Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК1 гістологія стом

.pdf
Скачиваний:
974
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

С. В нейронах*

D. В кровотворних

Е. В м‟язових (гладеньких)

18.У клітині штучно блоковано синтез гістонових білків. Яка структура клітини буде пошкоджена? A. Ядерце

B. Ядерний хроматин * C. Комплекс Гольджі D. Клітинна оболонка E. Ядерна оболонка

19.Хімічний фактор подіяв на плазмолему клітини. В результаті клітина змінила свою форму. Який шар плазмолеми взяв у цьому участь?

A. Біліпідний B. Глікокалікс

C. Кортикальний * D. Гідрофільний E. Гідрофобний

20.В умовах експерименту порушені структури щільного контакту між епітеліоцитами. Яка функція епітелію постраждає?

A. Секреторна

B. Всмоктувальна

C. Вітамін “Д”-продукуюча D. Механічна*

E. Екскреторна

21.В клітині порушена структура рибосом. Які процеси в першу чергу постраждають?

A.Синтез ліпідів

B.Синтез білків (транскрипція)

C.Синтез вуглеводів.

D.Синтез білків (трансляція) *

E.Синтез мінеральних речовин

22.На електронній мікрофотографії представлена клітина, в якій відсутні ядерця та ядерна оболонка. Хромосоми вільно розміщені, центріолі мігрують до полюсів. В якій фазі клітинного циклу знаходиться клітина ?

A. В інтерфазі B. В анафазі C. В метафазі D. В телофазі E. В профазі *

23.На гістологічному препараті видно соматичну клітину людини, що знаходиться у метафазі мітотичного поділу. Скільки хромосом входить до складу метафазної пластинки, враховуючи, що кожна хромосома містить дві сестринські?

A. 46 хромосом * B. 92 хромосоми C. 23 хромосоми D. 48 хромосом E. 24 хромосоми

24.Цитохімічне дослідження виявило високий вміст в цитоплазмі гідролітичних ферментів. Про активність яких органел з означених нижче свідчить цей факт?

A. Полісом

B. Мітохондрій C. Лізосом *

D. Ендоплазматичної сітки E. Клітинного центру

25.На культуру пухлинних клітин подіяли колхіцином, який блокує утворення білків-тубулинів, що утворюють веретено поділу. Які етапи клітинного циклу буде порушено?

A. Мітоз *

B. Пресинтетичний період C. Синтетичний період

D. Постсинтетичний період

26.При проведенні наукового експерименту дослідник зруйнував одну із структур клітини, що порушило здатність клітини до поділу. Яка структура була порушена найбільш ймовірно?

A. Мітохондрії B. Глікокалікс

C. Пластинчастий комплекс D. Мікрофібріли

11

E. Центросома *

27.Клітину обробили речовинами, що порушують конформацію білків, які входять до складу цитолеми. Які функції клітинної поверхні будуть порушені?

A. Бар‟єрна

Б. Процес екструзії

C. Сегрегація та накопичення продуктів D. Утворення контактів

E. Транспортна та рецепторна *

28.У дитини 7-ми років із вродженою хворобою у клітинах організму виявлені аномальні біополімери. Про порушення функції яких органел йде мова?

A. Рибосом B. Лізосом

C. Гранулярної ендоплазматичної сітки * D. Мітохондрій

E. Пероксисом

29.В результаті експресії окремих компонентів геному клітини набувають характерних для них морфологічних, біохімічних та функціональних особливостей. Яку назву має цей процес?

A. Рецепція

B. Капацитація

С. Диференціювання * D. Детермінація

E. Адгезія

30.За допомогою мiкроманiпулятора з клiтини вилучили комплекс Гольджi. Як це позначиться на подальшiй життєдiяльностi клiтини?

A Порушиться утворення лiзосом, дозрiвання секреторних продуктiв клiтини * B Порушиться процес мiтозу

C Порушиться утворення рибосом i синтез бiлкiв

D Розвинеться аутолiз, здатний привести клiтину до загибелi E Порушаться процеси енергетичного обмiну .

