Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
144849.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

3.1 Документальне оформлення розрахунків з покупцями і замовниками

Передача продукції постачальником покупцю повинна бути документально підтверджена, щоб уникнути непорозумінь , які можуть виникнути при розрахунках. Основними джерелами інформації для контролю розрахункових відносин з покупцями і замовниками слугують первинні документи з обліку розрахунків (рис. 3.1) .

Розрахунки з вітчизняними покупцями

Розрахунки з іноземними покупцями

Виникнення заборгованості

  • накладні

  • рахунки – фактури

  • рахунки

  • акти прийнятих робіт, послуг

  • податкові накладні

  • товарно – транспортні накладні (ТМ - 1)

  • товарні накладні

  • комерційні документи ( рахунки – фактури –invoice)

  • транспортні накладні (CMR – залізнична накладна, авіанакладна,коносамент,товарн– транспортна накладна, пакувальні листи )

  • платіжні документи на перерахування сум митних платежів та інших податків на рахунки митних установ

  • розрахунки бухгалтерії про наявність курсових різниць

Погашення заборгованості

Виписки банку, ПКО , векселі

Виписки банку, векселі

Рис.3.1 Документування розрахунків з покупцями та замовниками[10,стр.471].

Відпуск продукції зі складу в ДП «Агро-Коблево» Березанського району проводиться на підставі Довіреності (ф.М-2), яка представляється представником покупця разом з документом, що засвідчує його особу. В Довіреності повинні бути заповнені всі реквізити підприємства-покупця , зазначено найменування і кількість отриманої продукції , термін дії довіреності, особистий підпис представника покупця, підтверджений керівником і головним бухгалтером підприємства – покупця, з наявністю відтиснення печатки. Причому, підпис представника покупця на довіреності повинен бути ідентичний підпису одержувача продукції на відвантажувальних документах.

Порядок обліку і оформлення довіреностей регулюється Інструкцією №99 від 16.05.96р., затвердженою наказом Міністерства фінансів України (зі змінами і доповненнями). Відпуск продукції (товарів) здійснюється на підставі Накладної на відпуск товарно-матеріальних цінностей ф.М-20 з одночасним оформленням Податкової накладної. Якщо Договором передбачена передплата, то покупцю спочатку виписується Рахунок-фактура ф.868 на підставі якої здійснюється оплата за продукцію. У разі доставки продукції покупцю транспортом постачальника або транспортних організацій важливе значення має чітке і правильне оформлення товарно-транспортних накладних з підписами і з печаткою одержувача , що засвідчує отримання товарів або продукції. Товарно-транспортні накладні ф.1-ТН оформляються в порядку, встановленому Інструкцією №228/253 від 07.08.96р., затвердженої наказом Міністерства статистики і Міністерства транспорту України. [4].

Крім того в ДП «Агро-Коблево» використовують наступні форми товарно-транспортних документів : товарно-транспортна накладна на відправку-прийняття сільськогосподарської продукції (зерна, насіння олійних культур та трав) ф.1-сг (зерно); товарно-транспортна накладна на відправку-прийомку молока і молочних продуктів ф.1-сг (молсировина); товарно-транспортна накладна на відправку-прийомку шерсті ф.1-сг (шерсть);товарно-транспортна накладна на відправку прийняття овочів, фруктів, ягід та ін. ф.1-сг (овочі).

При виконанні робіт (будівельних , ремонтних, монтажних, налагоджувальних та ін.) в договорі на їх виконання чітко відображаються зобов’язання виконавця-підрядника і замовника щодо порядку прийому виконаних робіт, термінів їх оплати, а прийнята робота повинна бути оформлена актом відповідної форми, який підписується представниками замовника і виконавця або комісією з обов’язковим завіренням підписів представників печаткою замовника і виконавця [15,стр.28].

Розрахунки з постачальниками і виконавцями, покупцями і замовниками в ДП «Агро-Коблево ведуться як правило, в безготівковій формі, але можливі як і з каси готівкою, яка отримана з каси обслуговуючого банку, так і з виручки від реалізації товарів, продукції (робіт і послуг) підприємства, що передбачено Порядком №21 пункт 1 від 02.02.95р., в редакції постанови Правління Національного банку України від 13.10.97р., №334 (зі змінами і доповненнями).

При здійсненні розрахунків готівкою постачальник (виконавець), одержуючи готівку, зобов’язаний надати покупцям (замовникам) відривну Квитанцію прибуткового касового ордеру та розрахункові документи (рахунок-фактуру, акт виконаних робіт, наданих послуг, товарний чек (корінець прибуткового касового ордера і податкову накладну), які є підставою про проведення розрахунків з постачальником за готівку[1].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]