягом багатьох років реєструється високий рівень сердцево-судинної патології у дітей і жінок репродуктивного віку з наступною клінічною картиною: астеновегетативний синдром, екстрасистолія, порушення атріовентикулярної провідності, дифузно-склеротичні, метаболічні порушення і гіпертрофія міокарду, зниження активності глутатіонпероксидази крові і кислотності шлункового соку. Недостатність якого мікроелементу в продуктах харчування викликало дане захворювання?

+ Селену.

-Марганцю.

-Міді.

-Цинку.

-Кобальту.

?

Студент із зібраних в лісі грибів приготував на обід збірну солянку. Вночі спостерігались блювота, пронос, спрага, судоми в литкових м’язах, приєднались біль в області печінки, жовтяниця, сонливість. За явищ сердцевої недостатності настала смерть. Визначте ядовиті гриби, від яких настав летальний кінець.

+ Бліда поганка.

-Печериці.

-Мухомори.

-Несправжні опеньки.

-Зморшки.

?

При вживанні великої кількості полуниці, купленої на базарі, в дитини 3-х років з’явилась нудота, блювота, пронос, задишка, ціаноз, знижений АТ, слабкість, шум в голові, розлад зору, кропивниця. Визначте, за рахунок яких хімічних речовин відбулось отруєння?

+Азотних. - Калійних. - Фосфатних. - Свинцю.

- Стронцію.

?

На прогулянці в лісі діти їли ягоди, збирали квіти. Через годину в одного з дітей з’явилась сухість в роті, сонливість. Об’єктивно: спостерігалось збудження, зорові галюцинації, почервоніння обличчя, хрипкий голос, різке розширення зіниць, мимовільний акт дефекації, сечовипускання. Пульс 150 уд/хв, дихання утруднене, уповільнене. Вдома їв консерви з баклажанної ікри. Що стало причиною отруєння?

+Дурман.

-Ботулізм.

-Вех ядовитий.

-Вовчі ягоди.

-Красавка (беладонна).

?

Скільки відсотків повинна складати добова потреба дорослої людини в білках тваринного походження від загальної кількості білку?

+ Не менше 55.

-Не більше 30.

-Не менше 70.

-Не більше 50.

-Не більше 40.

?

Внаслідок недостатності якого мікроелементу виникає хвороба Прасада?

+Цинк. - Селен. - Мідь.

- Кобальт. - Фтор.

?

Яка добова потреба в йоді (мкг) в раціональному харчуванні дорослої людини?

+150

-500

-350

-300

-50

?

Хворий І., переніс двосторонню пневмонію, отримував інтенсивну антибактеріальну терапію, в результаті чого у нього виник дисбактеріоз кишок. Порекомендуйте, які зміни доцільно внести до раціону харчування хворого.

+ Збільшити у харчовому раціоні кількість кисломолочних продуктів (кефір, ацидофілін, йогурт).

-Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на клітковину.

-Збільшити у харчовому раціоні кількість м’ясних продуктів.

-Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири.

-Збільшити у харчовому раціоні кількість рослинних олій.

?

В ході обстеження санітарного стану харчоблоку лікар СЕС заборонив реалізацію страв, мотивуючи це високою вірогідністю виникнення харчового отруєння. Які з перерахованих нижче страв заборонено реалізовувати в організованих колективах?

+ Холодці та заливні страві.

-Борщі та супи на м’ясному бульйоні.

-Каші молочні.

-М’ясні та рибні консерви.

-Копчені ковбаси.

?

Рівень харчування населення України характеризується значним дефіцитом більшості мікронутрієнтів: вітамінів і мінеральних речовин. Найбільш недостатня забезпеченість вітаміном С. За рахунок яких продуктів забезпечується в основному потреба населення нашої країни у аскорбіновій кислоті?

+ Капусти, картоплі.

-Солодкого перцю, баклажанів.

-Апельсинів, лимонів.

-Помідорів, моркви.

-Обліпихи, чорної смородини.

?

При медичному огляді чоловіків-водіїв у 10% осіб виявлена підвищена маса тіла (ІМТ=39,3 кг/м2, масса тіла на 65% вище норми). Як оцінюється енергетичний статус за індексом Кетле?

+ Ожиріння 3-го ступеню.

-Нормальний енергетичний статус (адекватне харчування).

-Ожиріння 1-го ступеню.

-Ожиріння 2-го ступеню.

-Ожиріння 4-го ступеню.

?

В результаті поглибленого медичного огляду курсантів військового училища в деяких осіб виявлено порушення кольорового зору, кон’юнктивіт, сухість і лущення шкіри, пігментація і ламкість нігтів, ороговіння шкіри в області ліктьових і колінних суглобів. Для купірування подібних клінічних проявів в харчовому раціоні, в першу чергу, слід збільшити вміст:

+ Моркви.

-Гречаної крупи.

-М’яса.

-Риби.

-Висівкового хліба.

?

За медичною допомогою звернулась молода жінка 32 років зі скаргами на порушення менструального циклу, періодично виникаючі тривалі проноси, набряки навколо очей. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, при аналізі крові виявлена гіпохромна анемія, ретикулоцитоз. В результаті опитування встановлено, що в своєму раціоні харчування жінка дотримується вегетаріанської дієти. Дані клінічні прояви найбільш вірогідно пов’язані з недостатнім надходженням з їжею:

+ Міді.

-Заліза.

-Марганцю.

-Магнію.

-Йоду.

?

Хворий А. знаходився на стаціонарному лікуванні з приводу сечокам’яної хвороби (оксалурія) в фазі загострення. Які продукти слід повністю виключити з раціону хворого на період загострення:

+ Молоко.

-Чорний хліб.

-Овочеві супи.

-Варене м’ясо.

-Олія.

?

При розслідуванні випадку харчового отруєння встановлено діагноз – отруєння блідою поганкою. Яка отруйна речовина, що міститься у грибі, могла спричинити отруєння? + Аманітотоксин.

-Гельвелова кислота.

-Гіромітрин.

-Соланін.

-Фазин.

?