Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
25.05.2017
Размер:
34.74 Кб
Скачать

46. Творчість «Плеяди». Поезія п. Де Ронсара.

Плеяда – поетична школа. Входило багато поетів та гуманістів (Жан Доз, де Баїф, Ронсар, дю Белле). Саме ця школа вводить в поезію гуманістичні уявлення та ідеали, звертається до античності, прагнення відродити її традиції на фр підґрунті. Вперше зявляється теоретичний маніфест школи (автор дю Белле) на захист і уславлення фр мови (1549). Саме античність створила найдосконаліші літ форми.

Античність – зразок. Створити щось неперевершене можна лише наслідуванням зразків. Не лише літ та іт мови є вартими уваги, а і фр мова. Письменники прагнуть створити національну поезію.

Пропонує 2 шляхи оновлення фр лексики:

  1. Запозичення (з лат мови)

  2. Створення неологізмів (на основі іт мови)

Реформа оновлює жанрову систему середньовічної поезії. На зміну баладам та ле приходять жанри античної л-ри – ода, елегія, сатира, трагедія. Комедія.

У Франції відбувається зміна поетичної парадигми. Реальні події і люди переодягаються в міфологічний одяг, зображають сучасників у вигляді мфологічних героїв. Автори прагнуть знайти в них риси богів та богинь, наблизити до ідеалу.

Змінюється ставлення до поета і поезії. Плеяда намагається наблизити поета до пророка. Ідея поета-пророка – центральна у маніфесті. Місія поезії надзвичайно велика.

Найвидатніша постать плеяди – Пєр де Ронсар. Народився 11.09.1524 року в родині незаможного дворянина. Одинз перших творів – оди (5 книг) – хваління бога, людини. Збірка любовних віршів на основі сонетів Петрарки.

Прекрасна дама – Кассандра. Основний прийом – міфологічна стилізація твору. Шедевр – сонети «До Єлени» (1578)

47. Відродження в Англії. Хронологічні межі, загальна характеристика. Представники. Творчість Дж. Чосера, т Мора та к. Марло

Розвиток англ. Відродження XVI-XVII. Доба абсолютизму династії Тюдорів. Перший король – Генріх VII. Його правління – край війні між династією Йорків та Ланкастерів. Війна послабила англ. Аристократію. Діяльність Генріха VII продовжив Генріх VIII, змінив англ. Абсолютизм, розірвав стосунки з Римом, оголосив себе батьком англ. Церкви.

Вершина розвитку – Єлизавета І, в Англії виріс могутній флот, поширився вплив пуританської ідеології. XVI ст. важливе у формування інтересів до історії.

Англійське відродження поділялось на 3 періоди:

  • еріод Передвідродження

  • Перший період ( 1 пол XVI ст.)

  • Другий період (2 пол XVI ст.)

  • Третій період (кін XVI – поч. XVII ст.)

Кінець англ. Відродження – 1616 (смерть Шекспіра)

Передвідродження – творчість Джеффрі Чосера (1340-1400). Головний твір – Збірка «Кентерберійських оповідань». Персонажі – представники різних прошарків населення. Перше місце – внутрішня цінність людини. В оповідання автор зобразив суспільство нової Англії. Був і поетом. Для своїх віршів знайшов форму героїчних двовіршів та семирядкову строфу.

Найвидатніша постать Першого періоду – Томас Мор (1478-1535). Майже всі праці написані лат мовою. Прославився працею «Утопія». Розповідь ведеться від імені одного з моряків, який ніби прожив на острові 5 років. Утопія – місце, якого немає. Модель щасливого життя людини на землі, що протистоїть церству небесному. Після Мора жанр утопії поширився у європейській літературі. Твір складався з 2 книг:

  1. Сучасний соц.-пол лад країн Європи

  2. Розповідь моряка про острів.

У творі ідеальне протистоїть реальному.

Другий етап відродження пов'язаний з розвитком ліричної поезії. Найкращий представник – Крістофер Марло (1564-1593). Найвідомішим твором була «Трагічна історія Доктора Фауста». Герой (Фауст) відкидає всі науки, доступні на той час людству. Прагне істинних знань. У пошуках таких знань він звертається до магії – має служити Мафістофелю 24 роки. поет установив жанр ренесансної драми, яка не боялася вирішувати великі проблеми, вести людей до великої мети. Шекспір успадкував від Марло гуманістичну проблему драми, Гете – ідею драматичної обробки народної легенди про доктора фауста.

48. творчість Шекспіра. «Шекспірівське питання» у наш час (1564-1616)

Батько Шекспіра був ремісником і торговцем. Про Шекспіра відомо мало. У 18 років одружився на доньці фермера Анні Хесуей, потім відправився до Лондона. Не залишилось фактів про його творчість, жодного твору, рядка, але зберігся заповіт дружині і дочкам. Словник Шекспіра = 20000 слів.виникає шекспірівське питання.

1623 р вийшла книга, в яку ввійшло багато творів Шекспіра. Назив «Перше Фоліо», ввійшло 35 пєс Шекспіра. Імя Шекспіра було написане через дефіс. Було багато претендентів на місце Шекспіра.

Перша версія: Граф Гентнер – був завжди там, де був Шекспіра. У 1596 році граф значився як студент Падуанського університету. Граф був одружений на Єлизаветі, обоє були діже освідчені. Граф помер в 1612 році, нічого не залишивши дружині, вона через декілька місяців п’є отруту і вмирає. Сонети Шекспіра: юнаків цикл, цикл смаглявої леді. Припускалося, що сонети писали чоловік і жінка (Граф і Єлизавета). Граф на 12 років молодший за Шекспіра, тому ці твори він мав би написати в 14 років.

Друга версія: філософ Френсіс Бекон – словники Френсіса і Шекспіра збігаються девчому.

Третя версія: оксфордівська версія. Автор творів Шекспіра – граф Оксфордський Редбері. Був аристократом. Ще за життя вважався одним з найталановитіших авторів п’єси. Деякі факти з біографії збігаються з біографією героїв Шекспіра. Граф помер 1604 р, що було раніше, ніж були написані твори (пізні) Шекспіра.

Взагалі було 57 претендентів на місце Шекспіра.

Соседние файлы в папке Ответы к экзамену