Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Історія Донбасу

.pdf
Скачиваний:
104
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
21.24 Mб
Скачать

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

щині по 2 — 3 рази на рік проводилися ярмарки в окремих селах. У с. Коран ярмарок проводили двічі, в с. Олексіївці

тричі на рік.

Ур. Бахмуті в середині століття ярмарки проводили тричі на рік. Усього в Бахмутському повіті проводилося 63 ярмарки. Центрами ярмаркової торгівлі були села Камишеваха, Гришине, Скотовате, Верхнє, Калинівка.

Як пише В. Павлович, ще за кілька днів до початку ярмарку збирається так званий чорний ярмарок. На нього приганяють рогату худобу, табуни коней, приходять обози з товарами для простого народу, особливо з дерев’яними виробами. Продаж і покупка починається по мірі пригону худоби й коней. А іноді гуртівники зустрічають табуни ще по дорозі й починають торг.

А багато хто на ярмарок приїжджає з єдиною метою — провести добре час. І, не дивлячись на те, що особливих покупок не робили, залишають чималі гроші. У цей час, звичайно, дають вистави кінні цирки, приїжджає звіринець, іноді театр. А в м. Бахмуті щоденно, у саду, у Ротонді, грає музика, де збирається краще товариство.

Дуже широкою мережею ярмарків у 60-х роках XIX століття були охоплені села лівого берега Дінця, що належали тоді до Старобільська та інших повітів Харківської губернії. У центрі повіту м. Старобільська проводилося 4 ярмарки на рік. За 1866 рік на них було продано товарів на суму 212540 руб. з привезених на суму 251025 руб.

Ум. Слов’янську проводилося в тому ж 1866 року три ярмарки.

Слов’янські ярмарки значно поступалися за оборотами старобільським. Багато ярмарків проводилися і в селах Старобільського та Слов’янського повітів. У Біловодську, Білокуракиному, Білолуцьку, Ново-Білому, Свято-Дмитрівці, Марківці, Шульгинці, Петропавловську, Містках, Ново-Красному проводилося по 4 ярмарки на рік, у Новому Айдарі і Закотному — по 3, а в Муратовому та

Осиновій— по 5 ярмарків. Правда, привіз товарів і обсяг їх реалізації часто був невисоким.

Разом з ярмарками, у містах і великих робітничих селищах по недільних і деяких інших днях проводилися торги, усе ширше впроваджувалася крамнича торгівля. У Бахмуті в середині XIX століття на центральній площі знаходився кам’яний гостиний двір, у ньому було 52 крамниці. А всього в місті було 149 торгових крамниць і 4 винних льохи. Серед товарів, що продавалися в крамниці, були сукна, шерсть, шовкові й бавовняні тканини, залізні, скляні вироби, кришталь, фарфор, фаянс, керамічний і дерев’яний посуд, кава, чай, бакалійні товари.

Торгівля, як відомо, значною мірою залежить від транспортних шляхів. У середині XIX століття в Донбасі існували тільки ґрунтові дороги. У 1854 році в

Катеринославській

губернії було

єдине

шосе, укладене гранітним щебнем.

 

Через

Донбас

проходило

кілька

поштових

трактів.

Московський

тракт

ішов через Харків, Ізюм, Слов’янськ, Бахмут, Ростов, Єйськ і далі на Кубань. Від нього відходили відгалуження на Маріуполь і Бердянськ, а також на Таганрог. Для з’єднання губернського центру Катеринослава з містами повітів проходив поштовий тракт через

Новомосковськ, Павлоград,

Бахмут,

м. Іванівку Слов’яносербського

повіту

в Слов’яносербськ. З’єднання

Бахму-

Перше відвантаження вугілля на пароплав «Медведиця». 29 серпня 1889 року. Маріупольський порт

261

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

Бахмут.

