Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК1 гістологія стом

.pdf
Скачиваний:
974
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.29 Mб
Скачать

DІнтерферон

EЛізоцим

98.У хворих бронхіальною астмою для тривалої терапії використовується препарат кетотіфен, який здатний гальмувати вивільнення гістаміну з певного типу клітин. Вкажіть ці клітини.

A Тучні клітини * B Лімфоцити

C Еозинофіли D Макрофаги E Плазмоцити

99.У препараті лімфатичного вузла виявлені відросчаті клітини, які контактують відростками, утворюючи сітку. Мають оксифільну цитоплазму, великі, світлі центрально розташовані ядра. Елементами якої сполучної тканини є ці клітини?

A Ретикулярної * B Пігментної

C Слизової D Жирової

E Пухкої волокнистої

100.Для процесів кровотворення дуже важливу роль відіграє мікрооточення, яке створює строма кровотворних органів. Яка тканина може забезпечити всі необхідні умови для дозрівання клітин крові?

A Ретикулярна. * B Жирова.

C Пігментна. D Слизова.

E Пухка сполучна.

101.У людей монголоїдного типу у дермі шкіри куприкової ділянки зустрічаються клітини, які формують так звану монгольську пляму. Відомо, що ці клітини походять з клітин нервового гребня і синтезують пігмент меланін. Як називаються ці клітини?

A Пігментоцити. * B Макрофаги.

C Фібробласти. D Ліпоцити.

E Адвентиційні.

102.В препараті сполучної тканини, забарвленому гематоксиліном-еозином, виявляються компактні групи клітин, які оточені базофільною міжклітинною речовиною (капсулою). Волокнисті структури не виявляються. Яка це сполучна тканина?

A гіалінова хрящова тканина * B еластична хрящова тканина

C щільна волокниста сполучна тканина D пухка волокниста сполучна тканина E пластинчаста кісткова тканина

103.У процесі вапнування міжклітинної речовини кісткової тканини вздовж колагенових волокон відкладаються кристали гідроксиапатиту. Для реалізації цього процесу необхідна присутність у міжклітинній речовині лужної фосфатази. Яка клітина продукує цей фермент?

A Остеобласт. * B Остеоцит.

C Остеокласт. D Хондробласт. E Хондроцит.

104.У хворого знижений вміст гемоглобіну. Яка функція крові при цьому постраждає ?

A Дихальна *

BЗахисна

CТрофічна

DГомеостатична

EЗсідання

105.При аналізі крові лікар-лаборант зробив додатковий висновок, що кров належить людині жіночої статі. Особливості будови якого форменого елементу дає змогу зробити цей висновок?

A Нейтрофілів * B Еритроцитів C Лімфоцитів

D Моноцитів E Базофілів

106.Хворому з алергічним ринітом зроблено аналіз крові. У мазку крові, забарвленому за Романовським, визначається велика кількість клітин наступної будови: ядро сегментоване з 2-ма – 3-ма сегментами,

31

цитоплазма заповнена оксифільною зернистістю яскраворожевого кольору, гранули великі. Які це клітини? A Ацидофільні гранулоцити *

BЛімфоцити

CМоноцити

DБазофільні гранулоцити

EНейтрофільні гранулоцити

107.У хворого встановлено наявність запального процесу в нирках. Зроблено аналіз крові. У мазку, зафарбованому за Романовським, виявлено велику кількість клітин наступної морфології: ядро сегментоване з 2-ма – 5-ма сегментами, у цитоплазмі дрібна зернистість рожево – фіолетового кольору. Які це клітини?

A Нейтрофільні сегментоядерні гранулоцити * B Моноцити

C Лімфоцити

D Ацидофільні гранулоцити E Базофільні гранулоцити

108.В мазку крові здорової людини виявлена клітина з сегментованим ядром, слабко оксифільною цитоплазмою, в якій містяться дрібні гранули, що сприймають як кислі, так і основні барвники. Яка це клітина?

A Нейтрофіл * B Базофіл

C Еозинолфіл D Лімфоцит E Моноцит

109.При вивченні мазку крові людини із запаленням легень можна бачити велику кількість округлих клітин з сегментованим ядром (три і більше сегментів) та дрібною рожево-фіолетовою зернистістю в цитоплазмі. Які це клітини?

