Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_Оригинал 09.06.20015.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
2.85 Mб
Скачать

1.4. Висновки

У розділі було проаналізовано різні види вікторин, після детального порівняння було виявлено, що програмні продукти не повністю задовольняють потреби користувачів через відсутність підтримки багатьох функцій. Тому це посприяло ідеї створення свого власного програмного продукту, який буде об’єднувати в собі всі описані функції.

РОЗДІЛ 2

Специфікація вимог до модуля проведення вікторини на базі мобільних технологій. Створення модуля вікторини в одно-користувацькому режимі

Для того, щоб розроблювати модуль «Проведення вікторини в одно-користувальницькому режимі» необхідно розробити специфікацію вимог, а саме глосарій проекту та діаграму варіантів використання.

2.1. Глосарій

Глосарій проекту [10] - словникдо тексту, що пояснює маловідомі або застарілі слова, що досліджується чи описується з тлумаченням, іноді перекладом на іншу мову, коментарями і прикладами. Глосарій наведено у табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Глосарій проекту

Термін

Опис терміну

1

2

  1. Основні поняття та категорії предметної області та проекту

Автоматизована система

Організаційно-технічна система, що реалізує інформаційну технологію й об'єднує засоби обчислювальної техніки й зв'язку, методи й процедури, програмне забезпечення, фізичне середовище, персонал і інформацію, яка обробляється .

Вікторина

Особливий вид гри, який полягає в процесі вгадування правильних відповідей на усні чи письмові запитання з різних галузей знання.

Одно-користувальницький режим

Режим який розрахованій лише на одного користувача.

Закінчення табл. 2.1

1

2

  1. Користувачі системи

Користувач

Суб'єкт, який буде користуватися даним програмним продуктом.

  1. Вхідні та вихідні документи

Статистика по грі

Сукупність числових показників, що характеризують результати ігор між певними командами та їх досягнення.

Таблиця рекордів

Зведена дошка результатів проходження гри.

Звіт

Письмове повідомлення про виконання певної роботи.

Методичні рекомендації

Методичне видання, що містить комплекс коротких і чітко сформульованих пропозицій і вказівок, які сприяють впровадженню в практику найбільш ефективних методів

і форм навчання і виховання.

2.2. Розроблення варіантів використання

Для розробки варіантів використання необхідно побудувати діаграму варіантів використання розроблюваного модулю. Діаграми варіантів використання описує функціональне призначення системи або, іншими словами, те, що система буде робити в процесі свого функціонування. Діаграма варіантів використання є вихідним концептуальним поданням чи концептуальною моделлю системи в процесі її розробки і впровадження [11].

Суть даної діаграми полягає в наступному: проектована система представляється у вигляді безлічі сутностей або акторів, які взаємодіють з системою за допомогою, так званих варіантів використання. При цьому актором (actor) або дійовою особою називається будь-яка сутність, що взаємодіє з системою ззовні. Це може бути людина, технічний пристрій, програма або будь-яка інша система, яка може служити джерелом впливу на модельовану систему так, як визначить сам розробник. У свою чергу, варіант використання (use case) служить для опису сервісів, які система надає акторові. Іншими словами, кожен варіант використання визначає певний набір дій, який чинять системою при діалозі з актором. При цьому нічого не говориться про те, яким чином буде реалізовано взаємодія акторів із системою.