Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Civilne_procesualne_pravo_-_praktikum_01

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
1.4 Mб
Скачать

7.Сибільов Д.М. Участь третіх осіб у цивільному судочинстві: Автореф. дис. ...

канд.юрид.наук: 12.00.03. / Національна юридична академія України ім.. Ярослава Мудрого, Х., 1998. – 19 с.

8.Сульженко Ю. Захист прав та охоронюваних законом інтересів третіх осіб у цивільному процесі // Право України. - 2005. - №3.

9.Шакарян М. С. Участие третьих лиц в советском гражданском процессе. М., 1990.

10.Шакарян М.С. Субьекты советского гражданского процессуального права.- М,

1970.- 214с.

11.Штефан М.Й. Особи, які беруть участь у справі. – К.: Вид-во Київ.ун-ту, 1967.

12.Ярема А.Г., Давиденко Г.І. Новели цивільного судочинства // Вісник Верховного Суду України.- 2005.- №9.- С. 25-30.

Задачі:

1.Працівник Федак, подав позов на ТзОВ «Весна» про поновлення його на роботі та виплату заробітної плати за час вимушеного прогулу. У позовній заяві в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог позивач зазначив засновника товариства – Васильціва. Власне за наполяганням Васильціва, юрисконсульт товариства видав наказ на звільнення Федака.

Які порушення допущено позивачем? Як повинен відреагувати суд, якщо до участі

усправі третю особу без самостійних вимог позивач залучає позовною заявою?

2.Підприємець Васькович звернувся в суд до редакції газети «Вечірні новини» з позовом про захист честі, гідності та стягнення моральної шкоди. Стяття, що була опублікована в газеті за 21 вересня 2009 р. «Що, де і скільки» на думку позивача містить неправдиву інформацію і ганьбить його перед мешканцями міста. В процесі підготовки справи до розгляду суд вважав за необхідне долучити до участі у якості співвідповідача у справі автора статті Антоненка.

Проаналізуйте правове становище учасників процесуальних відносин. Чи може суд змусити брати участь у справі третю особу без її згоди? Аргументуйте свою відповідь.

3.Шевчук звернувся з позовом до колишньої дружина Олени про поділ майна, набутого під час перебування у шлюбі. Мати дружини, Огірко, дізнавшись про спір звернулася до судді з заявою, що їй належить право власності на 1/3 спірного будинку, а також на телевізор та диван, що були придбані нею за власні кошти. Також Огірко повідомила, що перебуває в неприязних стосунках з донькою Оленою.

Чи може Огірко брати участь у справі за позовом Шевчука? Який порядок її вступу в процес?

4.Розглядаючи спір колишнього подружжя Онуфрів про поділ майна, набутого під час перебування у шлюбі, в справу з самостійною вимогою звернувся брат чоловіка – Василь. Він вимагав повернути йому борг у сумі 10 тис. грн. Відповідно до заявленої вимоги Василь за договором позики, надав брату зазначену суму коштів для купівлі автомобіля. Так як відповідно до умов договору позики борг мав бути повернений три

місяці тому, Василь просить суд залучити його до участі у справі в якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги і стягнути з Онуфріва суму боргу за договором позики.

Чи підлягає клопотання Василя задоволенню. Які дії повин вчинити суд в разі звернення особи з самостійною вимогою не предмет спору?

5. Автомобіль ВАТ «Світоч» вчинив наїзд на Іваника, заподіявши йому шкоду. В акті про наслідки ДТП, працівниками ДАІ Рудим та Стеценком зазначено, що водій порушив правила дорожнього руху, рухався по дорозі з перевищенням швидкості і не зупинився на пішохідному переході, що стало причиною ДТП і заподіяння шкоди Іванику. Відповідно до пояснень водія Матвіїва, Іваник був у нетверезому стані і вийшов на проїжджу частину вже тоді, коли автомобіль був за метр до пішохідного переходу, що і завадило Матвіїву вчасно загальмувати і уникнути ДТП.

Визначте процесуальне становище учасників ДТП.

6.Під час розгляду справи про розірвання шлюбу між подружжям Бойчуків, позивачка заявила вимогу передати їй 5-ти річного сина, що тимчасово проживав у батьків чоловіка. Назвіть учасників процесуальних відносин. Чи зміниться правовий статус учасників, якщо: 1)дід і баба утримують онука на прохання батька? 2) дід і баба відмовляються добровільно передати дитину мамі.

