Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фармакология. рецепты (2).docx
Скачиваний:
139
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
72.03 Кб
Скачать

6.Суксаметоній (Дитилін)

Фармакотерапевтична група:  міорелаксанти. Похідні холіну. Міорелаксанти з периферичним механізмом дії. Холінотропні ЛЗ

Показання:

Застосовують як міорелаксант короткої дії в умовах наркозу та штучної вентиляції легень для інтубації трахеї, для підтримання міоплегії при оперативних втручаннях тощо

По механізму дії суксаметоній- Деполяризуючий агонист нікотинових і мускаринових рецепторів. За кінцевим ефектом - антагоніст ацетилхоліну на кінцевий платівці скелетних м'язів. Розслаблення м'язів, подібно суксаметоній, Можуть викликати локально ^ концентрації ацетилхоліну

1) Rp: Sol. Ditilini 1% 2,0

D.t.d: N 6 in amp.

S: Для внутрішньовенного введення.

2) Rp .: Solutionis Suxamethonii iodidi 2% -5ml

D. t. d. N. 10 in ampullis

S. Вводять в / в в дозі 5 мл при вправленні вивихів.

7. Епінефрину гідрохлорид (Адреналіну гідрохлорид)

Засоби, що впливають на адренергічні синапси. препарат групи кардіотонічних неглікозидні засобів. Володіє гіперглікемічних, бронхолитическим, судинозвужувальну і протиалергічну дію.

Показання до застосування: хворим у стані анафілактичного шоку, гіпоглікемічної коми, пацієнтам з бронхіальною астмою, а також як пресорний засіб при шоку, колапсі для підвищення AT

Механізм дії .Препарат чинить пресорний ефект, звужуючи периферичні су­дини, а також бронхолітичний, підсилює глікогеноліз (розщеплення глікогену до глюкози), підвищує вміст глюкози в крові (гі­перглікемія), послаблює тонус і силу скорочень міометрія.

1) Rp .: Sol. Adrenalini hydrochloridi 0,1% 1,0

D. t. d. N. 6 in amp.

S. Під шкіру по 0,5 мл (дорослим). Під шкіру дитині 5 років по 0,1 мл 2 рази на день

2) Rp .: Sol. Adrenalini hydrotartratis 0,18% 1,0

D. t. d. N. 6 in amp.

S. Під шкіру по 0,5 мл (дорослому)

8. Фенілефрин (Мезатон)

Фармакотерапевтична група:  Альфа-адреноміметики. засоби, що застосовуються в офтальмології. Засоби, що впливають на адренергічні синапси. Альфа-адреностимулятор.

Показання:

Для підвищення артеріального тиску при колапсі і гіпотензії, при підготовці до операцій і під час останніх, при гіпотонічній хворобі, при вазамоторному і сінному нежиті, при інтоксикаціях, інфекційних хворобах

Механізм дії .Звужує артеріоли і підвищує артеріальний тиск, на величину серцевого викиду практично не впливає. Спричиняє розширення, привідкритокутовій глаукомі може зменшити внутрішньо очний тиск.

1) Rp .: Sol. Mesatoni 1% 1 ml

D. t. d. N. 10 in ampull.

S. Вміст ампули розчинити в 40 мл 40% розчину глюкози. Вводити внутрішньовенно, повільно.

2) Rp .: Sol. Mesatoni 1% 1 ml

D. t. d. N. 10 in ampull.

S. Вводити під шкіру або внутрішньом'язово 0,5-1 мл.

3) Rp .: Sol. Mesatoni 1% 5 ml

D. S. Очні краплі. За 1-2 краплі в день в обидва ока.

4) Rp .: Sol. Mesatoni 0,25% 10 ml

D. S. Краплі в ніс.

9. Пропранолол (Анаприлін)

Фармакотерапевтична група. Неселективні блокатори b-адренорецепторів. Засоби, що впливають на адренергічні синапси

Показання:

Артеріальна гіпертензія; стенокардія напруження, нестабільна стенокардія; синусова тахікардія, надшлуночкова тахікардія, надшлуночкова та шлуночкова екстрасистолія, ессенціальний тремор, синдром страху, профілактика мігрені та ін.

Механізм дії .Блокує b1- і b2-адренорецептори, виявляє мембраностабілізуючу дію. Пригнічує автоматизм синоатріального вузла, виникнення ектопічних ділянок у передсердях, атріовентрикулярному вузлі і, меншою мірою, в шлуночках. Знижує швидкість проведення збудження ватріовентрикулярному з’єднанні по пучку Кента переважно у антероградномунапрямку. Сповільнює частоту та зменшує силу серцевих скорочень, потребу міокарда в кисні. Знижує серцевий викид, артеріальний тиск, секрецію реніну, нирковий кліренс і швидкість клуб очкової фільтрації. Пригнічує реакцію барорецепторів дуги аорти на зниження артеріального тиску.

Rp .: Anaprilini 0,01

D. t. d. N 20 in tabul.

S: По 1 таблетці 3-4 рази на день.