A Нейтрофільні гранулоцити * B Моноцити

C Еозинофільні гранулоцити D Базофільні гранулоцити

E Лімфоцити

110.У складі кожної тканини присутні на протязі життя людини (або ж існували під час ембріогенезу) найменш диференційовані і найменш комітовані клітини, що утворюють популяції, яким притаманні самопідтримання, диференціація у декількох напрямках, та через клітини-попередники у функціонально зрілі клітини. Як називаються такі клітини?

A Стовбурові клітини * B Спеціалізовані клітини

C Багатофункціональні клітини D Клітини гістогенезу

E Бластомери

111.Переливання резус-позитивної крові резус-негативному пацієнту викликає утворення резус-антитіл і гемоліз. Яка клітина крові є носієм резус-фактора?

A Еритроцит. * B Тромбоцит. C Лімфоцит.

D Моноцит. E Нейтрофіл

112.При прижиттєвому фарбуванні мазка крові діамант-крезиловим синім виявляються клітини, яким властива поліхроматофілія, у цитоплазмі виявляється сітчаста структура, що є залишками гранулярної ендоплазматичної сітки та вільних рибосом. Кількість їх у нормі становить 1-5\% від загального числа еритроцитів, а збільшення їх числа є діагностичною ознакою посиленного кровотворення. Як називають такі клітини?

A Ретикулоцит * B Еритробласт

C Еритробласт поліхроматофільний D Еритробласт базофільний

E Проерритробласт

113.Серед лімфоцитів розрізняють популяцію клітин, що мають мембранні рецептори до IgM, під впливом специфічних антигенів активуються, мітотично розмножуються, диференціюються у плазматичні клітини, що виробляють антитіла (імуноглобуліни). Як називаються ці клітини?

A В-лімфоцити *

B Т-лімфоцити пам‟яті C Т-лімфоцити кілери

D Т-лімфоцити – супресори

32

E В-лімфоцити пам‟яті

114. При введенні хворому білкового препарату збільшується кількість плазматичних клітин, що виробляють специфічні антитіла на введений антиген. За рахунок яких клітин крові відбувається збільшення кількості плазмоцитів?

AВ-лімфоцитів *

BКлітин-пам'яті

CТ-кілерів

DТ-супресорів

EТ-хелперів

115.Серед субпопуляцій лімфоцитів імунологічними методами виявляють клітини, що мають рецептори Т- клітин (TCR+), що не є імуноглобулінами; розпізнають антигени, асоційовані з головним комплексом гістосумісності (МНС); виробляють перфорин та інші білки, що руйнують чужі клітини, інфіковані вірусами, деякі пухлинні клітини. Що це за клітини?

A Т-лімфоцит цитотоксичний (Т-кілер) * B Т-гелпер

C Т-супресор

D Т-лімфоцит - пам‟яті

E Природна клітина-вбивця (NK-клітина)

116.Серед субпопуляцій лімфоцитів розрізняють клітини, що мають рецептори Т-клітин (TCR+), підвищують активність інших Т- і В-лімфоцитів. Як називають ці клітини?

A Т-гелпер *

B Т-лімфоцит цитотоксичний (Т-кілер) C Т-супресор

D Т-лімфоцит - пам‟яті

E Природна клітина-вбивця (NK-клітина)

117.У хворого після встановленої позитивної реакції імуноферментного аналізу встановлено діагноз СНІД. Які клітини периферичної крові страждають в першу чергу?

A Т-хелпери * B Т-супресори C Т-кілери

D Т-клітини пам‟яті E Макрофаги

118.Загальний аналіз крові дитини виявив відсотковий вміст лімфоцитів та нейтрофільних гранулоцитів у співвідношенні 45:45. Якому віку може відповідати таке фізіологічне перехрестя?

A 5 днів і 5 років * B 14 років

C 1 день і 3 роки D 1 рік

E 1 день

119.Серед формених елементів крові є клітини, число яких становить 3-11% від загального числа лейкоцитів. Основна функція цих клітин – перетворення на клітини макрофагічної системи у тканинах; фагоцитоз найпростіших, клітин організму, що старіють. Що це за клітини?

A Моноцити* B Базофіли

C Еозинофіли D Лімфоцити E Нейтрофіли

120.Під дією негативних чинників навколишнього середовища порушено функцію міосателітоцитів. Зміну якої функції всього м‟язового волокна слід очікувати у даному випадку?