7.Вкажіть у яких випадках можлива участь у процесі третіх осіб:

А) позов Юхименка до підприємства про відшкодування шкоди, замодіяної працівником цього підприємства;

Б) позов органу опіки і піклування про позбавлення Турія Григорія батьківських

прав;

В) позов Корнійчук до підприємства про спростування відомстей, викладених в службовій характеристиці;

Г) позов до Васильченка про стягнення аліментів на утримання доньки. Відповідач згідно з рішенням суду сплачує аліменти на утримання двох дітей від першого шлюбу;

Ґ) позов прокурора про поновлення на роботі незаконно звільненого Зінченка та виплати йому за час вимушеного прогулу;

Д) за позовом Хомин до театру, про стягнення вартості хутра, викраденого з гардеробу.

8.Під час розгляду в суді справи за позовом Яковенка до Гніздової про визнання за ним права на житлову площу, суддя прийняв до свого провадження і розглянув разом з первісним позовом, позов третьої особи – місцевої адмністрації, яка просила визнати Яковенка таким, що втрати право на спільну квартиру.

Дайте правову оцінку діям суду.

9.Підприємство звернулося в суд з позовною заявою визнати ордер недійсним у зв'язку з порушенням черговості надання житлових приміщень. Корнійчук, який стояв на обліку на покращення житлових умов, вважаючи, що квартира повинна бути надана йому, звернувся в суд з заявою долучити його до участі у справі в якості третьої особи,

яка заявляє самостійні вимоги щодо предмет спору. Чи підлягає клопотання Корнійчука задоволенню?

10.В справі за позовом працівника Тимощука до ТзОВ «Зірка» про поновлення на роботі, директор Фігляр брав участь у справі як третя особа, яка не заявляє вимоги на предмет спору. Під час розгляду справи Фігляр помер і суд застосувавши положення процесуального законодавства про правонаступництво, залучив до участі у справі новопризначеного директора Мірчука. Дайте правову оцінку діям суду.

11.Львівська міська рада звернулася з позовною заявою до суду про виселення С. із займаного самовільно житлового приміщення. Оскільки у це житло С. вселився разом із членами своєї сім’ї: дружина та неповнолітня дитина суд залучив їх в процес з власної ініціативи як третіх осіб, які не пред’являють самостійних вимог на предмет спору. Також в процес подано заяву Львівської міської ради про залучення як третьої особи сім’ю В., яка претендує на цю квартиру, оскільки ухвалене по справі рішення може вплинути на їх комплекс прав та обов’язків.

Чи правильно визначено процесуальне становище осіб, які беруть участь у справі? Який порядок та підстава залучення третіх осіб, які не пред’являють самостійних вимог на предмет спору у справу.

12.Після припинення шлюбних відносин, С. звернувся до суду з вимогою про поділ майна. Особливі суперечки виникли стосовно визнання права власності на автомобіль ―Мазда‖, який був подарований дружині С. її батьком в день одруження без укладення договору дарування. Враховуючи, що С. користувався цим автомобілем, вкладав у нього кошти, просив суд визнати за ним право на автомобіль.

Однак батько дружини С., дізнавшись про таке, звернувся до суду з вимогою про виключення автомобіля з поділу і мотивував тим, що надав його в тимчасове користування.

Яке процесуальне становище у процесі батька дружини С та який процесуальний порядок його вступу в процес?

Äопомогà у вирішенні дàних зàдàч:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

àбо

https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

ТЕМА 6. ПРЕДСТАВНИЦТВО У СУДІ

Поняття судового представництва. Підстави і види представництва. Повноваження представника в суді. Документи, які стверджують повноваження

представника. Оформлення довіреності на ведення справи в суді. Особи, які не можуть бути представниками в суді.

План

1.Поняття представництва в суді.

2.Види судового представництва.

3.Повноваження процесуального представника

Законодавство:

1.Конституція України, 28 черв. 1996 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1996. – №

30.– с. 141.

2.Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року. [електронний ресурс] // www.zakon.rada.gov.ua

3.Про батьківську відповідальність: Рекомендація N R (84) 4 Комітету міністрів державам-членам, 28 лют. 1984 р. [електронний ресурс] // www.zakon.rada.gov.ua

4.Про права розумово відсталих осіб: Декларація ООН, 20 груд. 1971 р. [електронний ресурс] // www.zakon.rada.gov.ua

5.Про затвердження Правил опіки та піклування: Наказ Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, 26 трав. 1999 р. // Офіц. Вісн. України. – 1999. – № 26.

6.Цивільний процесуальний кодекс України: Закон України, 18 берез. 2004 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2004. – № 40 – 41. – с. 135.

