Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Modul_7

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
533.87 Кб
Скачать

41

гальмових тяг: при великій довжині тяги хід педалі збільшується і повного гальмування не відбувається. Навпаки, при відсутності вільного ходу педалі гальмування може не припинятися навіть після того, як педаль буде відпущена. Несправність усувається регулюванням довжини гальмових тяг.

Причиною недостатнього гальмування автомобілів з гідравлічним гальмовим приводом може стати витік гальмової рідини і влучення повітря в гальмову систему. Як гальмову рідину для гідравлічного гальмового приводу застосовують різні суміші. Найбільш уживані з них гликолеві (ГТЖ-22) і спиртово-касторові (ЭСК і БСК). Змішування рідин різних марок неприпустимо.

Щоб видалити повітря із системи, треба прокачати всі колісні циліндри. Для цього відвертають болт пропускного клапана і ввертають спеціальний штуцер зі шлангом. Кінець шланга опускають у банку місткістю 0,5 л, наполовину заповнену гальмовою рідиною. Потім пропускний клапан відвертають на 12 3 4 обороту, кілька разів різко натискають на педаль і плавно її відпускають. Прокачування ведеться до припинення виділення пухирців повітря через шланг, при цьому стежать за рівнем рідини в головному гальмовому циліндрі і при необхідності доливають неї. Після прокачування пропускний клапан циліндра щільно загортають, причому педаль повинна бути натиснута. Після того як прокачають колісні циліндри всіх гальм, знову перевіряють рівень рідини в головному циліндрі.

Гальмування автомобіля ривками може з'явитися результатом нерівномірного зносу робочої поверхні гальмового барабана. Замет автомобіля викликається нерівномірним регулюванням приводу гальм правих і лівих коліс.

Трактори та автомобілі (модуль 7)

42

Пневматична система приводу гальм вимагає контролю за тиском повітря. Тиск повітря в системі перевіряють манометром. Перед виїздом з гаража або після тривалої стоянки воно не повинне бути нижче 0,45 МПа

(на прикладі автомобіля ЗИЛ-130). У процесі роботи автомобіля тиск повинний знаходитися в межах 0,56-0,73 МПа.

Необхідно перевіряти герметичність з'єднань системи, через які можливі витоки повітря.

При початковому тиску повітря 0,7-0,73 МПа запас повітря в резервуарі повинний забезпечити 8-10 повних гальмувань при непрацюючому двигуні. Швидке падіння тиску до 0,2 МПа при зупиненому двигуні вказує на витік повітря, а збільшення тиску більш

0,73 МПа – на несправність регулятора тиску. Якщо тиск перевищує 1,0

МПа, то це свідчить про несправності запобіжного клапана.

Технічне обслуговування пневматичного приводу містить у собі перевірку і регулювання натягу ременя приводу компресора, перевірку кріплень, регулювання найбільшого тиску в гальмових камерах, контроль роботи гальмового крана і зливши конденсату з повітряних балонів.

Повне гальмування повинне відбуватися при натисканні на важіль або педаль після того, як вони встановлені в положення половини повного ходу.

2. Зміст звіту.

2.1.Структурна схема пневматичних гальмівних систем приводів автомобільного поїзда.

2.2.Пневматична схема системи трактора К-701.

2.3.Відповіді на питання для контролю.

Трактори та автомобілі (модуль 7)

43

3. Питання для контролю.

3.1.Класифікація гальмівних систем.

3.2.Вимоги до гальмівних систем.

3.3.Гальмування за допомогою двигуна.

3.4.Тиск повітря в пневматичних системах.

3.5.Склад пневматичної гальмівної системи.

3.6.Призначення та ємність повітряного балону.

3.7.Основні несправності гальмівної системи.

3.8.Технічне обслуговування пневматичного привода.

3.9.Значення гальмівного шляху.

Трактори та автомобілі (модуль 7)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]