Гостиний

торговий

ряд

та із Слов’яносербськом відбувалося по цій круговій дорозі, що йде по вододілу річок, хоча вона подовжувала шлях на 80 верст. У той час Бахмутський шлях на Слов’яносербськ через Лисичанськ і Гірське слабко використовувався, хоча він був відомий ще з середини XVIII століття, з часу поселення Слов’яносербських полків. Це можна пояснити тим, що місцевість ця горбиста, на дорозі трапляються круті підйоми та спуски, а також водні перешкоди. На цьому шляху доводилося долати річки Плотву, Кам’янку, Верхню й Нижню Біленьку, ряд балок.

На півдні Донбасу проходила поштова

дорога з Таганрога до Маріуполя й Бердянська. Із Старобільська йшла дорога через Слов’яносербськ, Кам’яний Брід на Таганрог. Проїжджаючи цими трактами, подорожньому, а такими часто були купці, доводилося долати річки Сіверський Донець, Міус, Кальміус і багато інших, дрібніших. Якщо на дрібних річках не складно побудувати міст, то на великих це було не просто. Тому часто користувалися поромними переправами.

На Сіверському Дінці в межах Слов’яносербського повіту існували поромні переправи в Макаровому Яру, Миколаївці, Веселій Горі, Жовтому, Пришибі, Світличному й Білій Горі. З переправ у Макаровому Яру та Миколаївці дороги вели в Землю Війська Донського, зокрема, з Миколаївки в Станицю Луганську.

У Бахмутському повіті переправа була біля села Рубіжного, де на лівому березі розташовувався хутір Синецький. Інші найближчі населені пункти на лівому березі Дінця знаходилися на р. Боровій, притоці Дінця. Це Воєводівка, Боровеньки, Кудряшівка. Ні міста Рубіжного, ні Сіверськодонецька тоді ще, зрозуміло, не було. Лівий берег Дінця тут пологий. Він надовго заливався паводковими водами.

Воздвиженський ярмарок.

Юзівка.

Початок XX ст.

262

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

Продавець

посуду.

Юзівка. 1890-і рр.

Тому переправа біля села Рубіжного, яке існувало тоді на правому березі Дінця, не працювала до тих пір, поки не спадуть паводкові води. Інші ж переправи на Дінці припиняли роботу тільки на 2 — 3 дні, у самий пік паводку.

Через Кальміус існувала переправа на поштовій дорозі з Таганрога до Маріуполя. Вона діяла постійно. На р. Міус на поштовій дорозі з Таганрога до Маріуполя був влаштований пором при Покровському. Пором на Міусі ходив також біля хутора Мелентьєва у верстах двох від села Миколаївки. У самому гирлі Міусу, де ширина його досягає 150 сажнів, ходив пором, що піднімав 10 возів.

Пороми були різної вантажопідйомності. Вони брали від 4 до 10 возів. Усі переправи, за винятком тих, які були на поштових трактах, утримувалися приватними особами [51].

Природно, що ґрунтові дороги часом були важковизначуваними. Особливо в осіннє та весняне бездоріжжя, узимку під час сніжних занесень. У такий час купцям і ремісникам потрібно було великих зусиль, щоб потрапити на черговий ярмарок. Не легко було збувати свій товар і підприємствам. Перевезення гужовим транспортом у кілька раз здорожчувало товар. Тому як промисловці, так і тор-

говці з великою надією чекали вступу до експлуатації залізниць. Їхні надії багато в чому виправдалися. Уже в середині 60-х років по залізниці почали відвантажувати грушевський антрацит, який доставлявся до ст. Аксай на Доні.

Уже введення до ладу в 1870 році Курсько-Харківської залізниці, що йшла через Донбас до Таганрога, дозволив перекласти на плечі залізничників великі маси вантажів. Станція Слов’янськ щорічно відправляла 1000 вагонів зерна, а Дружківка — 1400 вагонів. Дорогою йшли великі маси палива. Тільки одна станція Харцизьк щодоби відправляла 12000 пудів вугілля. З уведенням Донецької кам’яновугільної залізниці, Катерининської та інших ділянок можливість доставки вантажів далеко за межі Донбасу значно розширилася. Промислові, сільськогосподарські та інші товари Донбасу все ширше завойовували ринки збуту в центральних і північних губерніях Росії. Усе наполегливіше пробивалися вони й на зарубіжний ринок.