31.Цитохiмiчне дослiдження виявило високий вмiст в цитоплазмi гiдролiтичних ферментiв. Про активнiсть яких органел з означених нижче свiдчить цей факт?

A Лiзосом *

B Клiтинного центру

C Ендоплазматичної сiтки D Полiсом

E Мiтохондрiй

32.В результаті пошкоджуючого впливу гепатотропного яду в гепатоцитах зруйнований апарат Гольджі. Синтез яких речовин буде порушений в печінці?

A Жовчі*

B Глікогену

C Альбумінів та фібриногену D Вітамінів

E Холестерину

33.Під час електронномікроскопічного дослідження біоптату гепатоцитів на біліарному полюсі виявлено велику кількість плоских цистерн, сплющених у центральній частині й розширених на периферії та дрібних міхурців із секреторними гранулами. Назвіть структуру.

A Комплекс Гольджі* B Лізосома

C Ендоплазматична сітка D Піноцитозні міхурці

E Мікротрубочки

34.Після імпрегнації солями срібла гістологічного препарату спинномозкового вузла у псевдоуніполярних нейронах виявляється органела, що приймає участь у глікозилюванні білків та ліпідів з утворенням глікозаміногліканів. Назвіть органелу?

A Комплекс Гольджі * B Мітохондрія

C Гранулярна ендоплазматична сітка D Агранулярна ендоплазматична сітка E Центросома

35.Високий рівень основного обміну без гіпертироїдизму може бути проявом хвороби, що на молекулярному рівні характеризується ушкодженням окисного фосфорилювання. Який клітинний компонент ушкоджується у цьому випадку?

A Мітохондрії * B Мікротрубочки

12

CЛізосоми

DКомплекс Гольджі

EПероксисоми

36.На препараті, забарвленому гематоксиліном і еозином, в ядрі визначаються темносині зерна і грудочки хроматину. В якій фазі клітинного циклу знаходиться ядро ?

A Інтерфаза * B Профаза

C Метафаза D Анафаза E Телофаза

37.Для дослідження взято декілька клітин епітелію ротової порожнини. Після спеціальної обробки гістологічного препарату, в ядрах досліджуваних епітеліоцитів було виявлено статевий хроматин (тільце Бара). Із якої хромосоми утворюється статевий хроматин?

A Х – жіночої конденсованої хромосоми. * B Х – жіночої неконденсованої хромосоми. C Х – чоловічої конденсованої хромосоми.

D Х – чоловічої неконденсованої хромосоми. E Y – конденсованої хромосоми.

38.На електронній мікрофотографії клітини ядро оточене тонкою пластинкою, побудованою з біологічної мембрани. Як вона називається?

A Нуклеолема. * B Плазмолема. C Цитолема.

D Ядерна пора.

E Комплекс пори.

39.На електронній мікрофотографії клітини, взятої у тварини після впливу хімічної речовини в ядрі спостерігається його ущільнення. Який стан ядра в цій клітині?

A Каріопікноз. * B Мітоз.

C Амітоз.

D Поліплоїдія. E Мейоз.

40.За допомогою шпателя зроблено зішкреб зі слизової оболонки щоки, виготовлено мазок і пофарбовано метиленовим синім. Під мікроскопом біля внутрішньої мембрани ядер епітеліоцитів видно напівсферичні грудочки гетерохроматину. Що це за структура?

A Тільця Барра *

B Плямки Фордайса C Жирове тілоБіша D У-хромосома

E Рибосоми

41.При мікроскопічному вивченні ядра гепатоцита виявили дуже малий вміст гетерохроматину. Про який функціональний стан клітини це свідчить?

A Збільшення синтезу білків * B Апоптоз

C Некроз

D Зменшення синтезу білків E Вступ в мітоз

42.Відомо, що апоптоз – запрограмована смерть клітин, яка спостерігається у людини протягом всього онтогенезу. Які з нижче перелічених ознак є характерними для апоптозу?

