Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦIЯ 7.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.09.2018
Размер:
83.97 Кб
Скачать
  1. Сутність та завдання фізичного виховання.

Фізичне виховання - с-ма саціально-педагогічних заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я та загартування організму, гармонійний розвиток форм ф-ій і фіз можливостей людини, формування життєво важливих рухових навичок і вмінь.

Фізичне виховання - це організований процес впливу на учнів фізичними вправами, природними і гігієнічними факторами з метою підготувати підростаючого покоління до щасливого доброго життя. Фізичне виховання с цілеспрямована, чітко організована система фізичної та спортивної діяльності дітей.

Мета полягає в гармонійному розвитку тіла кожної дитими, в тісній органічній єдності фізичного з розумовим, трудовим. моральним, естетичним вихованням.

Фізична освіта призвана збуджувати у школярів потребу та інтерес до

знань фізкультурою і спортом.

Завдання:

  1. Зміцнення здоров'я і загартування організму - сприяє правильному фізичному розвитку і підвищеної працездатності. Нормальному розвитку сприяє планове загартування організму, дотримання правильного режиму дня.

  2. Розвиток основних фізичних якостей (сила. швидкість, гнучкість, спритність).

  3. Озброєння учнів спеціальними знаннями, руховими вміннями та навичками.

  4. Виховання стійкого інтересу і потреб в систематичних заняттях фізичною культурою.

Засоби фізичного виховання:

- Фізичні вправи - це спеціально організовані свідомо виконувані рухові дії (спортом займаються у віці 15-35 років.).

- Оздоровчі сили природи - сонячні промені, свіже повітря, вода.

- Гігієнічні фактори - гігієнічне забезпечення фізкультурних занять, раціональний режим праці, відпочинку, харчування, сну.

Форми організації фізичного виховання учнів.

  1. форми навчально-виховної роботи з фіз. культурою і спортом, направлені на вирішення освітніх і виховних завдань: уроки фізкультурні заняття в спортивних секціях школи.

  2. форми фізично оздоровчої роботи в режимі навчального дня школи: ранкова гімнастика, ігри і фізичні вправи на великих перервах.

З. форми позакласної самодіяльної роботи з фізичної культури: змагання, спортивні секції.

Участь школярів у тих чи інших формах занять фізичних вправ залежить від стану здоров'я, фізичної підготовки та віку. Лікарі школи проводять систематичний медичний огляд і визначають приналежність кожного до тієї чи іншої медичної фізичної групи.

  • Основна;

  • Підготовча;

  • Спеціальна.

9