Головними морськими воротами Донбасу був Маріупольський морський порт. Через нього йшла основна частка зовнішньої торгівлі підприємств і організацій Донбасу. Проте Кримська війна завдала Маріупольському порту

263

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

Відділення

державного

банку.

Юзівка.

Початок XX століття

значного збитку. Зовнішні торгові опе-

мисловців Донбасу в 1894 — 95 роках

рації скоротилися.

неодноразово уряд знижував тарифи на

Швидшими темпами почала розвива-

вугілля для тих станцій, які відправляли

тися зовнішня торгівля після відміни крі-

вугілля до Маріуполя, щоб полегшити

посного права. З 1863 по 1878 рік вве-

постачання донецького вугілля за кор-

зення товарів з Маріупольського порту

дон і в інші порти Азовського та Чорного

виросло в 4 рази. Після введення до ладу

морів. У 1896 році Російське товариство

в 1882 році залізниці, що дала вихід у порт

пароплавів і торгівлі знову відкрило тор-

донецькому вугіллю, товарообіг значно

говельну лінію до Болгарії із заходом до

зріс. Проте порт не в змозі був перероби-

Бургасу та Варни. Це дозволило вивози-

ти величезний потік вантажів. Довелося

ти до Болгарії донецьку кам’яну сіль, яка

в Маріуполі побудувати новий порт, який

в цю пору вже видобувалася в Бахмуті у

був уведений в дію у 1889 році. Ванта-

великій кількості.

жообіг порту виріс у 4 рази. У місті було

Залізниці завдали смертельного удару

створено багато зовнішньоторговельних

по чумацтву. В останній чверті століття віз-

фірм. Маріупольський порт вийшов на

ництво існувало в обмеженому розмірі. До

друге місце після Одеси за вантажообі-

будівництва під’їзних шляхів селяни підво-

гом серед азовських і чорноморських

зили кам’яне вугілля від шахт до залізнич-

морських портів.

них станцій, як і хліб з глибинних районів

У значних кількостях у європейські

до залізниць. У містах з’являються легкові

країни йшло зерно. Сало відправляли до

візники. У Луганську в 1867 році їх було 5.

Англії, масло коров’яче — до Туреччини,

Із зростанням міста число їх збільшувало-

насіння лляне — до Англії й Франції.

ся. У кінці століття в Луганську були виз-

У 90-х роках XIX століття донецьке

начені маршрути, по яких пасажирів пере-

вугілля насилу починає пробиватися на

возили візники. Екіпажі підрозділялися на

зовнішній ринок. У 1890 році 10 тисяч

три розряди. Вартість проїзду — від 10 до

тонн вугілля було відправлено до Румунії.

80 копійок. У 1899 році Луганська місь-

Через 2 роки була відправлена партія

ка дума Луганська обговорювала питання

вугілля з Маріуполя до Константинопо-

про облаштуванні електричного трамвая.

ля. Але з англійським вугіллям важко

Проте трамвай був пущений тільки через

було конкурувати. На вимогу вуглепро-

35 років.

264

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

2.13. РОЗВИТОК ГІРНИЧОЇ ТА ГІРНИЧОЗАВОДСЬКОЇ НАУКИ В ДОНБАСІ

Промислова розробка кам’яного вугілля в Донбасі, створення металургії та інших галузей промисловості потребували вирішення багатьох наукових і науково-технічних проблем. Проте гірнича наука в Росії на початку XIX століття знаходилася в зародковому стані. Гострий дефіцит відчувався і в інженерних кадрах. Підготовка фахівців гірничої справи й перші наукові дослідження в Донецькому басейні були пов’язані з діяльністю колишнього Петербурзького гірничого училища, перетвореного у вищий навчальний заклад, і Гірничого кадетського корпусу, що отримав назву згодом Петербурзького гірничого інституту. У кінці XIX століття до підготовки гірничих фахівців підключилося Катеринославське вище гірниче училище, перетворене потім у гірничий інститут.