A При апоптозі відбувається активація генів, продукти яких вбивають клітини. * B Відбувається конденсація ядра і цитоплазми

C Клітина, яка гине, часто розпадається на фрагменти

D В процесі апоптозу активуються гени, які розщеплюють ДНК спочатку на великі, а потім на дрібні фрагменти

E Апоптоз часто відбувається в ембріональному періоді

43.Упродовж ембріогенезу спостерігається поширене фізіологічне явище, що є запрограмованим генетично контрольованим процесом, який індукується кілерними генами. При цьому спостерігається ущільнення ядра, конденсація хроматину і розпад ядра на “мікроядра”, конденсація цитоплазми та її фрагментація. Клітина розділяється на тільця, що містять “мікроядра”, які фагоцитуються макрофагами. Як називається це явище.

A Апоптоз * B Пікноз

C Некроз

D Ендомітоз

E Ендорепродукція

13

Ембріологія

1. У новонародженого діагностовано порушення розвитку міокарда шлуночка. З порушенням розвитку якого ембріонального джерела пов‟язана ця патологія?

А. Ектодерми В. Ентодерми

С. Вісцеральної спланхноплеври * D. Мезенхіми

Е. Парієтальної спланхноплеври

2.Під час експерименту над бластулою жаби на стадії 16 бластомерів було видалено 1 бластомер. Відокремлена клітина продовжувала нормально розвиватися і започаткувала новий зародок. Яка важлива властивість бластомерів була продемонстрована?

А. Тотипотентність* В. Здатність до ембріональної індукції

С. Здатність до диференціації D. Утворення полюсів ембріона

Е. Утворення зародкових листків

3.При хворобі Аддісона спостерігається гіперпігментація шкірних покривів. Це пов‟язують зі спільністю джерел розвитку меланоцитів і мозкової речовини наднирників. Що є джерелом їх розвитку?

А. Ектодерма В. Мезодерма С. Мезенхіма

D. Нервовий гребінь* Е. Ентодерма

4.На мікропрепараті зародка людини, взятого із мимовільного викидня, бачимо зародковий щиток, в якому розпізнаються два шари – енто- і ектодерма. На якому етапі ембріонального розвитку знаходився ембріон? А. Утворення бластули В. Гістогенезу С. Прогенезу

D. Гаструляції* Е. Органогенезу

5.У новонародженого хлопчика (10-ти днів) спостерігаються численні дефекти розвитку скелету. Порушення розвитку якого ембріонального зачатка найбільш вірогідно призвело до виникнення даної патології?

А. Міотома В. Мезенхіми* С. Дерматома D. Ектодерми Е. Ентодерми

6.В експерименті на зародку жаби зруйновано зовнішній зародковий листок – ектодерму. Яка морфологічна структура з перелічених не буде в подальшому розвиватись у даного зародка?

A. Кісткова тканина B. Соміти

C. Нефротом

D. Спланхнотом E. Епідерміс*

7.Один з критичних періодів ембріогенезу людини є імплантація зародка в стінку матки на протязі 7-ої доби. Який процес гаструляції відбувається в ембріобласті в цей період?

A. Епіболія B. Міграція

C. Делямінація* D. Інвагінація E. Нейруляція

8.Під час гаструляції у зародку недостатньо сформувався первинний Гензеновський вузлик. Розвиток якого осьового органу загальмується?

A. Хорди *

B. Нервових гребінців C. Нервового жолобка D. Нервової трубки

E. Мантійного шару нервової трубки

9.При мікроскопічному дослідженні внутрішніх статевих жіночих органів, що видалені під час операції, був знайдений ембріон побудований з двох бластомерів. Назвати місце його локалізації при умові нормального розвитку.

A. Яєчник

B. Маткова труба, близько маткової частини C. Порожнина матки

14

D.Черевна порожнина

E.Маткова труба, близько ампульної частини *

10. В експерименті у зародка кролика зруйновано міотом. Порушення розвитку якої структури буде спостерігатися у даного зародка?

A.Серозних оболонок

B.Осьового скелету

C.Сполучної тканини шкіри

D.Гладкої мускулатури

E.Скелетної мускулатури *

11.При мікроскопічному дослідженні оболонок зародка визначається хоріон. Яку основну функцію забезпечує цей орган?

