Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пос.МРГП-ч-2-2010.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Структура план-конспекту може бути варіантів:

Варіант І

з/р

Зміст заняття

час /хв.

Дії керівника та навчаємих

1

2

3

4

Варіант 2

з/р

Навчальні питання

час/хв.

Дії керівника

Дії навчаємих

І

2

3

4

5

Варіант 3

з/р

Навчальні питання та їх зміст

час/хв.

Методичні вказівки

І

2

3

4

У вступній частині необхідно передбачити такі заходи:

- перевірка особового складу та його готовність до заняття;

- перевірка навчально-матеріального забезпечення заняття;

- проведення , з необхідності, контрольне опитування;

- доведення основних заходів безпеки при проведенні заняття;

- оголосити номери та найменування теми та заняття;

- довести мету заняття та порядок його проведення

При проведенні основної частини, у графі час визначають в залежності від важливості, об'єму загальної тривалості заняття час для відпрацювання навчальних питань, необхідне пам'ятати, що більше часу відводиться для практичного відпрацювання, тому майже усі заняття повинні носити практичну спрямованість, при цьому використовують показ із розповіддю та поясненням а потім тренування.

У графі "дії керівника" позначають зміст навчальних питань та довідковий матеріал з них, методи подання навчального матеріалу та зміст та вимоги нормативів, що відпрацьовуються на занятті. Зміст викладається стисло, логічно, в об'ємі, якій необхідний керівнику. Добре підготовлені керівники занять /командири, педагоги/ обмежуються розбиттям навчальних питань на складові підпитання з познаками, як їх подавати. За малим досвідом проведення занять, керівники прагнуть скласти най можливо розгорнутий та повний конспект, особливо по складним питанням, щоб не користуватися в процесі заняття керівними документами та літературою. В довідковому матеріалі позначають: номери, зміст та вимоги нормативів /час та точність/, команди, доповіді, штати, статті статутів, настанов, посібників, підручників а також приклади з військового досвіду. При проведенні заняття керівник повинен контролювати ступінь опанування навчальним матеріалам та прийомами дій методом опитування, спостереження за діями навчаємих.

В графі "Дії навчаємих" викладаються очікуємі дії тих, хто навчаються, варіанти можливих рішень, доповідей, відповідей, а також методичні примітки до дій навчаємих.

Іноді, зміст навчальних питань, дії керівника та навчаємих а також довідковий матеріал подається послідовно а методичні вказівки при цьому виносяться в окрему колонку.

Таким чином, кожний керівник оформляє свій план-конспект у зручній для проведення занять та нього формі, але у всіх випадках в план-конспекті вказується: навчальні питання та час на їхнє відпрацювання, зміст навчального матеріалу з необхідними поясненнями та довідками, діями керівника та навчаємих.

План проведення заняття може бути текстуальним, графічним або текстуально-графічним / на карті або схемі навчального центру/.

Конспекти, план-конспекти та плани проведення занять перевіряються та затверджуються безпосередніми начальниками.