A Регенерація м‟язового волокна * B Скорочення м‟язового волокна C Трофіка м‟язового волокна

D Підвищення скоротливого термогенезу E Зниження скоротливого термогенезу

121.В гістологічному препараті, забарвленому гематоксиліномеозином, виявляється неклітинна структура видовженої форми з великою кількістю овальних ядер, розташованих під плазмолемою. Цитоплазма має поперечну посмугованість. Яка це структура?

A Скелетне м‟язове волокно * B Колагенове волокно

C Мієлінове нервове волокно

D Функціональне серцеве м‟язове волокно E Пучок гладких міоцитів

122.Студенту запропонований тест про будову слинних залоз. В умові говориться, що в слинних залозах крім секреторних клітин зустрічаються і міоепітеліальні, які здатні до скорочення. З якого джерела походять

33

міоепітеліальні клітини? A Епідермального. *

BНейрального.

CМезенхімного.

DЦеломічного.

EСоматичного.

123.Миші тривалий час плавали у басейні. При морфологічному дослідженні їх скелетних м‟язів виявлено збільшення кількості мітохондрій з багатьма кристами і просвітленим матриксом. Яка функція клітини знаходиться у надзвичайно напруженому стані?

A Енергетична. * B Секреторна.

C Синтетична. D Захисна.

E Транспортна.

124.На гістологічному препараті поперечного зрізу мозочка, в його сірій речовині спостерігається велика кількість мультиполярних нейроцитів. За якою морфологічною ознакою дані клітини віднесли до мультиполярних?

A Кількістю відростків. * B Довжиною відростків.

C Формою термінального розширення аксона. D Формою перикаріона.

E Розмірами клітин.

125.При функціональному виснаженні нейрона спостерігається тигроліз – просвітлення нейроплазми внаслідок розпаду базофільної субстанції. Зі зміною якої органели пов‟язане це явище?

A Гранулярної ендоплазматичної сітки. * B Нейрофібрилами

C Лізосомами

D Комплексом Гольджі. E Мітохондріями.

126.Під час гістогенезу нервової тканини утворюються клітини нейроглії з різних джерел: ектодерми та мезенхіми. Які клітини є мезенхімного походження?

A Мікрогліоцити. * B Епендимоцити.

C Астроцити волокнисті. D Астроцити плазматичні. E Олігодендроцити.

127.При розвитку нервової трубки в умовах експерименту зруйнували спонгіобласти. Які порушення відбудуться при подальшій диференціації нервової тканини?

A Порушиться розвиток нейроглії *

B Порушиться розвиток білої речовини спинного мозку C Порушиться розвиток сірої речовини спинного мозку D Порушиться розвиток спинномозкових вузлів

E Порушиться розвиток головного мозку

128.В препараті нервової тканини, обробленому осмієвою кислотою, розрізняють волокно, одна із оболонок якого зафарбовується в чорний колір і має світлі насічки, розташовані під кутом до осьового циліндра. Яка це оболонка?

A Мієлінова * B Нейролема C Аксолема

D Базальна мембрана E Ендоневрій

129.На електронномікроскопічній фотографії поперечного зрізу мієлінового волокна чітко видно концентрично орієнтовані темні та світлі кільця, які розташовуються навколо осьового циліндра. Якими речовинами утворені темні кільця?

A Ліпідами. * B Білками.

C Вітамінами. D Вуглеводами. E Водою.

130.На електронномікроскопічній фотографії поперечного зрізу волокна чітко візуалізуються декілька осьових циліндрів з мезаксонами. Яке це волокно?

A Нервове безмієлінове. * B Ретикулярне.

C Колагенове.

34

DЕластичне.

EНервове мієлінове.

131.У дітей на першому році життя легко виникають судороги, які можна зв'язати з неповною мієлінізациею нервових волокон. Які клітини нейроглії найбільш пов'язані з таким станом?

A Олігодендроцити * B Епендімоцити

C Волокнисті астроцити D Клітини мікроглії

E Протоплазматичні астроцити

132.У хворого на гіпертонію відмічено підвищення артеріального тиску до 180/100 мм.рт.ст. Які рецептори стінки судин сприйняли цю зміну?

A Механорецептори. * B Осморецептори.

C Хеморецептори. D Терморецептори. E Фоторецептори.

133.Працівник столярного цеху деякий час не користувався захисними окулярами, внаслідок цього йому у око потрапила скалка. Які нервові закінчення першими відреагують на це пошкодження?

A Вільні нервові закінчення. * B Тільце Мейснера.