A.Обмін речовин між організмом матері та плода*

B.Кровотворну

C.Продукцію навколоплодних вод

D.Утворення первинних статевих клітин

E.Утворення лімфоцитів 12. Рання гаструляція зародка людини відбувається шляхом делямінації ембріобласта. В якій структурі

знаходиться зачаток нервової системи?

A.В гіпобласті

B.В трофобласті

C.В епібласті*

D.В крайовій зоні гіпобласта

E.В центральній зоні гіпобласта 13. На гістологічному препараті видно зародок курки на стадії диференціації мезодерми на соміти, сегментні

ніжки та спланхнотом. З якого матеріалу розвивається осьовий скелет?

A.Міотом

B.Дерматом

C.Нефротом

D.Спланхнотом

E.Склеротом* 14. Процес дроблення зиготи завершується утворенням бластули. Який тип бластули характерний для людини?

A.Морула

B.Целобластула

C.Дискобластула

D.Амфібластула

E.Бластоциста *

15.Розпочинається імплантація бластоцисти людини. Як називається період ембріогенезу, що розпочинається одночасно з імплантацією?

A.Гістогенез

B.Інвагінація

C.Диференціювання

D.Гаструляція *

E.Дроблення 16. На третьому тижні ембріогенезу центральна частина клітин епібласту (ектодерми) прогинається і

починається процес нейруляції. В якому напрямку диференціюється решта клітин ектодерми? А. Хорди

B.Кишки

C.Сомітів

D.Шкіри *

E.Жовткового міхура 17. “Людина народилася в сорочці”. Про яку "сорочку" йдеться в цьому прислів'ї?

A.Амніотичну *

B.Жовткову

C.Серозну

D.Хоріальну

E.Трофобластичну 18. У експерименті у зародка птаха зруйновано склеротом. Порушення розвитку якої структури буде

викликано цією маніпуляцією?

A.Осьового скелету *

B.Сполучної тканини шкіри

C.Строми внутрішніх органів

D.Строми гонад

E.Хорди

15

19.Під час гаструляції зародок переходить від гістіотрофного до гематотрофного способу живлення. Який провізорний орган вперше забезпечує це?

A. Амніон

B. Трофобласт *

C. Жовтковий мішок D. Хоріон

E. Алантоїс

20.Антиген тканинної сумісності дитина успадковує від батька та матері. Відомо, що експресія батьківських антигенів в ембріогенезі починається дуже рано. Але імунна система матері не відторгає зародок. Який провізорний орган вперше перешкоджує відторгненню зародка організмом матері?

A. Амніон B. Хоріон* C. Алантоїс

D. Жовтковий мішок E. Пуповина

21.У бластоцисті, вкритій оболонкою запліднення, генетично загальмовано синтез літичних гормонів у клітинах трофобласту. Який процес ембріогенезу може затриматися або не відбудеться?

A. Епіболія

B. Делямінація C. Іміграція

D. Гаструляція E. Імплантація *

22.У процесі придбання клітинами специфічних для них морфологічних, біохімічних та функціональних особливостей клітини обмежуються у виборі можливостей шляхів розвитку. Яку назву має таке набуте обмеження?

A. Комітування * B. Рецепція

C. Капацитація D. Детермінація E. Адгезія

23.В біоптаті ембріонального матеріалу, направленого на дослідження, в соміті виявлена зона порушення, яка розміщується поблизу ентодерми та хорди. Порушення розвитку яких структур зародка можна очікувати в разі продовження вагітності?

A. Скелетних тканин * B. Сечостатевої системи

C. Скелетної м‟язової тканини D. Серцевої м‟зової тканини

E. Волокнистої сполучної тканини шкіри

24.В ембріональному матеріалі виявлено порушення диференціювання ентодерми. Зміни розвитку яких органів можуть виникнути у даному випадку?

A. Аорти B. Серця C. Нирок

D. Шлунка *

E. Слинних залоз

25.При утворенні зародка людини можна спостерігати появу у його складі порожнини, світлих дрібних бластомерів на периферії та темних великих бластомерів на одному з полюсів. Як називається зародок на цій стадії розвитку?