З перших років розвитку промислового Донбасу центром притягання інженерних і наукових сил басейну став Луганський ливарний завод. Тут були організовані геологічні дослідження краю, вирішувалося багато питань металургійного виробництва, розробки корисних копалин. Важливу роль при цьому відіграли молоді вітчизняні гірничі фахівці, серед яких виділявся Євграф Петрович Ковалевський.

Є.П. Ковалевський розпочинав свою діяльність на Луганському ливарному заводі в 1810 році після закінчення Гірничого кадетського корпусу. Володіючи неабиякими природними здібностями, він незабаром став великим фахівцем гірничої справи. Уже будучи командиром Гірничого кадетського корпусу, він приїжджає в 1827 році на Луганський завод як гірничий інспектор із завданням визначити заходи з поліпшення діяльності підприємства й організувати геологічні дослідження для розширення його міне- рально-сировинної бази.

Пошукові партії і геологічні експедиції, організовані Є.П. Ковалевським

іновим гірничим начальником заводу В.І. Ільїним, поклали початок систематичним геологічним дослідженням Донецького басейну. Матеріали, отримані в результаті діяльності геологічних експедицій, Ковалевський використовував у статтях «Досвід досліджень геогностичних у Донецькому гірничому кряжі» (1827 р.) і «Геогностичний огляд Донецького гірничого кряжа» (1829). Основна увага в них приділялася стратиграфії відкладень Донбасу. Цими роботами Є.П. Ковалевський заявив про себе як про великого вченого в галузі геології. Згодом він був обраний почесним членом Петербурзької Академії наук. До другої його роботи була прикладена петрографічна карта Донецького гірничого кряжа, складена Ковалевським на основі спостережень

івідкриттів. Це була перша геологічна карта Донбасу.

Луганський ливарний завод дав країні цілу плеяду відомих геологів, які розпочинали свою діяльність під його керівництвом. Серед них Іваницький, Олів’єрі, Васильєв, Томілін, Анісимов, Соколов та інші. Їхні роботи з систематичного вивчення надр Донбасу стали теоретичною базою для подальшого наукового дослідження геології басейну. Незабаром теоретично й на практиці була підтверджена ідея про розширення меж вугільного Донбасу, висловлена Є. Ковалевським.

Важливим досягненням геологічної науки стала складена в середині ХIX ст. під керівництвом академіка Г. Гельмерсена пластова гірничопромислова карта. Основою її послужили результати геологічних досліджень інженерів братів Носових, Антипова, Васильєва, у результаті роботи яких уперше були з’ясовані кордони й розміри Донбасу. На карту

265

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

Титульний

аркуш

«Очерка

современного

состояния горнозаводского дела в Донецком бассейне». С.-Петербург. 1889 р.

були нанесені виходи вугільних пластів, вапняків і піщаників, а для східної частини басейну давалася тектоніка й були підраховані запаси вугілля до глибини 100 сажнів.

Економічний розвиток суспільства вимагав від науки нових досліджень і узагальнень. Підвищується роль наукових досліджень. У першій чверті XIX століття в країні виникають нові наукові журнали, у тому числі й «Горный журнал», створюються різні наукові товариства. У 1827 році на Луганському ливарному заводі було створено науково-технічне гірниче товариство, яке об’єднало фахівців підприємства. Воно розглядало наукові роботи гірничих інженерів, обговорювало технічні проблеми.

У 1929 р. гірничий інженер А. Олів’єрі за результатами геологічних досліджень Нижнього Дону й Сіверського Дінця склав геологічну карту цього регіону, написав звіт про діяльність експедиції. Розглянувши надані Олів’єрі наукові матеріали, Луганське науково-технічне товариство представило їх в учений ко-

мітет штабу Корпусу гірничих інженерів і рекомендувало опублікувати в «Горном журнале».