7.Цивільний кодекс України: Закон України, 16 січ. 2003 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2003. – № 40 – 44. – с. 356.

8.Сімейний кодекс України: Закон України, 10 січ. 2002 р.// Відом. Верхов. Ради України. – 2002. – № 21 – 22. – с. 135.

9.Кодекс законів про працю України: Закон УРСР, 10 груд. 1971 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1971. – додаток до № 50. – с. 375.

Судова практика:

1.Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції: Постанова Пленуму Верховного суду України від 12 черв.2009 року [електронний ресурс] // www.zakon.rada.gov.ua

2.Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду // Постанова Пленуму Верховного Суду України вiд 12 черв. 2009 [електронний ресурс] // www.zakon.rada.gov.ua

Література:

1.Дем'янова О. Окремі аспекти цивільного процесуального представника, як суб'єкта оскарження за новим Цивільним процесуальним кодексом України // Підприємництво, господарство і право.- 2006.- №3.

2.Ковтун Л. Представництво в цивільному процесі: окремі проблеми // Право України.- 2004.- №1. - С.139-143.

3.Лазько Г.З. Джерела інституту представництва у цивільному процесуальному праві України // Часопис Київського університету права. Випуск 3. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, 2005. – С. 112-117.

4.Лазько Г.З. До питання визначення поняття процесуального представництва у цивільному процесі // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 26. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2004. – С.375-379.

5.Лазько Г.З. Правові питання представництва в цивільному процесі України // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 20. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2002. – С. 269-272.

6.Павлуник І.А. Правовий статус представників у цивільному процесі // Вісник Київського університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. Вип.35. К., 1998. - С.81-86.

7.Павлуник І.А. Представництво в цивільному процесі України. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київ, 2002.

8.Сєвєрова Є.С. Формування та розвиток інституту представництва у Стародавньому Римі //Актуальні проблеми політики: 36. наук. пр. - Одеса, 2000. - №9. - С 345-350.

9.Сульженко Ю.О.Цивільне процесуальне представництво, його розвиток та види // Бюлетень Міністерства юстиції України.-К..-2004.-1 .-с.73-84.

10.Сульженко, Ю. Правове становище цивільного процесуально представника як самостійного суб’єкта цивільних процесуальних правовідносин: його повноваження // Право України. - 2002. - N9. - С. 77-81.

11.Харитонов Є.О. Добровільне представництво у цивільному праві України: Навч. посіб.- К.:Істина,2007 -176 с.

12.Чванкін С.А. Добровільне представництво у цивільному процесі України. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03 – цивільне право та цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Одеська національна юридична академія, Одеса, 2005.

Задачі:

1.Суд відмовив допустити до участі у справі як представників сторін:

-юрисконсульта заводу, який був відкликаний зі складу колегії адвокатів;

-громадянина Михальчука, був у судовому порядку визнаний обмежено дієздатним і над ним було встановлено піклування, звернувся з позовом на захист майнових інтересів своїх дітей;

-суддю місцевого суду по справі за позовом секретаря суду Кульчицького про поновлення на роботі;

-співпозивача за дорученням інших позивачів.

Визначте правомірність відмови суду.

2.При розгляді судом справи лісгоспу до Бебка про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок пожежі, що виникла з вини відповідача, інтереси лісгоспу представляв робітник Присяжнюк.

Доручення на захист інтересів лісгоспу йому було видано без будь-яких обмежень

увиконанні окремих процесуальних дій, у зв'язку з чим він вважав, що всі визначені законом для позивача права в процесі він може реалізувати, і, виходячи з цього, відмовився від позову. Суд прийняв таку відмову і провадження по справі закрив.

Чи законні дії представника і суду? Які дії процесуальний представник вправі вчиняти в суді як самостійний учасник процесуальних відносин?

3.Ірина, народивши дитину в 15 років і не перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, вирішила звернутися до батька дитини з позов про стягнення аліментів на утримання дитини. Суд повернув заяву на підставі ст. 121 ЦПК посилаючись на те, що Ірина не має повноважень на представництво дитини в суді. Хто повинен бути процесуальним представником дитини? Чи буде батька дитини представляти в суді законний представник, якщо його вік 16 років?

4.Учні школи Василь 14 років і Григорій 16 років, граючи в футбол на подвір'ї школи і розбили вікно. Школа в особі директора звернулися в суд про стягнення заподіяної шкоди у розмірі вартості вікна до батьків Василя та Григорія, зазначивши їх в позовній заяві як відповідачів.