C Тільце Пачіні. D Тільце Руффіні. E Тільце Меркеля.

Травна система

1.У людини внаслідок хронічного гастриту порушена структура слизової оболонки, знижені усі показники кислотоутворюючої функції шлунка. Найбільш суттєвим негативним наслідком цього буде порушення: А. Виділення секретину В. Секреції підшлункового соку С. Перетравлення білків*

D. Евакуації хімуса до 12-палої кишки Е. Секреторної функції тонкої кишки

2.У людини виділяється мало густої слини, знижена її ферментативна активність, збільшений вміст слизу. Найбільш імовірною причиною цього є порушення функції:

А. Привушних залоз* В. Під‟язикових та піднижньощелепних залоз

С. Піднижньощелепних залоз D. Під‟язикових залоз

Е. Власних залоз слизової оболонки шлунку 3.Дефіцит якого ферменту найчастіше є причиною неповного перетравлення жирів в шлунково-кишковому

тракті і збільшення кількості нейтрального жиру в калі? А. Шлункової ліпази В. Кишкової ліпази* С. Печінкової ліпази

D. Ентерокінази

Е. Панкреатичної ліпази 4.В крові хворого виявлено низький рівень альбумінів і фібриногену.

Зниження активності яких органел гепатоцитів печінки найбільш вірогідно обумовлює це явище? А. Агранулярної ендоплазматичної сітки В. Мітохондрій С. Гранулярної ендоплазматичної сітки*

D. Комплексу Гольджі Е. Лізосом

5. В пологовому будинку під час першого годування у новонародженого було помічено постійне витікання молока з носа. Про яку аномалію розвитку може свідчити цей симптом?

А. Бронхіогенні нориці В. Макростомія С. Мікростомія

D. Заяча губа Е. Вовча паща*

6.Через рік після субтотальної резекції шлунка з приводу виразки малої кривизни виявлені зміни в лабораторному аналізі крові: анемія, лейко- і тромбоцитопенія, кольоровий показник – 1,3, наявність мегалобластів та мегалоцитів. Дефіцит якого фактора призводить до змін?

А. Гастромукопротеїду

35

В. Гастрину С. Пепсину

D. Хлороводневої кислоти* Е. Муцину

7.На гістологічному зрізі дна шлунку у складі залоз видно порівняно великі клітини з ацидофільною цитоплазмою, при електронній мікроскопії в цих клітинах визначається складна система внутрішньоклітинних канальців. Що продукують ці клітини?

А. Соляну кислоту* В. Пепсиноген С. Слиз

D. Серотонін Е. Гастрин

8.Жінці, що страждає патологічним ожирінням, для зниження маси тіла провели певну операцію, внаслідок чого вона втратила кілька десятків кілограмів. Що було видалено в ході операції?

А. Частина тонкого кишечника* В. Частина товстого кишечника С. Жовчний міхур

D. Привушна слинна залоза Е. Частина шлунка

9.Чоловіку 35 років з виразковою хворобою зроблено резекцію антрального відділу шлунка. Секреція якого гастроінтестинального гормону внаслідок операції буде порушена найбільше?

А. Гастрин* В. Сектетин

С. Нейротензин D. Гістамін

Е. Холецистокінін 10.Піддослідному собаці через зонд у порожнину шлунка ввели 150 мл м‟ясного бульону. Вміст якої з

наведених речовин швидко збільшився у крові тварини? А. Інсулін В. Вазоінтестинальний поліпептид

С. Нейротензин D. Соматостатин Е. Гастрин*

11.У хворого камінь загальної жовчної протоки перекрив надходження жовчі до кишечника. Порушення якого процесу травлення при цьому спостерігається.

А. Перетравлення вуглеводів В. Всмоктування вуглеводів С. Перетравлення жирів*

D. Всмоктування білків Е. Перетравлення білків

12.Хворому з гіперсекрецією шлункового соку лікар рекомендував виключити з дієти насичені бульони і овочеві відвари, тому що вони стимулюють шлункову секрецію. Який переважний механізм стимуляції шлункової секреції у цьому випадку?

