Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zlochini_proti_bezpeki_virobnitstva.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд ст.275 кк

Злочином, передбаченим ст.275 КК є “порушення під час розроблення, конструювання, виготовлення чи зберігання промислової продукції правил, що стосуються безпечного її використання, а також порушення під час проектування або будівництва правил, що стосуються безпечної експлуатації будівель і споруд, особою яка зобов`язана дотримувати таких правил, якщо це створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров`ю потерпілого”.

Безпосереднім основним об`єктом цього злочину є суспільні відносини, які забезпечують виробництво безпечної для використання промислової продукції, а також безпечних для експлуатації будівель і споруд. Додатковим об`єктом може бути життя, здоров`я або власність.

Відповідно до ч.4 ст.42 Конституції України держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт.

Законом «Про захист прав споживачів» от 12 травня 1991 р. гарантується споживачам (громадянам, які купують товари для своїх побутових нужд) право вимагати від продавця, щоб якість товару відповідало вимогам нормативних документів, забезпечуючим безпеку використання промислової продукції.

Предметом цього злочину є промислова продукція, будівлі і споруди.

Продукція може бути різного призначення: промислового, споживчого і т.і.

Промислова продукція – це продукт діяльності людини, який забезпечує потрібності інших людей, суспільства в цілому. Продукцією вважається як готові вироби, так і напівфабрикати, сировина і т.і.

Вироблена промислова продукція, збудовані будівлі і споруди повинні відповідати нормам безпеки для користувачів. Дана кримінально-правова норма призначена для захисту користувачів промислової продукції а також будівель і споруд. Законодавець поставив під охорону не безпеку виробництва промислової продукції, будівель і споруд, а безпеку користувачів виробленої промислової продукції, а також збудованих будівель і споруд. Тому ця норма регулює виробництво безпечної промислової продукції, будівель і споруд. Порушення правил безпеки охорони праці при виробництві промислової продукції, будівель і споруд кваліфікується за ст.271 КК (при умові, що присутні усі інші елементи цього складу злочину).

Об`єктивна сторона цього злочину складається з:

  1. суспільно небезпечного діяння (дії або бездіяльності),

  2. суспільно небезпечних наслідків,

  3. причинного зв`язку між суспільно небезпечним діянням і його суспільно небезпечними наслідками.

Законодавець визнає злочинними дії по відношенню до промислової продукції, а також до будівель і споруд.

По відношенню до промислової продукції злочинними діями є розроблення, конструювання, виготовлення, зберігання промислової продукції з порушення правил її безпечного використання.

По відношенню до будівель і споруд злочинними діями є проектування чи будівництво будівель і споруд з порушенням правил їх безпечної експлуатації.

Злочинні діяння як по відношенню до промислової продукції, так і до будівель і споруд можуть бути вчиненні шляхом як дії так і бездіяльності.

Злочин з матеріальним складом, тому потребує встановлення суспільно небезпечних наслідків. Суспільно небезпечні наслідки, передбачені ч.1 ст.275 КК бувають двох видів: матеріальні і нематеріальні. Матеріальними наслідками відповідно до ч.1 ст.275 КК є заподіяння шкоди здоров`ю потерпілого від використання промислової продукції або експлуатації будівель і споруд.

Нематеріальними наслідками є створення реальної загрози: 1)загибелі людей чи

2)настання інших тяжких наслідків від використання промислової продукції або експлуатації будівель і споруд.

Для констатування об`єктивної сторони складу злочину необхідно встановити причинний зв`язок не тільки між діянням і суспільно небезпечними наслідками у вигляді заподіяння шкоди здоров`ю потерпілого, але і між діянням та створенням реальної загрози загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Поняття “загроза загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків”, “заподіяння шкоди здоров`ю потерпілого” розкрито в коментарі до ст.273 КК.

Суб`єктивна сторона цього злочину передбачає складну форму вини. До факту порушення вимог які забезпечують безпечне використання промислової продукції, а також безпечну експлуатацію будівель і споруд при їх виробництві особа ставиться або умисно, або необережно, до наслідків – лише необережно , а до можливості їх настання (ч.1 ст.274 КК) крім необережної форми вини, не виключається і непрямий умисел. При злочинній самовпевненості особа, яка порушує під час розроблення, конструювання, виготовлення чи зберігання промислової продукції правила, що стосуються її безпечного використання, або під час проектування чи будівництва правила, що стосуються їх безпечної експлуатації, передбачає абстрактну можливість настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді шкоди здоров`ю, життю людей, або інших тяжких наслідків свого діяння, але легковажно розраховує на їх відвернення. При злочинній недбалості особа не передбачає можливості настання, зазначених в законі, суспільно небезпечних наслідків від порушення правил виробництва, зберігання промислової продукції а також будівництва будівель і споруд, що стосуються їх безпечного використання і експлуатації, хоча повинна і могла їх передбачити.

По відношенню к таким наслідкам як створення реальної загрози загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків суб`єктивна сторона може бути виражена у формі непрямого умислу. Особа усвідомлює суспільно небезпечний характер порушень правил виробництва, зберігання промислової продукції а також будівництва будівель і споруд, що стосуються їх безпечного використання і експлуатації, передбачає реальність настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді створення реальної загрози загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків свого діяння, не бажає їх настання, але свідомо допускає.

Суб`єкт спеціальний – особа, яка досягла 16-річного віку, пов`язана з виробництвом промислової продукції, чи її зберігання, або будівництвом будівель і споруд і на яку, відповідно до чинного законодавства, був покладен обов`язок по дотриманню правил виробництва, зберігання промислової продукції а також будівництва будівель і споруд, що стосуються їх безпечного використання і експлуатації. Суб`єктом цього злочину може бути як службова особа так і простий робітник конкретного підприємства, на якого було покладено обов`язок по дотриманню правил виробництва промислової продукції, чи її зберігання або будівництва будівель і споруд.

Потерпілими від цього злочину можуть бути споживачі промислової продукції чи користувачі будівель і споруд.

Частиною 2 цієї статті передбачені дві кваліфікуючи ознаки, які складаються з:

  1. загибелі людей,

  2. настанням інших тяжких наслідків.

Поняття “загибель людей” і “інших тяжких наслідків” розкрито в коментарі до ст.273 КК.