Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА РОБОТА ГРУНТИ КОЗАК.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
198.51 Кб
Скачать

3.2.Характеристика основних типів ґрунтів сільськогосподарського підприємства.

1.Темно-каштанові залишково-слабосолонцюваті вторинно-лугуваті вилугувані крупнопилувато-легкоглинисті грунти на лесах.

Залягають по днищах неглибоких тріщин.Займають площу 163,6 га.,або 2,7% від обстеженої.Внаслідок більш сприятливих умов зволоження карбонати тут вимиті в нижні горизонти – лінія скипання з соляною кислотою спостерігається трохи нижче,ніж в прилеглих до неї грунтам.Грунт характеризується більш розширеним гумусова ним профілем – потужність гумусова них горизонтів (Н+НР) складає 68 см.Грунти придатні під всі районовані сільськогосподарські культури.

Ктк[сн];2,1,1

Л,↓,↓

2.Темно-каштанові залишково-слабосолонцюваті вторинно-лугуваті пилувато-легкоглинисті грунти на лесах.

Займають площу 1748 га.,або 28,6% від обстеженої.Залягають на плато в північній частині господарства.Ці грунти аналогічні грунтам під шифром 1.Відрізняються по механічному складу – вміст ілистих частинок в них більше 35%,тому дані грунти – пилувато-легкоглинисті.

Ктк[сн];2,1,1

Л, ↓,↓

3.Лугово-темно-каштанові залишково-слабосолонцюваті глеюваті крупнопилувато-легкоглинисті грунти на оглеєних лесах.

Займають площу 505,8 га.,або 8,3% від обстеженої.Залягають по днищах подів.Дані грунти легкоглинисті,кількість ілу,ілистих частинок більше 35% складає у верхньому шарі 0 – 20 см. від 36 до 40%.

Лтк[сн];2,1,1

Л, ↓,↓

4.Лугово-болотні слабосолонцювато-слабосолончакові легкоглинисті грунти на оглеєних лесах.

Займають площу 44,4 га.,або 0,7% від обстеженої.Ці грунти розташовані уздовж каналів,що фільтрують воду.Гумусовий горизонт (Hgl) цих грунтів чорний у вологому стані,в’язкий а в сухому щільний,густо пронизаний на розкладених кореневих рештках рослин.Його потужність всього 23 – 25 см.,всього профілю 70 см.Починаючи з перехідного горизонту,спостерігаються іржаві плями,що вказує на наявність оксидів заліза.Механічний склад – легко глинистий.За кількістю обмінно-увібраного натрію (3,1%) у верхньому шарі 0 – 20 см. відноситься до слабо солонцюватих.

Блл[сн-ск];3,1,1

Л, ↓,↓

3.2.1.Генезис.

Процеси ґрунтоутворення відбувалися і відбуваються тут в умовах безстічної рівнини,інтенсивного хімічного вивітрювання,вирідженої степової рослинності.На процеси ґрунтоутворення значний вплив має періодична протягом року зміна стану зволоження грунтів:у вологий період проходить утворення і накопичення перегною в грунті,в сухий – розпад і мінералізація органічних речовин і майже повна зупинка ґрунтоутворюючих процесів до наступного зволоження.

Так утворились слабогумусовані грунти сухих степів,які належать до типу темнокаштанових.

Зрошування і поступовий дренаж встановили рівень грунтових вод на глибині 4-5 м.,що призвело до вторинного вилуговування даних грунтів.

Полив мінералізованими водами зумовлював вторинне поверхневе засолення грунтів.

На подах,де рівень грунтових вод знаходиться на глибині 2-3 м.,утворились лугово-темнокаштанові глеюваті грунти.

За наявності надлишкового зволоження проходять процеси заболочування.В результаті цього в грунті виникають віднову вальні процеси.

Відновлюються солі заліза,надаючи грунтовим горизонтам сизуватий відтінок і сильну в’язкість.