А. Подразнення механорецепторів ротової порожнини В. Подразнення механорецепторів шлунка С. Подразнення смакових рецепторів

D. Стимуляція вироблення гастрину G-клітинами*

Е. Стимуляція вироблення секретину в 12-палій кишці 13.У хворого при гастроскопії виявлено недостатню кількість слизуна поверхні слизової оболонки. З

порушенням функції яких клітин стінки шлунка це пов‟язано? А. Парієтальних клітин залоз шлунка В. Клітин призматичного залозистого епітелію* С. Ендокриноцитів

D. Шийкових клітин

Е. Головних екзокриноцитів 14.Хворий 55 років спостерігається у ендокринолога з приводу порушення ендокринної функції підшлункової

залози, що проявляється зменшенням кількості гормону глюкагону в крові. Функція яких клітин цієї залози порушена в цьому випадку?

А. –клітин острівців Лангерганса* В. РР-клітин острівців Лангерганса С. -клітин острівців Лангерганса D. Д1-клітин острівців Лангерганса Е. Д-клітин острівців Лангерганса

36

15. При ендоскопічному дослідженні шлунка виявлено пошкодження епітеліального покриву слизової оболонки. За рахунок яких гландулоцитів можлива репаративна його регенерація?

A.Малодиференційованих шийкових мукоцитів *

B.Додаткових мукоцитів

C.Головних екзокриноцитів

D.Парієтальних екзокриноцитів

E.Покривного залозистого епітелію

16.Після перенесеного хімічного опіку стравоходу наступило локальне його звуження внаслідок утворення рубця. Які клітини пухкої сполучної тканини беруть участь в утворенні рубців?

A.Фіброцити

B.Юні малоспеціалізовані фібробласти

C.Зрілі спеціалізовані фібробласти *

D.Міофібробласти

E.Фіброкласти

17.В гістологічному препараті представлений поперечний зріз стінки порожнистого органу, слизова оболонка якого вкрита багатошаровим плоским незроговілим епітелієм. Який це орган?

A. Матка

B. 12-пала кишка C. Товста кишка D. Стравохід * E. Апендикс

18.Після гастректомії у хворого розвивається злоякісна анемія. Відсутність яких клітин залоз шлунку викликає дану патологію?

A. Келихоподібних B. Головних

C. Шийкових мукоцитів D. Ендокриноцитів

E. Парієтальних *

19.На гістологічному препараті підслизова основа тонкої кишки заповнена кінцевими секреторними відділами білкових залоз. Який відділ кишки представлений на препараті ?

A. Апендикс

B. Товста кишка C. Голодна кишка D. Клубова кишка E. 12-пала кишка*

20.На гістологічному препараті стінки тонкої кишки на дні крипт знайдено розташовані групами клітини, в апікальній частині яких містяться великі ацидофільні секреторні гранули; цитоплазма забарвлена базофільно. Які це клітини?

A. Клітини без облямівки B. Клітини Панета *

C. Ендокринні клітини D. Келихоподібні клітини

E. Стовпчасті з облямівкою

21.В гістологічному препараті паренхіма органа представлена часточками, які мають форму шестигранних призм і складаються з анастомозуючих пластинок, між якими лежать синусоїдні капіляри, які радіально сходяться до центральної вени. Який анатомічний орган має дану морфологічну будову?

A. Тимус

B. Підшлункова залоза C. Печінка *

D. Селезінка

E. Лімфатичний вузол

22.При гістологічному дослідженні в області шийки власної залози шлунка виявляються дрібні клітини, які мають високе ядерно-цитоплазматичне відношення і базофільну цитоплазму. Вкажіть функцію даних клітин. A. Захисна

B. Регенерація залозистого епітелію * C. Ендокринна

D. Секреція іонів хлору E. Секреція пепсиногену

23.На мікропрепараті тонкої кишки у власній пластинці слизової оболонки виявили скупчення клітин кулястої форми з великими базофільними ядрами, які оточені вузьким ободком цитоплазми. У більшості таких скупчень центральна частина світла і містить менше клітин, ніж периферійна. До якої морфологічної структури належать такі скупчення?

A. Жирові клітини B. Нервовий вузлик

37

C.Лімфатичний вузлик*

D.Кровоносні судини

E.Лімфатичні судини

24.Хворий, 55 років, наглядається у ендокринолога з приводу порушення ендокринної функції підшлункової залози, що проявляється зменшенням кількості гормону глюкагону в крові. Функція яких клітин цієї залози порушена в цьому випадку?

А. В-клітин острівців Лангерганса B. А-клітин острівців Лангерганса * C. Д-клітин острівців Лангерганса D. Д1-клітин острівців Лангерганса E. РР-клітин острівців Лангерганса

25.Хвора з 14 років хворіє на цукровий діабет. Які клітини ендокринних острівців підшлункової залози не функціонують?

