Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_na_ekzamen_po_pat_anatomii.docx
Скачиваний:
210
Добавлен:
04.06.2017
Размер:
153.85 Кб
Скачать

37. Клініко-морфологічна характеристика лістеріозу

Лістеріоз гостре інфекційне захворювання характеризується ураженням нервової системи, рідше перебігає у вигляді септицемії чи проявляється абортами. форми: нервову, септичну, генітальну, змішану, субклінічну і латентну (безсимптомна) форми. Збудник хвороби — грампозитивна, рухлива паличкоподібна бактерія

Listeria monocytogenes. Тварини заражаються переважно аліментарним шляхом, гематогенним шляхами розповсюджуються по організму, викликаючи розвиток інфекційного процесу. Патогенна дія збудника пов'язана з виділенням ним екзо- і ендотоксинів. Патолого-анатомічні зміни При нервовій формі на розтині спостерігають гіперемію, інколи набряк м'якої мозкової оболонки і мозкової речовини. Рідше трапляються крововиливи в оболонках і невеличкі вогнища розм'якшення в каудальній частині стовбура головного мозку. Септичну форму Характерною ознакою невеликі вогнищеві некротичні ураження печінки та рідше інших органів. на місці загиблих елементів паренхіми, формуються гранульоми, спостерігають венозну гіперемію й крововиливи на серозних і слизових оболонках та в лімфатичних вузлах, гострий катаральний або геморагічний гастроентерит, дистрофічні процеси у паренхіматозних органах, гіперплазію селезінки і лімфатичних вузлів. Генітальна форма лістеріозу супроводжується абортами (в другій половині вагітності) або народженням нежиттєздатного приплоду У абортованих плодів спостерігають набряк підшкірної клітковини, скупчення червонуватої рідини в грудній та черевній порожнинах. Змішана форма трапляється відносно рідко і характеризується поєднанням запальних змін у ЦНС й уражень внутрішніх органів, властивих септичній формі хвороби.

38. КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНІ ФОРМИ СИБІРКИ

Сибірка — гостра інфекційна хвороба багатьох видів тварин і людини, яка характеризується септицемією, серозно-геморагічним некротизуючим запаленням уражених органів. форми хвороби:

Апоплексична форма На розтині судини мозкових оболонок переповнені кров'ю. У речовині головного мозку можуть спостерігатися крововиливи. У підшкірній клітковині, скелетних м'язах і внутрішніх органах — венозний застій. Окремі лімфатичні вузли серозно запалені, можливі незначні крововиливи. Мікроскопічно в головному мозку спостерігають дистрофію гангліозних клітин, периваскулярні крововиливи. Септична форма характеризується змінами, типовими для сепсису. Прямої кишки слизова оболонка застійно гіперемійована. З носових ходів і прямої кишки виділяється асфіктична кров. Підшкірна клітковина, особливо в ділянці глотки, шиї, препуція чи вимені, драглиста, жовто-червоного кольору (серозно-геморагічні інфільтрати). Поверхневі і внутрішні лімфатичні вузли серозно-геморагічно запалені. Селезінка трабекул збільшена. Капсула її напружена, У легенях венозний застій і набряк та вогнища лобулярної геморагічної пневмонії, Печінка, нирки, серце в стані зернистої дистрофії, застійно гіперемійовані, з крововиливами.Кишкова форма характеризується дифузним чи вогнищевим запаленням тонкої кишки з переважним ураженням дванадцятипалої і порожньої кишок та геморагічним запаленням регіонарних лімфатичних вузлів і лімфатичних судин. Легенева форма характеризується серозно-геморагічною чи геморагічною пневмонією, яка у частини випадків ускладнюється серозно-геморагічним плевритом. Карбункульозна (шкірна) форма виникає на фоні загальної інфекції і характеризується утворенням на шкірі обмежених припухлостей (вогнищевий серозно-

геморагічний дерматит), Ангінозна (тонзилярна, фарингеальна) форма Ураження мигдаликів може бути одно- і двобічним. Під ними виявляють вогнища геморагічного запалення. Навколо мигдаликів сполучна тканина серозно-геморагічно набрякла. Унаслідок чого виникає стеноз гортані і може настати смерть від асфіксії. Регіонарні лімфатичні вузли (нижньощелепні, заглоткові і верхні шийні) серозно-геморагічно запалені з характерними сухими, сіро-червоними некрозами.

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия