Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП Автоматизация техпроцесів_2.doc
Скачиваний:
465
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
44.3 Mб
Скачать

І датчиків положення заслінки

Для регулювання в МПР51-Щ4 використовуються 4 двопози­ційних нормально розімкнених реле із струмом контактів на 4 А при 220 В, які попарно закріплені за ПІД-регуляторами. ПІД-регулятори можуть управляти різними виконавчими механізмами: двохпозицій­ним (ТЕНом, охолоджувачем) з використанням одного реле; трипози­ційним (засувкою) з використанням двох реле (рис. 5.15).

Для управління додатковим обладнанням або для сигналізації про хід технологічного циклу можна використовувати п’яте реле “Аварія” або 8 транзисторних ключів з відкритим колектором.

Будь-яке незадіяне реле може використовуватися одним з компараторів для сигналізації про вихід контрольованої величини за задані межі або для двопозиційного регулювання.

Зміна параметрів регулювання здійснюється за заданою користувачем програмою, що складається з послідовних кроків. На кожному кроці програми можуть бути задані:

  • вхідна величина (з п’яти можливих) для кожного ПІД-регулятора;

  • t вставки підтримуваних температур і вологості;

  • умови переходу до наступного кроку – за часом і (або) після досягнення заданого значення температури (вологості);

  • швидкість виходу на вставку;

  • режими проходження імпульсів для транзисторних ключів.

Рис. 5.15. Схема підключення транзисторних ключів і вихідних пристроїв

Програми запам’ятовуються в незалежній пам’яті приладу, а потім використовуються по вибору користувача. Кількість програм, що зберігаються в пам’яті приладу, залежить від числа кроків в кожній. Кількість кроків в програмі задається користувачем. Всього прилад може зберігати від 60 програм по 7 кроків кожна до 5 програм по 99 кроків кожна.

Прилад видає сигнал “Аварія” замиканням контактів п’ятого реле приладу і свіченням світлодіода “Аварія”:

  • при виході будь-якого з регульованих параметрів за задані межі;

  • при обриві або короткому замиканні датчика;

  • при діагностиці неможливості продовження роботи;

  • після закінчення виконання програми.

У разі тимчасового відключення живлення під час виконання програми подальші дії приладу визначаються по заданому користувачем алгоритму.

Значення параметрів задаються за допомогою кнопок на лицьовій панелі приладу. Для кожної групи фахівців (налагоджувачів, технологів тощо) є своя група параметрів, доступ до якої можливий тільки через пароль.

Існує можливість завдання і зміни параметрів МПР51-Щ4 за допомогою програми-конфігуратора на ПК. Для цього прилад необхідно підключити до ПК за допомогою спеціального кабелю.

У приладі передбачена можливість реєстрації ходу технологіч­ного процесу на ПК. Для реєстрації можна використовувати SCADA-систему Owen Process Manager або яку-небудь іншу програму.

Залежно від модифікації, підключення приладу до ПК здійсню­ється по інтерфейсу RS-232 через адаптер мережі ОВЕН АС2 або по інтерфейсу RS-485 через адаптер АСЗ-м або АС4.

Восьмиканальний універсальний ПІД-регулятор ТРМ148 призначений для побудови автоматизованих систем клімат-контроля і має 8 універсальних входів для підключення широкого спектру датчиків та 8 вбудованих вихідних елементів різних типів у вибраній користувачем комбінації для управління виконавчими механізмами (рис 5.16).

Рис. 5.16. Функціональна схема приладу ТРМ148 2-х позиційними