A. Д - клітини B. А - клітини C. В - клітини * D. Д1клітини E. РР - клітини

26.У дитини першого року життя спостерігається порушення створожування материнського молока. З порушенням діяльності яких клітин власних залоз шлунку це пов‟язано?

A. Головні екзокриноцити * B. Парієтальні екзокриноцити C. Шийкові мукоцити

D. Додаткові мукоцити E. Екзокриноцити

27.На електронній мікрофотографії єпітелію дванадцятипалої кишки чітко виявляється клітина з електроннощільними гранулами у базальному полюсі. Яка це клітина?

A. Парієтальна

B. Призматична з облямівкою C. Малодиференційована

D. Келихоподібна E. Ендокринна *

28.В гістопрепараті виявляються кінцеві відділи залоз, утворені клітинами з центрально розміщеним круглим ядром і базофільною цитоплазмою. Визначте тип кінцевих відділів.

A. Сальні B. Слизові C. Змішані

D. Серозні (білкові) * E. Серомукозні

29.Введення інсуліну для оцінки повноти ваготомії супроводжується значним збільшенням кислотності шлункового соку. Які клітини залоз шлунку забезпечують цей стан?

А. Шийкові B. Ендокринні C. Головні

D. Мукоцити E. Парієтальні *

30.Стоматолог у кабінеті поліклініки дав завдання інтерну обстежити у пацієнта ділянки слизової оболонки ротової порожнини, котрі зроговівають. Які це ділянки?

A. На кінчику язика, на ясенних сосочках, на мигдаликах B. На твердому піднебінні, язиці, яснах

C. На щоках , нижній губі, спинці язика

D. На піднебінні і діафрагмі ротової порожнини

E. На твердому піднебінні, вільних краях ясен та вздовж проміжної частини щоки*

31.Під дією шкідливих факторів сталося вогнищеве пошкодження епітелію шлунка. За рахунок яких клітин відбудеться його відновлення

A. Шийкові мукоцити *

B. Парієтальні екзокриноцити C. Головні екзокриноцити

D. Ендокриноцити

E. Мукоцити тіла залоз

32.На гістологічному зрізі дна шлунка у складі залоз видно порівняно великі клітини з ацидофільною цитоплазмою, електронномікроскопічно в цих клітинах є наявною складна система внутрішньоклітинних канальців. Який компонент шлункового соку утворюється в наслідок діяльності цих клітин?

A. Слиз

38

B.Пепсиноген

C.Соляна кислота *

D.Серотонін

E.Гастрин

33.Хворий віком 50 років скаржиться на підвищення апетиту, спрагу, зниження ваги тіла, втомлюванність. При лабораторному обстеженні виявлено підвищення кількості цукру в крові. Із порушенням функції яких клітин пов"язаний розвиток даного захворювання?

А. А-клітин B. В-клітин * С. Тироцитів

D. Панкреатоцитів E. Ліпотропоцитів

34.В гістопрепараті залозистого органу виявляються тільки серозні кінцеві відділи. В міжчасточковій сполучній тканині є протоки, вислані двошаровим або багатошаровим епітелієм. Визначте даний орган. A. Привушна залоза *

B. Підщелепна слинна залоза C. Підшлункова залоза

D. Під‟язикова слинна залоза E. Печінка

35.На електронній мікрофотографії власної залози шлунка визначається велика клітина овальноїй форми, в цитоплазмі якої є система внутрішньоклітинних секреторних канальців, велика кількість мітохондрій. Назвіть дану клітину.

A. Головна

B. Парієтальна *

C. Недиференційована D. Слизова

E. Єкзокринна

36.При обстеженні хворого на дифтерію виявлені зміни у м‟якому піднебінні та язичку. Який епітелій при цьому зазнав ушкодження

A. Багатошаровий плоский * B. Багаторядний призматичний C. Одношаровий плоский

D. Одношаровий призматичний E. Кубічний

37.Великі слинні залози здатні до масивного виділення слини. Які протоки входять до складу цих залоз? A. Внутрішньо-, міжчасточкові протоки та протока залози*

B. Внутрішньочасточкові, посмуговані, та загальна протока C. Вставні, посмуговані та загальна протока

D. Внутрішньота міжчасточкові протоки

E. Внутршньочасточкові та позазалозисті протоки

38.При гострому запаленні привушної слинної залози порушуються процеси секреції та виділення. Які клітини страждають при цьому?