A. Морула

B. Бластоциста * C. Зигота

D. Гаструла

E. Зародковий диск

26.Під час судово-медичної експертизи жінки, яка загинула у автокатастрофі, знайдено ембріон на стадії ранньої гаструли. Назвіть місце його локалізації при умові його нормального розвитку.

A. Яєчник

B. Ампульна частина яйцеводу C. Маткова частина яйцеводу D. Стінка матки *

E. Черевна порожнина

27.В періоді ранньої гаструляціїї людини формуються екто- і ентодерма. За яким механізмом утворюються ці листки?

A. Делямінація * B. Інвагінація

16

C.Епіболія

D.Іміграція

E. Інвагінація, епіболія

28.У порожнині матки був виявлений ембріон людини, не прикріплений до ендометрію. Якій стадії розвитку відповідає таке розміщення ембріону?

A. Зиготи

B. Бластоцисти * C. Морули

D. Гаструли E. Нейрули

29.У першому критичному періоді в матковій трубі з невідомої причини в зародку відбулося розчинення оболонки запліднення. Яке ускладнення вагітності можливе в цьому випадку?

A. Загибель зародка

B. Імплантація зародка в стінці труби * C. Інвагінація стінки бластоцисти

D. Повернення бластоцисти назад в ампулярну зону труби E. Утворення двох бластоцист

30.По жіночим статевим шляхам сперматозоїди рухаються в сторону яйцеклітини проти рідини (дистантний етап запліднення). Яку назву має цей направлений рух?

A. Хемотаксис B. Термотаксис C. Реотаксис * D. Капацитація

E. Акросомальна реакція

31.Імплантація зародка у слизову оболонку матки складається з двох фаз – адгезії та інвазії. Перша фаза супророводжується:

A. Прикріпленням бластоцисти до поверхні ендометрію * B. Руйнуванням сполучної тканини ендометрію

C. Руйнуванням епітеліоцитів слизової оболонки (ендометрію) матки D. Активізацією секреції маткових залоз

E. Пригніченням секреції маткових залоз

32.В ембріогенезі людини на 20 добу відбувається відокремлення тіла зародка від провізорних органів. Що забезпечує цей процес?

A. Целом

B. Амніотична складка C. Тулубова складка * D. Жовтковий стебелець E. Соміти

33.Продукуючи ряд гормонів плацента відіграє роль тимчасової ендокринної залози. Який гормон може бути визначений у крові жінки вже на третю-четверту добу після початку імплантації, що використовується у медичній практиці для раннього діагностування вагітності?

A. Окситоцин B. Соматостатин C. Прогестерон D. Вазопресин

E. Хоріонічний гонадотропін *

34.При дослідженні амніотичної рідини, одержаної при амніоцентезі (прокол амніотичної оболонки), виявлені клітини, ядра яких містять статевий хроматин (тільце Барра). Про що з зазначеного це може свідчити?

A. Поліплоідія

B. Розвиток плода чоловічої статі

C. Генетичні порушення в розвитку плода D. Трисомія

E. Розвиток плода жіночої статі *

35.У новонародженої дитини була діагностована синя асфіксія. Яка судина, що приносить кисень з крові матері до плоду, була перетиснена під час пологів?

A. Пупкова артерія B. Пупкова вена * C. Хоріальна вена D. Хоріальна артерія E. Маткова артерія

36.В препараті 10-денного зародка людини видно 2 міхурці, що контактують між собою (амніотичний та жовтковий). Як називається структура, що лежить в місці їх контакту?

A. Зародковий щиток *

B. Дно амніотичного міхурця

17

C.Дах жовткового міхурця

D.Амніотична ніжка

E.Позазародкова мезодерма

37.В препараті видно овоцит в момент запліднення його сперматозоїдом. Що є головним результатом запліднення?

A.Кортикальна реакція

B.Визначення статі дитини

C.Завершення овоцитом мейозу

D.Пенетрація сперматозоїдом оволеми

E.Утворення зиготи * 38. На гістологічному препараті видно позазародковий орган, який являє собою міхурець, зв‟язаний з

кишковою трубкою. Стінка його зсередини вистелена епітелієм, зовні утворена сполучною тканиною. На ранніх етапах ембріогенезу він виконує функцію кровотворного органа. Назвіть цей орган.