У1810 р. на Луганському заводі був створений мінералогічний кабінет і музей. Надалі музей був удосконалений і розширений. Зібрана тут геогностична колекція відбивала гірничі породи й виділені в Донбасі стратиграфічні формації. У 1834 р. за вказівкою штабу Корпусу гірничих інженерів розпочалося його перетворення в мінералогічний і геологічний музей усього Новоросійського краю. За активної участі гірничих фахівців заводу

І.Бикова, П. Кульшина, Іваницького музей був значно розширений, поповнений новими матеріалами.

Дуже важливі практичні завдання довелося вирішувати представникам вітчизняної гірничої науки й гірничим інженерам у зв’язку з проблемою освоєння доменного процесу на донецькому мінеральному паливі, а також при організації розробок кам’яного вугілля на великих копальнях. З цією метою до Донбасу приїжджали директор Гірничого департаменту Б.В. Карнєєв, начальник штабу Корпусу гірничих інженерів В.К. Чевкін та інші фахівці. Оглянувши в 1838 році Лисичанську копальню, В.К. Чевкін зробив низку цінних зауважень. У 1839 році інженер-майор Теплов за участю гірничого інженера Анісимова упровадив на Лисичанській копальні стовпову й суцільну системи розробки вугілля.

Удругій половині XIX століття значний внесок у розвиток гірничої науки зробив учений-теоретик і гірничий інже- нер-практик І.А. Тіме, визнаний у Росії основоположником гірничої механіки як науки. У своїх статтях і книгах він поширює знання про історію будівництва гірничих підприємств Донбасу, техніку, що застосовувалася на заводах і шахтах, про новинки технічної думки. Знаходячись на підприємствах Донбасу, він сам уміло вирішував практичні проблеми. Написаною ним «Справочной книгой для горных инженеров и техников по

266

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

горной части (горнозаводская механи-

 

ка)», що вийшла в 1879 році, успішно

 

користувалося ціле покоління російсь-

 

ких гірничих фахівців. Вона була неза-

 

мінною допомогою для них при складан-

 

ні проектів і кошторисів на будівництво

 

об’єктів, проектуванні та спорудженні

 

машин і механізмів.

 

 

На розвиток металургії Донбасу не

 

могли не вплинути відкриття відомого

 

російського металурга Д. Чернова, який

 

створив наукову дисципліну — метало-

 

графію, поклавши тим самим початок на-

 

уковому металознавству.

 

 

Безпосередньо на металургійних під-

 

приємствах Донбасу працював В. Грум-

 

Гржимайло, великий російський мета-

 

лург, згодом член-кореспондент Академії

 

наук СРСР. Він створив гідравлічну тео-

 

рію печей, був автором багатьох проектів

 

доменних і рудообпалювальних печей, га-

 

зогенераторів, повітродувних машин для

 

металургійних заводів.

 

 

Помітний внесок в історію металур-

 

гії Донбасу зробив гірничий інженер

 

А. Мевіус, який став першим професо-

 

ром металургії чавуну й сталі в Україні.

 

Він видав більше ста наукових робіт.

 

За книгу «Чугуннолитейное производс-

 

тво», надруковану в 1859 р., Російська

 

Академія наук присвоїла А. Мевіусу Де-

 

мидівську премію. Першим підручни-

 

ком з металургії, виданим в Україні, був

 

його «Учебный курс металлургии чугу-

 

на, железа и стали». У 1898 р. поба-

 

чив світ «Технический франко-русский

 

словарь» А. Мевіуса на 64 тис. слів.

 

Важливою була також його книга «Бу-

 

дущность горнозаводского

промисла

 

на Юге России». Провідне місце серед

 

вітчизняних гірничих діячів

належить

 

йому і в металургії. У 1866 році І. Тіме

 

отримав направлення на Лисичанський

 

чавуноплавильний завод, який тільки

 

починав будуватися. Під його керівниц-

 

твом були виконані всі проекти, а потім

 

і роботи з будівництва машин і механіз-

 

мів, їх монтажу на заводі. І. Тіме дове-

 

лося працювати на Лисичанському за-

металургом чавуноплавильного Лиси-

воді з І. Зеленцовим, який був головним

чанського заводу, а потім очолив його.

