Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
144849.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

1.2 Теоретичні аспекти обліку розрахунків з покупцями і замовниками та за авансами одержаними

Для обліку товарної дебіторської заборгованості використовується рахунок 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками".

Рахунок 36 активний, балансовий, призначений для обліку розрахунків. На ньому відображається узагальнення інформації про розрахунки з покупцями та замовниками за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи та надані послуги, крім заборгованості, яка забезпечена векселем.

По дебету рахунку 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" відображається продажна вартість реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг (у тому числі на виконання бартерних контрактів), яка включає податок на додану вартість, акцизи та інші податки, збори (обов'язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів і включені до вартості реалізації, по кредиту – сума платежів, які надійшли на рахунки підприємства в банківських установах, в касу та інші види розрахунків. Сальдо рахунку дебетове і відображає заборгованість покупців та замовників за одержану продукцію (роботи, послуги) [10,стр.474].

До рахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками" відкриваються такі субрахунки:

361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями";

362 "Розрахунки з іноземними покупцями".

Субрахунок 361 призначений для обліку розрахунків з покупцями, що знаходяться на митній території України. На ньому обліковуються розрахунки по пред'явлених покупцям та замовникам та прийнятих банком до оплати розрахункових документах за відвантажену продукцію (товари), проведені роботи, надані послуги.

Субрахунок 362 призначений для обліку розрахунків з іноземними покупцями і замовниками по експортних операціях. На ньому ведеться облік сум, аналогічних тим, що обліковуються на субрахунку 361 [9,стр.501].

Етапи та порядок загального ведення обліку розрахунків з покупцями і замовниками представлено за допомогою рис. 1.2.

Рис. 1.2. Загальна схема бухгалтерського обліку розрахунків з покупцями і замовниками [13,стр.231].

Покупці та замовники відповідно до чинного законодавства можуть видавати аванси під поставку продукції, товарів (виконання робіт, надання послуг). При цьому облік розрахунків за виданими авансами ведеться на субрахунку 371 ,, Розрахунки за виданими авансами ”.

За дебетом субрахунку 371 відображаються суми виданих авансів іншим підприємствам у кореспонденції з кредитом рахунків :

301 – при виплаті авансу готівкою з каси підприємства;

311 – при перерахуванні коштів з поточного рахунку підприємства;

60 – при сплаті авансу за рахунок короткострокової позики;

313 – при здійсненні авансування за рахунок коштів на інших рахунків в банку.

За кредитом субрахунку 371 відображаються суми :

  • погашені заліками при розрахунках за поставлені матеріали (виконанні роботи) , дебет рахунку 631

  • суми авансів, повернені постачальниками та підрядниками як невикористані , дебет рахунків 311,60,313 тощо;

  • суми раніше виданих авансів, для стягнення яких пред’явлено позов до арбітражного суду, дебет рахунку 374;

  • при списанні прострочених авансів за якими створено резерв сумнівних боргів, дебет 38;

  • при списані прострочених авансів за якими не створено резерву, дебет рахунку 949; [12,стр.141].

РОЗДІЛ II. Фінансово – економічна характеристика в ДП « Агро-Коблево» Березанського району

ДП "Агро-Коблево"—товариство з обмеженою відповідальністю, Березанського району Миколаївської області, що було створено на підставі рішення загальних зборів від 30.08.2002 р.

Керівник : Шаткова Антоніна Василіївна

Чисельність працюючих: 400 чоловік

Обслуговуючий банк : Укрсоцбанк

Діяльність: Вирощування і переробка сільськогосподарських культур.

Товари і послуги: злаки, ячмінь, пшениця,, фрукти,, ягоди, солодкі баштанні культури, хміль,, виноград столових сортів, виноград винних сортів, продукти плантацій і полів, насіннячка соняшнику, мука, крупи і пластівці із злакових і круп'яних культур, мука з пшениці м'яких сортів, мука з пшениці твердих сортів, висівки, дрібні висівки, крупа.

Господарство добре забезпечене різноманітною сільськогосподарською технікою,,це дає можливість надавати іншим господарствам механізовані послуги по обробітку ґрунту, збиранню урожаю сільськогосподарських культур.

Село Коблеве розтошоване в Березанському районі біля межі Миколаївськой и Одеськой областей на відстані 90 км від Миколаєва.

Село оточено виноградниками.

Поверхня області являє собою рівнину, нахилену в південному напрямку. Південна частина регіону має більш рівний рельєф. Тут на широких вододілах зустрічаються лише неглибокі замкнені низини (поди), що заповнюються навесні талими водами. Менша, північна частина області зайнята відрогами Придніпровської височини, сильно розрізана ярами, балками і долинами річок.

Місцеві водні ресурси області дуже обмежені, забезпечення водою здійснюється, в основному, за рахунок притоку з інших регіонів.

Область розташована в межах двох фізико-географічних зон лісостепової (Кривоозерський і західна половина Первомайського району) і степової (решта території). Ландшафти представлені заплавними комплексами (заплавні ліси й луки),ділянками піщаного степу, петрофітними (вапняковими) степами,,прибережно-водними комплексами, наскельними дібровами,,кам’янистими степами тощо.

Клімат помірно-континентальний. Літо спекотне, з частими суховіями; середня температура липня +27С.Зима малосніжна, порівняно тепла. Середня температура січня -4,5С. Висота снігового покрову 9-11см. Річна кількість опадів коливається від 330 мм на півдні до 430 мм на півночі області. Максимум опадів випадає влітку, переважно у вигляді злив.

Ґрунтовий покрив у північній частині області представлений переважно чорноземами глибокими, далі на південь – чорноземами звичайними та південними, а в приморській смузі – темно-каштановими ґрунтами на лесових породах.

Чорноземи звичайні мало- та середньогумусні на лесах найбільш поширені в області й займають майже третину її території. Чорноземи південні бідніші на гумус і поживні речовини, ніж чорноземи звичайні. Вони в більшій мірі піддаються дії вітрової ерозії, ніж чорноземи звичайні.

Сільськогосподарське освоєння території області в порівнянні із земельними фондами інших регіонів надзвичайно високе (86,6%). Тому всі землі потребують захисту та охорони від негативних процесів, забруднення й погіршення екологічного стану. Загальний рівень забруднення земель області можна оцінити як слабо- та середньозабруднений.

Площа сільськогосподарських угідь області перевершує 2 млн. га. У господарствах області налічується до 200 тис. га зрошуваних земель. Сільськогосподарське виробництво здійснюють колективні підприємства та фермерські господарства.

Питома вага продукції рослинництва в загальному обсязі досягає 60%. Основними культурами рослинництва в області є зернові (озима пшениця, ярий ячмінь, кукурудза), технічні культури – соняшник та цукрові буряки, овочево-баштанні культури. Розвинуто садівництво й виноградарство. Значну питому вагу займають кормові культури, що є доброю базою для тваринництва м’ясо-молочного напрямку. До 30% великої рогатої худоби сконцентровано в особистих приватних господарствах населення, а свиней – понад 46%.

РОЗДІЛ III. Стан та шляхи вдосконалення обліку розрахунків з покупцями та замовниками в ДП «Агро-Коблево» Березанського району

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]