Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фармакология. рецепты (2).docx
Скачиваний:
139
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
72.03 Кб
Скачать

23.Диклофенак натрію

Фармакотерапевтична група. Нестероїдні протизапальні та протиревматичні засоби. анальгезуючі ЛЗ

Показання:

Ревматоїдний артрит, ревматизм, анкілозивний спондилоартрит (хвороба Бехтерєва), артроз, спондилоартроз, первинна дисменорея, аднексит та інші запальні і дегенеративно-запальні захворювання, які супроводжуються больовим синдромом різноманітного генезу.

Механізм дії зумовлений пригніченням біосинтезу простагландинів шляхом гальмування циклооксигенази, зменшенням утворення кінінів та інших медіаторів запалення і болю, стабілізуючим впливом на лізосомальні мембрани. Пригнічує агрегацію тромбоцитів, при тривалому прийманні виявляє десенсибілізуючу дію. При ревматичних захворюваннях зменшує набряк і біль у стані спокою та при русі, ранкову скутість і набряклість суглобів, поліпшуючи їх функціональну здатність.

1) Rp: Sol. Diclofenaci 2,5% - 3 ml

D.t.d: №15 in amp.

S: Внутрішньом'язово по 3 мл. в день.

2) Rp .: Tab. Diclofеnac-natrii 0,025 №30

D.S: по 1 таб. 3 р / д

24.Парацетамол

Фармакотерапевтична група. Аналгетики та антипіретики. Аніліди.

Показання:

Больовий синдром слабкої та помірної інтенсивності різного генезу (головний біль, мігрень, зубний біль, невралгія, міалгія, альгодисменорея, біль при травмах, опіках)

Механізм дії пов’язаний з пригніченням синтезупростагландинів, переважним впливом на центр терморегуляції в гіпоталамусі.

Rp: Tab. Paracetamoli 0,5

D.t.d: №10 in tab.

S: По 1-2 табл. на прийом. Не більше 4 г / добу.

25.Целекоксиб

Фармакотерапевтична група. Не стероїдні протизапальні та протиревматичні засоби. анальгезуючі ЛЗ

Показання:

Симптоматична терапія запалення і болю при остеоартриті та ревматоїдному артриті.

механізм дії препарату полягає у пригніченні синтезу простагландинів шляхом селективного інгібування ферментуЦОГ-2 (циклооксигеназа), яка бере участь у перебігу процесів запалення.

Rp .: Tab. Celecoxibi 0,2 N.20

D.S. . Всередину по 1 таб. 2 рази на день

26. Хлорпромазин (Аміназин)

Фармакотерапевтична група. Нейролептики. Антипсихотичні засоби.(психотропні)

Показання:

Психомоторне збудження у хворих на шизофренію, маніакально-депресивний психоз та інші психічні захворювання.

Механізм антипсихотичної дії пов’язаний з блокадою постсинаптичнихдопамінергічних рецепторів у мезолімбічних структурах головного мозку. Виявляє також блокуючу дію на альфа-адренорецептори та пригнічує вивільнення гормонів гіпофіза і гіпоталамуса.

Rp: Sol. Aminazini 2, 5% - 2 ml Або (Chlorpromazine hydrochloride)

D.t.d: № 6 in amp.

S: Для внутрішньовенних вливань по 1-2 мл попередньо розвести в 20 мл 5% розчину глюкози для купірування психомоторного збудження.

27. Дроперидол

Фармакотерапевтична група. Антипсихотичні засоби. Нейролептики

Показання:

Нейролептанальгезія (в комбінації з фентанілом) для підготування пацієнтів до інструментальних і ендоскопічних досліджень, різних оперативних втручань, наркозу; усунення психомоторного збудження в післяопераційний період, шок різного походження.

Мех.дії. Окрім зменшення опору периферичних судин, препарат може викликати пониження системного артеріального тиску, а також пониження тиску в легеневій артерії (особливо при значному його підвищенні). Препарат зменшує частоту виникнення аритмій адреналінового генезу, але не запобігає аритміям іншої етіології. Антихолінергічними та антигістамінними властивостями дроперидол неволодіє.

1)Rp: Sol. Droperidoli 0,25% 5 ml

D.t.d: N 4 in amp.

S: Внутрішньом'язово по 1 мл (2,5 мг) в поєднанні з фентанілом під час сильних нападів болю дитині 7 років при опікової хвороби.

2) Rp: Sol. Droperidoli 0,25% -10 ml

D.t.d. №10 in amp.

S .: 10 мл в / в стр. В комплексі протидії судомної терапії при гестозах.

28. Діазепам

Фармакотерапвтична група. Транквілізатори. .(психотропні). Анксіолітик. Групи бензодіазепіну

Показання:

Дорослі.Тривожні розлади.Безсоння (бензодіазепіни показані тільки при тяжких розладах, особливо для пацієнтів, які мають критичні патологічні стани).Усунення м'язових спазмів, асоційованих зі спазмами церебральної етіології. У складі комплексного лікування епілепсії.Премедикація при незначних хірургічних втручаннях.

Механізм дії діазепаму пов’язаний з ГАМК, що є гальмуючим медіатором у ЦНС. Відомо, що ГАМК-ергічні нейрони гальмують діяльність нейронів інших типів. Препарат знижує активність ферменту ГАМК-трансамінази, за рахунок цього підвищуючи вміст ГАМК у мозку. З іншого боку, зростає чутливість мембран до ГАМК. 

Rp: Tab. Diazepami 0,005

D.t.d: №100 in tab.

S: По 1 таб. 2 рази в день всередину.