Титульний аркуш книги «Учебный курс металлургии чугуна, железа и стали». 1894 р.

Титульний аркуш книги «Технический французскорусский словарь». 1898 р.

267

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

І. Зеленцов, як і Мевіус та Тіме, після закінчення Петербурзького гірничого інституту починав службу на Уралі. У Донбасі, зокрема, на чавуноплавильному Лисичанському заводі, він зарекомендував себе як досвідчений металург, якому вдалося досягти якнайкращих результатів у виплавці чавуну з місцевих руд на мінеральному паливі. Цей факт відзначали й іноземні фахівці, зокрема, президент Леобенської гірничої академії Туннер. І. Тіме та інші вітчизняні фахівці вважали І. Зеленцова першим доменщиком Донбасу.

Як відомо, іноземні фірми не допускали російських інженерів до управління технологічними процесами, особливо доменним виробництвом. Про це повідомляє М. Павлов у книзі «Спогади металурга». При черговій зустрічі з сином Джона Юза відбулася така розмова. «Тепер у всіх цехах, — сказав І. Юз, — у нас служать російські інженери, але тільки не в доменному цеху. Ми вважаємо, професоре, що доменну піч не можна довіряти росіянам». Коментуючи ці слова І. Юза, М. Павлов відмітив, що в цей час вже багато російських інженерів, у тому числі

йвін, довели, що можуть самостійно вести коксові доменні печі, що вони справляються з труднощами доменної плавки краще іноземних майстрів, які працюють у Росії. Про це яскраво свідчить і досвід Михайла Курака.

Увсіх, хто був пов’язаний з металургією Півдня кінця XIX — початку XX століття, у пам’яті залишився видатний фахівець доменщик Михайло Костянтинович Курако. Він був талановитим самоучкою, майстром доменної справи

йлюдської душі. Його заслужено називали самородком. Працюючи каталем на ливарному заводі Брянцевського товариства, він самостійно вивчав основи

теорії й практику доменної справи й у результаті набув слави найбільшого фахівця доменних процесів. Це зумовило і його професійне зростання. У 1892 році він був призначений змінним майстром Гданцевського металургійного заводу в Кривому Розі, а в 1898 році — старшим майстром Маріупольського металургійного заводу. Тут він досяг високого мистецтва управляти режимом доменної печі. М. Курако перший перейшов на управління доменною піччю за допомогою регулювання кількості дуття, що подавалося в неї. У 1903 році він став начальником доменного цеху на металургійному заводі Краматорська. Тут розробив проект нової, досконалішої доменної печі, уперше в Росії ввів кладку домни з розроблених ним чотирьох стандартних марок вогнетривкої цегли. Це дозволило скоротити тривалість капітального ремонту вдвічі. На заводі Краматорська Курако встановив похилий підйомник оригінальної конструкції з автоматичним розподілом шихти всередині доменної печі. Йому належить також конструкція безпечного горна, що застерігає від прориву метану. Цей горн знайшов застосування на десятках заводів країни. Дуже багато цінних розробок новатора було впроваджено в металургійне виробництво на початку XX століття.

Розвиваючи наукові ідеї й узагальнюючи виробничу практику, учені Донбасу сприяли перетворенню регіону на один з економічно розвинених районів країни. У XIX столітті кадри інженерів для Донбасу готували Петербурзькі гірничий, а потім і політехнічний інститути. Лише в 1899 році було засновано Катеринославське вище гірниче училище, яке почало випускати гірничих інженерів.

268

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

2.14. ОСВІТА В ДОНБАСІ В XIX СТОЛІТТІ

До початку XIX століття система на-

Слобідсько-Української губернії, повіто-

родної освіти в Донбасі була відсутня.

ве училище відкрили в 1816 році.