Визначте суб'єктний склад учасників процесуальних відносин. Чи залучається до участі у справі законний представник, якщо стороною у спорі є особа віком 14 (16) років і спір виник з відносин, у яких ця неповнолітня особа бере особисту участь?

5.Сидорчук звернувся в суд з позовом до ВАТ «Чернівгаз» про відшкодування шкоди заподіяної внаслідок ДТП. Позивач зазначив, що з вини Бойченка, який керував автомобілем, що належав ВАТ «Чергівгаз», сталася ДТП, в результаті чого було пошкоджено автомобіль, яким позивач керував на підставі довіреності, виданої йому Зінченко. В процесі розгляду справи Зінченко помер. Суд відмовив в задоволенні позовних вимог, керуючись тим, що Сидорчук є неналежним позивачем.

Чи правомірне рішення суду? Визначте суб'єктний склад учасників процесуальних правовідносин. Чи змінилося б рішення суду, якщо б Зінченко не помер. Проаналізуйте підстави і порядок припинення процесуального представництва.

6.Фічук видав доручення Лотоцькому на представництво його інтересів перед третіми особами щодо продажу квартири. Лотоцький, показуючи квартиру потенційним покупцям виявив, що сусіди зверху залили квартиру Фічука, заподіявши шкоду майну в квартирі. Не зволікаючи, Лотоцький подав позов в суд в інтересах Фічука, долучивши до позовної заяви доручення, що було у нього в наявності.

Які дії повинен вчинити суд? Проаналізуйте відмінність між представництом в цивільних відносинах та процесуальним представництвом.

7. Федоренко подав позов в суд до ТзОВ «Світоч», про поновлення на роботі і виплату заробітної плати за час вимушеного прогулу. До участі у справі був залучений директор ТзОВ – Процик, як третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмету спору. В судове засідання з'явився юрисконсульт ТзОВ з двома дорученнями на представництво в суді інтересів директора і ТзОВ «Світоч». Суддя, посилаючись на положення ч.2 ст.40 ЦПК, повідомив, що юрисконсульт не може бути одночасно представником ТзОВ та директора.

Чи правомірна відмова суду?

ТЕМА 7. УЧАСТЬ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ ОРГАНІВ ТА ОСІБ, ЯКИМ

ЗАКОНОМ НАДАНО ПРАВО ЗАХИЩАТИ ПРАВА, СВОБОДИ ТА ІНТЕРЕСИ

ІНШИХ ОСІБ

Мета участі в цивільному процесі прокурора, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та осіб, яким за законом надано право захищати права і свободи інших осіб. Форми участі у цивільному процесі прокурора і органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Підстави порушення справи в суді прокурором, органами державної влади, органами місцевого самоврядування та іншими особами, які звертаються до суду за захистом суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів інших осіб. Права і обов’язки цих осіб в разі порушення ними справи. Процесуальне положення осіб в інтересах яких порушена справа, їх права та обов’язки.

Вступ прокурора, органів державної влади та органів місцевого самоврядування в справу для дачі висновку. Права і обов’язки зазначених суб’єктів у цивільному процесі. Відмінність у процесуальному та матеріально-правовому їх положенні в залежності від форми участі.

Відмінність процесуального положення прокурора, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та осіб яким за законом надано право захищати права і свободи інших осіб від процесуального положення інших суб’єктів процесу (третіх осіб, експертів, представників).

План

1.Правові підстави участі Уповноваженого Верховної Ради України з прав

людини.

2.Підстави і форми участі органів державної влади та місцевого самоврядування.

3.Завдання і форми участі прокурора в цивільному процесі.

4.Участь в цивільному процесі фізичних та юридичних осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

Законодавство:

1.Конституція України, 28 черв. 1996 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1996. – №

30.– с. 141.

2.Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року. [електронний ресурс] // www.zakon.rada.gov.ua

3.Цивільний процесуальний кодекс України: Закон України, 18 берез. 2004 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2004. – № 40 – 41. – с. 135.

4.Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України, 21 трав. 1997 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1997. – № 24. – с. 170.

5.Про прокуратуру: Закон України, 5 листоп. 1991 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1991. – № 53. – с. 793.

6.Про адвокатуру: Закон України, 19 груд. 1992 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1993. – № 9. – с. 62.

7.Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: Закон України Закон України, 23 груд. 1997 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1998. – № 20. – с. 99.

8.Про звернення громадян: Закон України, 2 жовт. 1996 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1996. – №47. – с. 256.

9.Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності: Закон України, 15 верес. 1999 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1999. – № 45. – с. 397.

10.Про об’єднання громадян: Закон України, 16 черв. 1992 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1992. – № 34. – с. 504.

