Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Terapia_shpora_3_kolonki.docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
06.04.2017
Размер:
119.92 Кб
Скачать

25. Тромбоцитопенія.Етіопатогенез,симпт.,діагн,лік.

Зменш. к-сті тромбоцитів, що хар. дрібними крововив., поган.згорт. крові. Хвор.ВРХ,Коні,свин,соб. Вроджен- при вір.гепатиті,мікоток-зах,радіації,вродж.лейкем. Набута-в орг.утв. антитіла до тромбоцитів. Мож.виник при стресах.Пригніч,зниж.ваги,пог.апетит,на непіг.шкір.багато дрібн.кровов. сл.об-блід+крововил.,t-підв.Ерит-зниж,лейк-норм.

Діагн: зявл.геморагіч.висип і кровотеч з нос.,зниж.к-сть тромбоц. Лік:глюкокортикостер(преднізолон);вн.в-5% р-н аскор.к-ти;10% CaCl2.

26.Дисрегуляторні анемії. Етіо,діаг,лік.

Анем-захв.що хар. Зменш.ерит,або зниж.гемоглоб і поруш.ф-цій кровотв.орг.

Постгеморагіч-Етіо:одна вел.,або багатораз.невел.кровотечі. Причин:мех.травм.судин,гемораг.діат,при запал.та ін пат.процесах.у внут.орг. Діагн: ставлять за хар.симптом та лаб.досл(кр,сеч,кал,пунктант чер.порож на вміст крові). Лік: спокій,прип.кровотеч.При внут кровотеч-10% СаCl2,вн.в адренал,аскорб.к-ти і 10% желатину.

Гемолітич:виник.внасл підвищ. гемолізу еритроцитів.Був-гостр і хроніч.Етіол: при отр.тв. гемолітичними отр,опіках,дії токсинів на фориені ел.кров,при піроплазмідозі,кровопаразит.хв.Діагн:досл.крові й клін.дослідж.Лік:вивод.отр з орг,промив трав.канал,,проносн,сечогін,натр.хлор-вн.в.

Гіпопластичн: при нестачі білкі,Fe,Cu,Co,фолієв.к-ти,інтоксикац при поруш.об реч,хв. Печін,трав.кан. Лік:включ.повноцінні білки,мінерал-вітвмін корми

27. Кровоплямиста хвороба. Етіопатогенез, симптоми, діагностика та лікування

Кровоплямиста хвороба – захворювання інфекційно-алергічної природи. Хворіють переважно коні старше 2-х років, рідше – рогата худоба, свині, собаки головним чином навесні і влітку. Етіологія: виникає спораднично або ензоотично як симптомокомлекс після перехворювання коней на мит, контагіозну плевропневмонію, грип, інфекційний катар верхніх дихальних шляхів, при ускладненням після кастрації. У корів після перенесених маститу, ендометриту, вагініту, у свиней – після чуми і при гельмінтозах. Сприяють утворенню хвороби – перевтома, гіповітамінози. Патогенез: зміни, що відбуваються у сидинах, проявляються спазмами, паралічами, півищеною проникливістю судин, транссудацією плазми і крововиливами по типу гіперергічної реакції організму, що розвивається за принципом алергії негайного типу. Симптоми: тварини пригнічені, порушене приймання, проковтування і переварювання корму, температура субфебрильна, пульс і дихання прискорені. З’являються крововиливи в слизових оболонках і великі симетричні набряки підшкірної клітковини в різних ділянках тіла. Голова стає «бегемотоподібною», суглоби набряклі. В подальшому слизові оболонки некротизуються, з носа витікає брудна некротична маса. Потім відбувається глибокий гангренозний розпад тканин. Розвиваються геморагічно-некротичні процеси у шлунку, кишечнику та в інших органах. В крові: незначний лейкоцитоз, нейтрофілія, та еозинофілія, при тяжкому стані – ознаки постгеморагічної анемії. ШОЕ прискорене, в сечі білок, гемоглобін, підвищена кількість уробіліну, формені елементи крові та злущений епітелій звивистих канальців нирок. Діагноз: на підставі анамнезу, клінічних ознак, дослідження сечі, крові і калу. Диференціюють від діатезів, гіпопластичної анемії, променевої хвороби, сибірки. Лікування: тварин ізолюють, дають лугове сіно, коренеплоди (моркву), концентрати у вигляді бовтанки, при утрудненому прийманні корму – штучна годівля та живлення. Застосовують 0,1% димедрол, 2,5%дипризин (десенсабілізація організму). 10% кальцій хлорид або глюканат. З лікувальною метою – 30% етиловий спирт, 20-40% глюкози з додаванням аскарбінової кислоти, 10% желатини, задають препарати вітамінів С,К,Р. Для боротьби з інфекцією – антибіотики сульфаніламідні препарати, специфічні сироватки, та імуноглобуліни. Проводять симптоматичне лікування (камфора, кофеїн, кордіамін тощо).

Соседние файлы в предмете Внутренние незаразные болезни животных