Навіть у губернському центрі Катери-

Міністерство народної освіти в трав-

нославі головне народне училище для

ні 1826 року утворило Комітет з упоряд-

дітей дворян і офіцерів було засноване

кування навчальних закладів. На нього

17 липня 1793 року. У 1805 році його

покладалося завдання перевірити всі

перетворили на класичну гімназію, ра-

статути навчальних закладів і виробити

зом з якою заснували приходське учи-

єдині принципи освіти, визначити нав-

лище повіту [52]. У повітах же Кате-

чальні дисципліни й зазначити книги, за

ринославської губернії, до складу якої

якими вони повинні будуть викладатися.

входив Донбас, навчальні заклади поча-

Принципи освіти уточнив сам імпера-

ли відкривати тільки в першому й друго-

тор. Відповідно до вироблених принципів

му десятиліттях XIX століття.

у 1828 році був розроблений і затвер-

У 1802 році в Росії було створено

джений статут нижчих і середніх нав-

Міністерство народної освіти. Воно

чальних закладів. Він зберіг три ступені

розробило статут навчальних закладів,

школи, установлені статутом 1803 року,

яким передбачалися три рівні школи:

проте різко відокремив їх один від одно-

приходські, повітові училища та гім-

го за становим складом тих, хто навчав-

назії. Проте міністерство не дуже пос-

ся. Приходські училища призначалися

пішало відкривати нові школи. Швид-

для сільських нижчих станів, повіти —

ше, пригальмовувала цю дуже важливу

для міського недворянського населення,

й потрібну справу. Основні його зу-

гімназії — для дворян і чиновників.

силля були спрямовані на контроль за

Приходські й повітові стали навчаль-

станом навчання, на введення різних

ними закладами із закінченим курсом

обмежень. У 1804 році, як відомо, було

навчання для нижчих станів. Перехід з

заборонено в школах викладання ук-

них у гімназію був утруднений.

раїнською мовою.

Відповідно до статуту 1812 року в

У м. Бахмуті, центрі найстарішого

Бахмуті були створені приватні школи.

повіту Донецького басейну, перше на-

У 1843 році вдова чиновника Ольга Акі-

родне училище було відкрите 20 липня

мова відкрила початкову приватну шко-

1808 року. Незабаром у кількох волосних

лу для дівчат за програмою приходського

селах повіту відкрито приходські школи:

училища з оплатою по 15 — 20 руб. на

у с. Гродівка — у 1809 році, у Покровсь-

рік. У ній навчалося 20 дівчат до 15 років.

кому — 1810, у Луганському, Залізному

Школа проіснувала 3 роки. Недовго існу-

та Гришино — у 1812 році, в Андріївці,

вали й приватні пансіонати для дівчаток

Сріблянці, Зайцевому, Скотоватому, Ав-

і хлопчиків у кінці 40-х — початку 50-х

діївці, Государевому Байраці й в Селідово

років. У 1856 році була відкрита приват-

— у 1815 році.

на жіноча школа Софії Дмитришкіної для

У Слов’янську, що належало в той час

15 дівчаток 7 — 11 років, дітей чинов-

до Слобідсько-Української губернії, при-

ників, купців і міщан з оплатою 30 — 50

ходське училище почало функціонувати з

руб. на рік.

1812 року. Довго воно залишалося єди-

Зародження й зростання промисло-

ним. У 1837 році тут один учитель навчав

вості, розвиток у басейні капіталістичних

106 учнів. Перше приходське училище

відносин вимагали все більше грамотних

в Маріуполі було відкрите в 1820 році,

людей. Мережа початкових шкіл, хоч і

у Слов’яносербську — кілька років піс-

поволі, збільшувалася. У Бахмутсько-

ля. У м. Старобільськ, яке належало до

му повіті в 1843 році Міністерством дер-

269

Розділ 2. ДОНЕЦЬКИЙ КРАЙ У ХIX СТОЛІТТІ

жавних володінь були відкриті початкові

чанську й у Третій Роті створювалися

училища в селах Гришине, Селідове,

школи на 120 учнів кожна. До школи

Ясинуватому й Луганському. У 1857 році

приймалися діти всіх нижніх чинів Лу-

в Бахмуті, де проживало 9197 осіб, існу-

ганського гірничого округу з 8 років

вали 3 училища і 2 приватних пансіонати

і залишалися в них до 13-річного віку.

