Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ З ЕПІЗООТОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
526.34 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Кафедра епізоотології та інфекційних хвороб

НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА

студентів факультету

ветеринарної медицини з дисципліни

«Епізоотологія та інфекційні хвороби»:

програма та методичні вказівки

Спеціальність 110101 – ветеринарна медицина

БІЛА ЦЕРКВА

2015

УДК 619:616.9-614.4 (075.8) Затверджено вченою радою

факультету ветеринарної медицини

(Протокол № 6 від 13.12.2011 року)

Укладачі: Л.Є. Корнієнко, д-р вет. наук, професор; Б.М. Ярчук, канд. вет. наук, професор; О.Б. Домбровський, Л.М. Корнієнко, П.Г. Шульга, Р.В. Тирсін, О.В. Довгаль, С.А. Білик, Т.М. Царенко, канд. вет. наук, доценти.

Програма до навчальної практики студентів факультету ветеринарної медицини з дисципліни «Епізоотологія та інфекційні хвороби» (методичні вказівки) / Л.Є. Корнієнко, Б.М. Ярчук, О.Б. Домбровський та ін. – Біла Церква, 2015. – с.

Програма до навчальної практики студентів з дисципліни «Епізоотологія та інфекційні хвороби» (методичні вказівки) є важливою частиною типової та робочої навчальної програм з дисципліни. Методична розробка допоможе студентам четвертого основного та третього курсів ступеневої підготовки виконати програму, оформити документацію з виконаної роботи, провести її критичний аналіз та скласти і захистити звіт.

Рецензенти: Букалова Н.В., канд. вет. наук, доцент,

Соловйова Л.М., канд. вет. наук, доцент.

Відповідальний за випуск – Корнієнко Л.Є., д-р вет. наук, професор.

© БНАУ, 2015

Програма навчальної практики з епізоотології та інфекційних хвороб вступ

Навчально-клінічній практиці з епізоотології та інфекційних хвороб передує вивчення програми з дисципліни впродовж 7-го і 8-го семестрів основного потоку і 6-го семестру ступеневої підготовки.

Студенти засвоїли теми загальної епізоотології: «Особливості діагностики інфекційних захворювань», «Біологічні ветеринарні препарати», «Дезінфекція», «Дератизація», «Знешкодження трупів і відходів тваринництва», «Знезаражування гною», «Відбір та пересилка патологічного матеріалу для лабораторних досліджень» тощо, а також ряд інфекційних хвороб, а саме: сибірка, туберкульоз, бруцельоз, лептоспіроз, лістеріоз, некробактеріоз, правець, мікози та мікотоксикози, хламідіози, рикетсіози, ящур, лейкоз.

Під час проведення лабораторно-практичних та клінічних занять студенти набули основних навичок та правил роботи із заразнохворими тваринами (підхід до тварини, фіксація, особиста безпека), засвоїли основні методи діагностики інфекційних захворювань.

Мета практики

Метою практики є закріплення набутих теоретичних знань, засвоєння та відпрацювання практичних навиків під час виконання профілактичних протиепізоотичних заходів у виробничих умовах: відбір крові у різних видів тварин для дослідження на бруцельоз, лейкоз, алергічні дослідження на туберкульоз, сап, щеплення різних видів тварин (собак та котів проти сказу, свиней проти бешихи та класичної чуми, телят проти колібактеріозу, сальмонельозу, птиці проти ньюкаслської хвороби, кролів проти міксоматозу і вірусної геморагічної хвороби кролів тощо).

Крім того, у разі появи будь-якого інфекційного захворювання студенти досліджують тварин, ставлять діагноз, розробляють та реалізовують заходи профілактики та боротьби.