Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методфінанси.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
789.5 Кб
Скачать

1. Коротка анотація

Методичні вказівки для практичних занять розроблені з метою закріплення теоретичних знань і формування практичних навичок з курсу. Плани практичних занять складено в тематичній послідовності згідно з програмою курсу. Наведено контрольні питання по темах, тестові завдання, завдання для самостійної роботи, тематику рефератів, перелік питань, що виносяться на іспит.

При підготовці до практичних занять студенти готуються за конспектом лекцій та спеціальною літературою, де викладено теоретичні положення згідно з програмою.

2. Передмова

Розвиток ринкових відносин зумовив підвищення ролі фінансів у суспільстві. Розв’язання складних економічних, науково-технічних та соціальних проблем розвитку ринкової економіки обумовлює необхідність ґрунтовного теоретичного аналізу фундаментальних економічних категорій кредитно-фінансових відносин та послідовного провадження ефективного механізму акумуляції та перерозподілу коштів.

"Фінанси" в системі економічної освіти є основою вивчення фундаментальних засад. Фінанси як наслідок економічних відносин розвиваються в масштабах, які визначаються економічними процесами. В умовах конкуренції між учасниками процесу відтворення успіх приходить до того, хто краще володіє сучасними методами використання фінансів, кредиту.

В зв’язку з цим зростають вимоги, пропоновані до рівня підготовки майбутніх фінансистів, економістів, менеджерів.

Предметом дисципліни є вивчення суті та характерних ознак фінансів, їх ролі і місця в економічній системі, засад фінансової політики держави і механізму її реалізації, сфер і ланок фінансової системи та їх взаємодії.

Мета дисципліни «Фінанси»:

Освітня: сформувати категоріальний та понятійний апарат для використання в практичній діяльності. Надати відомості про фінанси, фінансову систему держави та її роль у функціонуванні народного господарства.

Виховна: закласти основи для розуміння фінансових відносин в суспільстві, сформувати повагу до держави та її фінансових інституцій.

Практична: Ознайомити з методологією та методикою дослідження функціонування перерозподільних відносин, особливостями розрахунку узагальнених фінансових показників для макроекономічних об'єктів, зокрема держави, регіонів, галузей, тощо.

Основні завдання дисципліни є:

  • дати глибоку систему знань майбутнім фахівцям про необхідність фінансів у державі та передумови їх виникнення;

  • розкрити соціально-економічну сутність фінансів як багатогранної об'єктивної економічної категорії, властивої сучасним системам господарювання, яка широко використовується державою з метою підвищення ефективності суспільного виробництва;

  • з'ясувати методологічні та теоретичні основи навчальної дисципліни і висвітлити необхідність їх застосування в фінансово-економічній практиці;

  • вивчення закономірностей функціонування фінансів та фінансового механізму держави;

  • навчити майбутніх фахівців з обліку і аудиту об'єктивно оцінювати процеси та явища, що відбуваються в економіці та уявляти їх взаємозв'язок із механізмом формування, розподілу й використання фінансових ресурсів держави;

  • навчити майбутніх фахівців правильно розуміти місце та роль фінансів у розвитку продуктивних сил суспільства й удосконаленні ринкових відносин;

  • сформувати таку модель фахівця ринкового типу, який би самостійно зміг би аналізувати й оцінювати механізм функціонування централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів держави та розробляти зміст стратегії з ефективного їх використання;

  • сформувати систему знань та інструментарій, застосування яких у практичній діяльності дозволить ухвалювати своєчасні і високоефективні рішення у сфері обліку, ревізії та контролю.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

  • основні економічні категорії, що визначають характер функціонування фінансової системи та фінансового механізму України та інших країн;

  • закономірності та основні етапи формування фінансового механізму та фінансової політики;

  • принципи побудови та особливості форм організаціі фінансових відносин суб’єктів господарювання, держави, органів місцевого самоврядування, державних цільових фондів тощо;

  • основні фактори, що впливають на функціонування національного та міжнародного фінансового ринку.

вміти:

  • кваліфіковано аналізувати та обгрунтовувати сучасні проблеми розвитку фінансово-кредитної системи;

  • знаходити шляхи їх вирішення виходячи із аналізу поточного етапу та перспектив розвитку фінансових відносин;

  • самостійно виконувати переважно стереотипні, частково діагностичні завдання, за усталеними алгоритмами робити економічні розрахунки, необхідні для здійснення фінансових операцій;

  • збирати, систематизувати, нагромаджувати первинну інформацію для виконання закріплених посадових обов’язків і для потреб структурного підрозділу, де в перспективі буде працювати студент-випускник.

Вивчення дисципліни має сприяти формуванню у студен­тів економічного мислення, творчої активності, ініціативності, високих морально-етичних якостей, наполегливості, на­вичок самостійної роботи з законодавчими матеріалами, до­датковою літературою; розвивати вміння студентів свідомо оцінювати конкретні ситуації, прагнення до набуття та збага­чення знань.

Міждисциплінарні зв’язки: При організації самостійної роботи студентам слід враховувати тісні між предметні зв'язки дисципліни «Фінанси» з такими навчальними дисциплінами: «Основи економічної теорії», «Макроекономіка», «Мікроекономіка».

Знання цих дисциплін допоможуть зрозуміти способи обґрунтування прийнятих господарських рішень за допомогою кількісної оцінки економічних процесів і явищ.

Вивчення курсу складається з різних видів навчального процесу — лекцій, семінарських занять, самостійної роботи студентів у всіх її формах.

Проведення семінарських (практичних) занять є важливою складовою підготовки студентів і має забезпечити досягнення таких завдань:

  1. Закріплення і поглиблення знань студентів, отриманих при вивченні лекційного курсу, а також організація систематичної роботи студентів із додатковою літературою.

  2. Освоєння і розвиток студентами навичок самостійної роботи.

  3. Орієнтація студентів на пошук оптимального варіанту.

  4. Вивчення питань студентами, які призначені для самостійного опрацювання.

  5. Підготовка студентів до ефективного вивчення наступних фінансових дисциплін.

Найбільш складні завдання розраховані на аудиторну роботу студентів під керівництвом викладача, частина - для самостійної роботи.

Методичні вказівки містять:

  • зміст практичних занять за темами курсу

  • завдання для розв’язання;

  • методичні вказівки до виконання індивідуальної роботи з дисципліни;

  • тестові завдання для самодіагностики;

  • контрольні запитання для самодіагностики;

  • рекомендовану літературу;

Форми контролю самостійної роботи студентів.

  1. Перевірка конспекту самостійної роботи студентів.

  2. Оцінка змісту знань, поставлених студентом на консультації.

  3. Написання студентом рефератів, доповідей.

  4. Перевірка складеного студентом самостійно опрацьованої літератури з навчальної дисципліни.

  5. Підсумковий контроль знань, набутих при вивченні дисципліни у формі здачі іспиту.

Методичні рекомендації складені у відповідності з навчальною програмою "Фінанси”.