A.Плацента

B.Алантоїс

C.Амніон

D.Пуповина

E.Жовтковий мішок * 39. Процес імплантації відбувається в два етапи: адгезія та інвазія. Морфологічним проявом процесу адгезії бластоцисти є:

A.Прикріплення бластоцисти до ендометрію *

B.Руйнування епітелію ендометрію

C.Руйнування сполучної тканини ендометрію

D.Руйнування судин ендометрію

E.Формування лакун 40. В процесі ембріогенезу із трофобласта формується зачаток органа, який має ендокринну функцію. Який це орган?

A.Амніон

B.Ворсинчастий хоріон (плодова частина плаценти) *

C.Жовтковий мішок

D.Алантоїс

E.Пуповина 41. Знайдено ембріон людини, побудований з двох бластомерів. Назвати місце його локалізації при умові його

нормального розвитку?

A.Маткова труба *

B.Порожнина матки

C.Черевна порожнина

D.Слизова оболонка матки

E.Яєчник 42. Відомо, що деякі мікроорганізми, які викликають інфекційні хвороби, можуть проходити через

плацентарний бар‟єр. Які структури з означених нижче входять до його складу?

A.Хоріон і амніон

B.Всі структурні компоненти третичних ворсин *

C.Всі структурні компоненти вторинних ворсин

D.Алантоїс, жовтковий мішок

E.Базальна пластинка ендометрію з децидуальними клітинами 43. На ранніх етапах розвитку зародка людини виникає пальцеподібний виріст вентральної стінки первинної

кишки, який вростає в амніотичну ніжку. Яку назву має цей провізорний орган?

A.Плацента

B.Жовтковий мішок

C.Амніон

D.Алантоіс*

E.Пуповина 44. На гістологічному препараті представлено поперечний зріз органу, основу якого утворює слизова

сполучна тканина, дві артерії і вена. Що це за орган?

A.Пуповина *

B.Алантоїс

C.Жовтковий мішок

D.Амніон

E.Плацента 45. На гістологічному зрізі зародка людини видно зв'язаний з кишковою трубкою пухирець, який є одним з

провізорних органів. У його стінці розташовані первинні статеві клітини та первинні еритроцити (мегалобласти). Визначте, який це провізорний орган?

A.Пуповина

18

B.Алантоїс

C.Плацента

D.Жовтковий мішок *

E.Амніон

46.В процесі ембріогенезу відбулося пошкодження формування переднього відділу первинної кишки. Вкажіть можливу локалізацію аномалій розвитку?

A. Печінка B. Шлунок

C. Органи ротової порожнини* D. Підшлункова залоза

E. Тонка кишка

47.Відбулося стиснення пуповини плода, але кровообіг між плодом і матір‟ю не порушився. Наявність яких структур сприяли цьому в першу чергу?

A. Слизова сполучна тканина * B. Залишок алантоїса

C. Оболонка артерій D. Оболонка вени

E. Залишок жовткового стебельця

48.Жінка перехворіла грипом і виявилось, що це трапилося на період ранньої фази гаструляції Яких наслідків можна очікувати?

A. Порушення утворення мезодерми

B. Порушення утворення екто- і ентодерми * C. Порушення утворення мезенхіми

D. Порушення процесу епіболії E. Порушення процесу інвагінації

49.Хронічне отруєння 38-річного гірника сполуками кадмію призвело до чоловічої стерильності. Аналіз сперми потерпілого виявив нездатність сперматозоїдів рухатися. Пошкодження яких компонентів цитоскелету можуть відповідати за таку патологію?

A Мікротрубочок аксонеми * B Актинових мікрофіламентів C Проміжних філаментів

D Мікротрубочок веретена поділу E Актоміозинового комплексу

50.На мікропрепараті, зробленому з шлуночків головного мозку спостерігаємо епендимо-гліальний епітелій, який вистилає ці порожнини мозку. При пошкодженні якого зародкового листка будуть відбуватись зміни цього епітелію ?

A Ектодерма. * B Ентодерма.

C Проміжна мезодерма. D Вентральна мезодерма. E Мезенхіма.

