Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент социальной работы.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
10.06.2018
Размер:
762.88 Кб
Скачать

Тема 1.Менеджмент соціальної роботи як наука та галузь практичної діяльності

Місце та роль менеджменту в системі управлінських знань. Сутнісні характеристики менеджменту: єдність елементів цільового управління та управління за результатами; людиноцентристська орієнтація на зростання людського потенціалу; використання кваліметричних методів вимірювання та оцінювання результатів.

Принципи стратегічного управління: управління на основі контролю; управління на основі екстраполяції; управління на основі розробки принципо­во нових стратегій; управління на основі прийняття оперативних рішень.

Процес менеджменту: визначення цілей і розробка стратегічних планів; розробка нових спеціальних стратегій розвитку, формулювання проектів цілей і підготовка директив для довгострокового планування, ранжирування страте­гічних завдань за терміном виконання та важливістю, контроль за виконанням на основі виміру результатів, корекція організаційних заходів та системи моти­вації працівників.

Література: [1, 2, 4, 8, 11, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 21].

Тема 2. Теоретичні основи менеджменту соціальної роботи

Структура системи управління соціальною роботою та характеристика її основних елементів: управління соціальною роботою на індивідуальному рівні (сім’я, особа), управління соціальною роботою на груповому рівні, управління соціальною роботою на територіальному рівні, управління соціальною роботою на державному рівні.

Основні функції управління в соціальній роботі: планування; організація соціальної роботи на всіх структурних рівнях; мотивація соціальної роботи; контроль за результатами; прийняття рішень щодо управління соціальною роботою; забезпечення комунікативного зв’язку у процесі управління; забезпечення керівництва та робота з персоналом.

Методи управління соціальною роботою та їх характеристики: організаційні методи управління соціальною роботою, економічні методи, соціально-психологічні методи, методи кваліметричної оцінки та контролю за результатами.

Література: [1, 4, 8, 10, 14, 15, 17].

Тема 3. Менеджмент соціальної роботи на макрорівні

Соціальна служба як організаційна форма реалізації державної соціальної політики. Цільове призначення соціальних служб. Основні функції служб. Місце і роль соціальних служб у системі соціальної роботи. Організаційні та правові засади діяльності соціальних служб.

Типологізація соціальних служіб критерії та принципи. Структура соціальних служб, характеристика основних структурних елементів. Сучасна мережа соціальних служб в Україні, тенденції та шляхи їх розвитку.

Організація діяльності соціальних службу перехідному суспільстві. Загальні критерії роботи соціальної служби. Основні форми соціальної роботи. Використання соціальних технологій у діяльності соціальних служб. Основні методи роботи соціальних служб. Шляхи підвищення ефективності роботи соціальних служб в Україні.

Література: [1, 4, 5, 8, 15, 17].

Тема 4-5. Менеджмент соціальної роботи на мікрорівні

Управління на рівні організації соціальної роботи. Модель толерантного менеджменту персоналу. Добір персоналу й активізація особистісного потенціалу клієнтів. Особливості проявів особистісних та професійних рис відносно моделі толерантності.

Література: [4, 5, 12, 15, 17].

Змістовий модуль 2. Практика управління в соціальній сфері