для дітей заможних громадян. У них 13

Кожний учень від казни отримував по

учителів навчали грамоти близько 200

одному пуду провіанту й по 50 коп. жа-

дітей. У 1861 році на добродійній основі

лування на місяць.

 

тут була відкрита недільна школа. У Бах-

У школі вивчали Закон Божий, читан-

мутському

й Маріупольському

повітах

ня, письмо, початки арифметики, ліній-

у 1861 році функціонувало 47 шкіл гра-

ного малювання. Ці предмети розподіля-

моти і церковно-приходських училищ. У

лися на 2 роки (на 2 класи). Викладання

числі названих шкіл були 15 приватних

проводилося за способом взаємного нав-

шкіл грамоти. У всіх цих навчальних за-

чання, прийнятим у той час Міністерс-

кладах навчалося 1365 учнів, заняття

твом народної освіти.

 

вели 60 учителів.

 

 

Крім початкових гірничих шкіл, «для

Важливе місце в системі народної ос-

деякої більшої освіти й приготуванням

віти Донбасу займали гірничі навчальні

до занять технічних, креслярських, пись-

заклади. Виникли вони у відповідь на пот-

мових, госпітальних тощо», як сказано в

ребу гірничо-металургійного комплексу

Положенні, засновувалися два училища:

Донецького басейну, який представляли

Луганське заводське при заводі й Лиси-

тоді Луганський ливарний завод і перша

чанське. Кожне з них було розраховано

кам’яновугільна копальня Донбасу в Ли-

на 24 учні. До училища вступали кращі

сичій балці. У 1823 році гірничий началь-

школярі, які закінчили курс навчання в

ник Луганського ливарного заводу Гесс

школах і досягли 12-літнього віку. В учи-

де Кальве на свій ризик відкрив гірничу

лище дозволялося приймати дітей клас-

початкову школу на Луганському заводі.

них чиновників заводу, які мали достатню

Вона призначалася для підготовки робіт-

підготовку. У такому випадку платили за

ників і молодших фахівців. У перший клас

навчання 25 руб. на рік. Учні гірничого

набрали 60 осіб, у другий — 14. Заняття

училища отримували казенний верхній

почалися 5 лютого 1823 року [53]. Це

одяг, провіанту по два пуди й жалування

був перший гірничозаводський навчаль-

по 1,5 руб. на місяць.

 

ний заклад у Донецькому басейні. У 1836

В училищах викладали Закон Божий,

році подібна школа була відкрита на ко-

російську граматику й

письмоводство,

пальні в Лисичій балці, у якій у 1837 році

арифметику, початки геометрії й геодезії,

навчалося 24 хлопчики молодшого віку й

малювання, креслення, чистописання й

11 підлітків.

 

 

технічні роботи. Діти чиновників вивча-

Такої кількості навчальних закладів

ли основи німецької та французької мов.

для Луганського гірничого округу було

Крім названих предметів, учні училищ

явно недостатньо. Це розуміли керівни-

вивчали заводську роботу. На заводі —

ки гірничого відомства. У квітні 1839 р.

формову, слюсарну, токарську або сто-

начальник

штабу

Корпусу

гірничих

лярну, а на Лисичанській копальні — ко-

інженерів генералмайор Чевкін під-

вальську, теслярську або столярну й

писав «Положення про навчальні за-

особливо — рудокопну. Для керівництва

клади Луганського

гірничого

округу».

навчальними закладами

створювалася

Воно передбачало створення в окрузі

навчальна частина Луганського гірничо-

мережі початкових і середніх гірничих

го округу.

 

навчальних закладів. При Луганському

Мережа гірничих навчальних закладів

заводі відкривалася школа на 200 учнів,

Луганського гірничого округу проісну-

у Кам’яному Броді — на 100, у Лиси-

вала до скасування кріпосного права.

270