51.На гістологічному препараті представлена яйцеклітина людини, в цитоплазмі якої виявляється невелика кількість жовткових включень, які розподіляються рівномірно. Визначте тип яйцеклітини.

A Вторинно ізолецитальна * B Ізолецитальна

C Телолецитальна D Алецитальна

E Центролецитальна

52.У зародка порушено процес сегментації дорзальної мезодерми й утворення сомітів. У якій частині шкіри та її похідних можливі порушення розвитку?

A Дерма * B Волосся

C Сальні залози D Епідерміс

E Потові залози

53.У процесі диференціації зародкової ектодерми утворюється нервова трубка, нервові гребені, плакоди, шкірна ектодерма та прехордальна пластинка. Як називається процес формування нервової трубки?

A Нейруляція * B Гаструляція C Сомітогенез D Гістогенез

E Органогенез

19

Загальна гістологія

1.У хворого виявлена легка гіперемія шкіри та лущення гіперемірованих ділянок. Межі пошкоджених ділянок шкіри чітко окреслені, мають неправильну форму, при пальпації безболісні. Який з епітеліїв вражений мікозом?

А. Перехідний В. Багатошаровий кубічний

С. Багатошаровий плоский зроговілий* D. Багатошаровий плоский незроговілий

Е. Багатошаровий циліндричний війчастий

2.У кабінет лікаря-дерматовенеролога звернувся хворий. Із гнійного мазка уретри цього пацієнта лікар приготував мазки, забарвив їх за Грамом. Під час мікроскопії виявив велику кількість грамнегативних диплококів бобоподібної форми, які розташовувались в цитоплазмі лейкоцитів. Результати якого процесу спостерігаються у препараті?

А. Запального процесу В. Незавершеного фагоцитозу*

С. Розмноження мікроорганізмів у тканинах D. Завершеного фагоцитозу

3.Чоловіку 48 років з діагностичною метою проведена біопсія пухлини шлунка, розташованої на ділянці слизової, яка має повздовжні паралельні складки. Імуноморфологічне дослідження біоптату показало наявність у цитоплазмі клітин кератинових філаментів. Найбільш імовірним джерелом розвитку пухлини є: А. Епітеліальна тканина* В. Пухка сполучна тканина

С. Щільна сполучна тканина D. М‟язова тканина

Е. Нервова тканина

4.У чоловіка 70 років внаслідок падіння стався перелом стегнової кістки. Де найбільш імовірно буде спостерігатися перелом кістки у даному віці?

А. Верхня третина В. Середина С. Виростки

D. Шийка*

Е. Нижня третина

5.В клінічних умовах у пацієнта діагностована травма м‟язів гомілки. Тканина регенерує повільно за рахунок: А. Мітотичного поділу міосателітоцитів* В. Поділу ядер м‟зових волокон С. Поділу та диференціації фібробластів

D. Збільшення кількості міофібрил Е. Збільшення кількості саркоплазми

6.Після накладання джгута у досліджуваного спостерігаються точкові крововиливи на поверхні передпліччя (15 штук). З порушенням функції яких клітин крові це пов‟язано?

А. Нейтрофілів В. Макрофагів С. Базофілів

D. Тромбоцитів* Е. Еритроцитів

7.В травматологічний пункт доставлено хворого з пошкодженням м‟язів нижніх кінцівок. За рахунок яких клітин можлива репаративна регенерація м‟язових волокон і відновлення функцій м‟язів?

А. Міоепітеліальних клітин В. Клітин-сателітів* С. Міофібробластів

D. Фібробластів Е. Міобластів

8.На рентгенограмі таза видно, що всі три частини тазової кістки відокремлені проміжками, які відповідають невидимому на рентгенограмах хрящу. Для якого віку це характерно?

А. До 25 років В. До 30 років С. До 16 років* D. До 40 років Е. До 50 років

9.До косметолога звернувся пацієнт з проханням позбавити його татуювання на плечі. Яка речовина, що міститься в сполучній тканині, обмежує поширення барвника та уможливлює такий вид “живопису”?

А. Гепарин В. Фібронектин

20