A. Серозні, слизові

B. Білкові, серозні, слизові

C. Серозні, клітини з базальною посмугованістю, зірчасті клітини D. Серозні, міоепітеліальні клітини *

E. Облямовані епітеліоцити, клітини з базальною посмугованістю

39.При хронічних запальних процесах слинних залоз спостерігається пошкодження епітелію вивідних проток. Який епітелій буде ушкоджуватись при цьому у посмугованих протоках великих слинних залоз?

A. Плоский епітелій з базальною посмугованістю

B. Призматичний епітелій з базальною посмугованістю * C. Кубічний епітелій з базальною посмугованістю

D. Двошаровий з базальною посмугованістю E. Багатошаровий кубічний

40.При запальних захворюваннях шлунку пошкоджується покривний епітелій слизової оболонки. Який епітелій страждає при цьому?

A. Одношаровий призматичний залозистий * B. Одношаровий плоский

C. Одношаровий кубічний мікроворсинчастий D. Одношаровий кубічний

E. Багатошаровий кубічний

41.У хворого на хронічний ентероколіт (запалення кишки) виявлено порушення травлення та всмоктування білків в тонкій кишці внаслідок недостатньої кількості в кишковому соці дипептидаз. В яких клітинах порушується синтез цих ферментів?

39

A.Келихоподібних

B.Стовпчастих з облямівкою

C.Стовпчастих без облямівки

D.Клітинах Панета *

E.Ендокриноцитах

42.При захворюваннях слизової оболонки тонкої кишки страждає функція всмоктування. Який епітелій відповідає за цю функцію?

A. Одношаровий призматичний війчастий B. Одношаровий кубічний

C. Одношаровий призматичний з облямівкою * D. Багатошаровий плоский

E. Багатошаровий кубічний

43.При обстеженніі хворого з захворюванням тонкої кишки виявлено порушення процесів пристінкового та мембранного травлення. З порушенням функції яких клітин це пов‟язано?

A. Стовпчастих з облямівкою * B. Стовпчастих без облямівки C. Келихоподібних

D. Клітин Панета E. Ендокриноцитів

44.При ендоскопічному дослідженні у хворого з хронічним ентероколітом (запалення кишки) спостерігається відсутність специфічних структур рельєфа тонкої кишки. Які компоненти визначають особливості рельєфа слизової оболонки цього органу?

A. Поля, ворсинки

B. Поля, складки, ямки

C. Гаустри, ворсинки, крипти D. Косо-спіральні складки

E. Циркулярні складки, ворсинки та крипти *

45.Деякі захворювання тонкої кишки пов‟язані з порушенням функції екзокриноцитів з ацидофільними гранулами (клітини Панета). Де розташовані ці клітини?

A. У верхній частині кишкових крипт

B. На апікальній частині кишкових ворсинок C. На бокових поверхнях кишкових ворсинок D. У місці переходу ворсинок в крипти

E. На дні кишкових крипт *

46.При деяких захворюваннях товстої кишки змінюються кількісні співвіддношення між епітеліоцитами слизової оболонки. Які типи клітин переважають в епітелії крипт товстої кишки в нормі?

A. Ендокриноцити

B. Стовпчасті ворсинчасті епітеліоцити C. Келихоподібні клітини *

D. Клітини з ацидофільними гранулами E. Малодиференційовані клітини

47.При ректороманоскопії виявлено пухлину, яка походить з слизової оболонки кінцевого відділу прямої кишки. З якого епітелію утворилася ця пухлина?

A. Багатошарового плоского незроговілого * B. Одношарового призматичного залозистого C. Одношарового призматичного облямованого D. Одношарового кубічного

E. Перехідного епітелію

48.При обстеженні хворого виявлено аномалію розвитку печінки. Яке ембрінальне джерело зазнало пошкодження?

A. Ентодерма передньої кишки

B. Ентодерма задньої стінки тулубової кишки

C. Ентодерма середнього відділу первинної кишки * D. Мезонефральна протока

E. Ентодерма задньої кишки

49.При розростанні сполучної тканини в паренхімі печінки (фіброз) внаслідок хронічних захворювань спостерігається порушення циркуляції крові в класичних часточках. Який напрямок руху крові в таких часточках?

A. Від периферії до центра * B. Від центра до периферії C. Навкруги дольки

D. Від вершини до основи E. Від основи до вершини

40