11.Про захист прав споживачів: Закон України, 15 груд. 1993 р. // Відом. Верхов. Ради УРСР. – 1991. – № 30. – с. 379.

12.Про організацію роботи по представництву в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень: Наказ Генерального прокурора України, 19 верес. 2005р. [електронний ресурс] // www.zakon.rada.gov.ua.

Судова практика:

1.Практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав: Постанова Пленуму Верховного Суду України, 30 берез. 2007 р. // Вісн. Верхов. Суду України. – 2007. – №

5.– с. 7.

2.Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції: Постанова Пленуму Верховного суду України від 12 черв.2009 року [електронний ресурс] // www.zakon.rada.gov.ua

3.Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду // Постанова Пленуму Верховного Суду України вiд 12 черв. 2009 [електронний ресурс] // www.zakon.rada.gov.ua

4.Про практику розгляду цивільних справ за позовами про захист прав споживачів: Постанова Пленуму Верховного Суду України, 12 квіт. 1996 р. // Постанови Пленуму Верхов. Суду України (1972 – 2004): Офіц. вид.: у 2 т. – К.: ІнЮре, 2004. – Т.1.

5.Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Вищого арбітражного суду України та Генеральної прокуратури України щодо офіційного тлумачення положень статті 2 Арбітражного процесуального кодексу України (справа про представництво прокуратурою України інтересів держави в арбітражному суді) від 8 квітня 1999 р. // Юридичний вісник. – 1999. - №18.

6.Справа за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення окремих положень частини першої статті 4 Цивільного процесуального кодексу України (справа про охоронюваний законом інтерес): Рішення Конституційного Суду України, 1 груд. 2004 р. // Офіц. Вісн. України. – 2004. – № 50. – с. 3288.

Література:

1.Банченко-Любимова К.С. Участие прокурора в суде первой и второй инстанции по гражданским делам.. – М.: ВЮЗИ, 1968. – 118 с.

2.Богдан Й. Г. Участь органів державного фінансового управління в радянському цивільному процесі: Автореф. канд.дис. К.,1985. – 24с.

3.Богдан Й.Г. Органы финансового управления как лица, участвующие в деле с целью защиты своих прав // Вестн. Львов. ун-та. Сер. юрид. 1986. Вып. 24.

4.Бородін М. Функціональні обов'язки прокуратури у сфері забезпечення прав людини і громадянина (загальний нагляд, представництво інтересів громадян) // Право України. – 2000. – № 7. – с. 46.

5.Бородін М. Участь прокурора в цивільному процесі: окремі аспекти // Право України. – 1999. - №11.

6.Вернидубов І. Підтримання прокуратурою державного обвинувачення в суді і здійснення правосуддя за Конституцією України // Право України. –1998. – № 4. – с. 27.

7.Добровольский А. А. Участие органов государственного управления в советском гражданскм процессе. – М. –1958.

8.Киреева Н.А. Участие органов опеки и попечительства в гражданском процессе. – М. –1985.

9.Колтунова А., Колтунова О. Участь прокурора у цивільному процесі // Юридичний вісник України. – 2005. - №32.

10.Комаров В. В., Радченко П. І. Цивільні процесуальні правовідносини та їх суб'єкти. – Х. – 1991.

11.Коссак С.М. Особливості участі третіх осіб у трудових справах // Право України.

1997. – №11.

12.Косюта М. Правове регулювання представницької функції прокуратури // Право України. – 1997. - №2.

13.Руденко М., Глаговський В. Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави (теоретичний і практичний аспект) // Право України. – 1997. – № 11. – с. 59.

14.Сапунков В.Й. Участь у процесі органів та осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2005. – №9. – с. 36 – 46.

15.Суботін С., Черв'якова О., Марочкін І. Представницька функція прокурора // Право України. – 1997. – № 12. – с. 53.

16.Фурса С. Теоретичні аспекти правового та процесуального становища прокурора в цивільному судочинстві // Право України. – 1998. – № 12. – с. 67.

17.Хруслова Л.А. Окремі питання процесуальних відносин прокурора і суду // Вісник Верховного Суду України. – 2007. – № 1

18.Шакарян М. С. Участие органов государственного управления в советсвом гражданском процессе. – М., 1978.

19.Штефан М.Й. Особи, які беруть участь у справі. – К.: Вид-во Київ.ун-ту, 1967.

Задачі:

1.Уповноважений Верховної Ради України з прав людини звернувся в суд в інтересах Благодійного Фонду «Надія». Які дії повинен вчинити суд?