Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП Автоматизация техпроцесів_2.doc
Скачиваний:
465
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
44.3 Mб
Скачать

Вологих кормосумішей квк-ф-15:

1 – бункер-живильник; 2 – шафа керування; 3 – електронасосний агрегат

4 – перемикач; 5 – кормопровід; 6 – механізм відкривання клапанів;

7 – напрямна; 8 – відвід; 9 – електроконтактний манометр

Електронасосний агрегат ІВ 20/10 поєднує в собі електродвигун, проміжний корпус і гвинтовий насос.

Перемикач потоку – це триходовий кран, який складається з корпусу, кришок та барабана.

Кормопровід виготовлений із стальної труби діаметром 80 мм, в якій є вікна для витікання корму і отвори для тросів випускних клапанів.

До складу механізму відкривання клапанів входять електро­двигун, черв’ячний редуктор, зубчаста рейка, штанга з упорами, напрямна і двоплечі важелі.

Випускний клапан – це пластмасовий конус з жорстко закріпленим співвісним йому тросом, на якому фіксується упор.

Рис. 2.3.9. Функціональна схема автоматизації

Кормороздавальної гідравлічної системи:

1 – гідронасос; 2 – головний клапан; 3 – лінія кормороздачі;

4 – годівниця; 5 – місцевий клапан дозування; 6 – клапан

повернення; 7 – клапан скидання

Процес роботи здійснюється в такій послідовності. Кормосуміш гвинтовим насосом нагнітається через перемикач потоку в кормо­провід. Потім за програмою, встановленою реле часу, послідовно відкриваються випускні вікна і корм по відводах спрямовується у годівниці. Після видачі кормосуміші останнім клапаном вимикається електронасосний агрегат, штанга автоматично повертається у вихідне положення. Після встановлення перемикача потоку для заповнення наступного кормопроводу процес повторюється.

Тросово-шайбові кормороздавачі використовують при нормо­ваній годівлі сухими комбікормами. Згідно з функціональною схемою автоматизації (рисунок 2.3.10) управління роздачею кормів здійсню­ється так. З бункера добової норми видачі корму БСК 1, що знахо­диться поза тваринницьким приміщенням, шнековим транспорте­ром комбікорм подається на проміжний бункер 2, що знаходиться в приміщенні.

Рис. 2.3.10. Функціонально-технологічна схема

Тросово-шайбового кормороздавача

З проміжного бункера корм переміщується по кормопроводу тросово-шайбовим транспортером. Через отвори в кормопроводі комбікорм просипається в індивідуальні (групові) дозатори 3. В останньому індивідуальному дозаторі встановлено датчик рівня LE. Сигнал про готовність видачі корму з датчика рівня потрапляє на регулятор рівня сигналізуючий LAC. Регулятор рівня забезпечує двопозиційне керування електроприводом завантажувального шнека та тросово-шайбового транспортера залежно від рівня кормів у індивідуальних дозаторах. Видача корму виконується за командою від програмного пристрою KS в установлений час, шляхом одночасного ввімкнення заслінок з електромагнітним приводом.

Спіральні кормороздавачі використовують при ненормованих видачах сипких кормів в свинарниках. За будовою вони схожі до тросово-шайбових. Добова норма видачі кормів зберігається, як і в попередній системі, в бункерах БСК. З бункера БСК до проміжного бункера та дозаторів по трубопроводах корм подається спіральними транспортерами. Електропривод спіральних транспортерів має про­грам­не керування, яке забезпечує постійну наявність корму в дозаторах. На відміну від попередньої системи, індивідуальні чи групові дозатори мають лише регулювальні заслінки, тому корм в годівницях знаходиться постійно і споживається тваринами за бажанням.

Кормороздача в птахівництві в значній мірі залежить від способів утримання птахів. Розглядають такі способи вирощування та утримання птиці: підлоговий, клітковий та комбінований.

При підлоговому утриманні птахи утримуються на підлозі пташника з можливим вигулом або без нього. При такому утриманні значні затрати праці і обмежена концентрація поголів’я. Безвигульне підлогове вирощування та утримання птахів передбачає використання глибокої підстилки на планчастій або сітчастій підлозі; добру вентиляцію, оптимальний світловий режим. При цьому підвищується рівень механізації та автоматизації виробничих процесів, поліпшується продуктивність, зростає економічна ефективність виробництва. На рисунку 2.3.11 показано технологічну лінію роздачі кормів при безви­гуль­ному підлоговому утриманні птахів. Така технологія характерна при використанні тросово-шайбових та спіральних транспортерів кормороздачі.

Рис. 2.3.11. Технологічна лінія роздачі кормів при безвигульному