Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_lekcii_ek_pp_um_uk_novii_dlya_stud_2.docx
Скачиваний:
446
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать

Різновиди систем управління: централізоване (а-в), змішане (г) і децентралізоване (д)

Класифікація об’єктів контролю адміністративної служби

З досвіду та практики структуру управління підприємством можна відобразити у вигляді п’яти основних елементів підприємства.

Структура управління підприємством

Праця

Матеріали

Капітал

Інформація

Технологія

Співвідношення вказаних елементів може мати наведений вигляд тільки у так званих “традиційних” промислових підприємствах.

Сьогоднішній швидкий розвиток наукомістких високих технологій може докорінно змінити ці пропорції. Розглянемо приклад. Підприємство з виробництва нових технологій програмного забезпечення буде мати стратегічну ланку у вигляді одного співробітника, який визначає цілі більш ніж 90% середньої лінії управління; може взагалі не мати допоміжного персоналу та технічних структур, а операційне ядро може становити не більше 5% персоналу, або бути також відсутнім. Для цього підприємства основним є створити програму, а завантажити її у комп’ютер – це один рух руки.

Тому пам’ятаємо, що структура управління має тільки орієнтовний вигляд, наведений на рис., що тільки вказує на оптимальні складові та їх співвідношення. Наступним кроком формування системи управління після визначення цілей управління, створення апарату управління та визначення об’єктів контролю адміністративної служби є з’ясування наявності економічних та юридичних методів та обмежень, потоків інформації та засобів її обробки.

6.3.Управління: сутність, об’єкти і суб’єкти, види і методи, принципи

Управління – це функція організованих систем, яка забезпечує збереження їх певної структури, підтримання режиму діяльності, реалізацію їх програм і цілей. Тобто, суб’єктом управління є керівний орган структурно оформленої системи, а об’єктом – сама ця система, її структура та режим її діяльності.

Суб’єкти і об’єкти управління

Управління – це вплив на об’єкт управління з метою систематизації, збереження якісної специфіки, удосконалення та розвитку. Тому основними функціями управління є систематизація і розвиток.

Функції управління

Систематизація як функція управління передбачає формування узгоджених зв’язків між суб’єктом і об’єктом управління через комплекс заходів зі збору, обробки, передачі інформації і формування управлінських сигналів або команд, дія яких спрямована на підтримку об’єкта управління у робочому стані або покращення його роботи. Розвиток як функція управління передбачає незворотні, спрямовані, закономірні зміни об’єкту управління, внаслідок яких виникає новий якісний стан об’єкту за складом або структурою. Вирізняють прогресивний і регресивний напрями розвитку. Прогрес – напрям розвитку до більш досконалих форм і систем, може торкатися як об’єкта управління в цілому, так і окремих його елементів. Регрес – зворотній напрям розвитку, який супроводжується зниженням рівня організації, втратою здатності до виконання тих або інших функцій, застійними явищами, поверненням до застарілих управлінських рішень.

Розглянемо змістовне наповнення кожної функції управління окремо:

  • Планування: спосіб єдиного напряму зусиль всіх членів підприємства до досягнення їх спільної мети.

  • Організація: створення структури (хто саме, у який час яке конкретно завдання виконує з повного переліку завдань, включаючи роботу з управління). Підбирають людей для конкретної роботи, передають їм завдання і права використовувати ресурси підприємства. Ці люди приймають на себе відповідальність за успішне виконання своїх обов’язків.

  • Мотивація: найдосконаліший план і найсучасніша структура підприємства не мають жодного сенсу, якщо будь-хто не виконує фактичну роботу підприємства.

  • Координація: визначає узгодженість рішень суб’єктів управління різних рівнів і дій окремих об’єктів управління, тісно пов’язана з плануванням і мотивацією.

  • Контроль: вищий ступінь координації дій, порівнює результати діяльності з витратами на організацію цієї діяльності.

Ці функції, за наявності самого процесу управління, виконуються обов’язково. Але іноді це відбувається планово, іноді випадково. Тому розрізняють управління стихійне і свідоме.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]