Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры по макро.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
185.31 Кб
Скачать

37. Пропозиція грошей та грошові агрегати

а) визначення пропозиції грошей, графік грошової пропозиції

Відомо, що гроші існують у двох формах: готівкові та безготівкові. Для забезпечення угод, які необхідні для виробництва ВНП (трансакційний попит) та для купівлі цінних паперів(спекулятивний попит) необхідна певна грошова маса. Уся маса грошей, як та, що знаходиться у обігу (поза банками), так і на рахунках у банках (без урахування готівки у касах банків), представляє собою пропозицію грошової маси. Пропозиція грошей - це грошова маса в обігу, тобто сукупність платіжних засобів, які обертаються в країні на даний момент. Грошова маса - той обсяг грошової пропозиції в країні, який формується центральним та комерційними банками у вигляді їх зобов'язань. Грошова маса - це та загальна сума грошей, яка знаходиться в розпорядженні економіки країни та забезпечує фінансування її діяльності. Це також уся готівка, якою володіють приватні особи, підприємства і адміністрації. Графічно грошова пропозиція представлена вертикальними лініями, оскільки вона стабільна у кожний даний момент.

Грошова маса алгебраїчно показана формулою:

PQ ВНП

M = --------- = ---------

V V

б) грошові агрегати

Для характеристики грошової пропозиції застосовують різні узагальнюючи показники, так звані грошові агрегати, згруповані відповідно з рівнем ліквідності та з урахуванням трансакційного підходу. До них належать:

- агрегат Мо - готівка, яка обслуговує значну частку повсякденних операцій;Агрегат М1 - готівка + безготівкові депозити ;Агрегат М2 - включає в себе М1 + квазі гроші (майже гроші) до яких належать: ощадні вклади, строкові вклади, взаємні фонди грошового ринку, депозитні рахунки, одноднівні репо ( одноднівці угоди про зворотній викуп) , одноднівні займи у євродоларах. Міжнародний Валютний Фонд рекомендує вимірювати грошову масу саме по показнику М2. Але в Україні вона вимірюється по показнику М3.Агрегат М3 включає в себе М2, його частка складає 96,9 - 99,8% грошової маси, вимірюваної по М3. Решту складають кошти грошового ринку (кошти клієнтів по трастових операціях банку та цінними паперами субординоваго боргу банків), які є відносно незначними. Агрегат М4 включає в себе М3 + кошти кредитного ринку, до яких належать банківські акцепти, комерційні папери (векселя, тратти, тобто переводні векселі).

Рис.5 Попит та пропозиція грошей.

Пропозиція грошей показана вертикальними лініями, оскільки припускається, що центральний банк контролює величину грошової маси та прагне підтримувати її незалежно від відсоткової ставки. Як і на будь-якому ринку, рівновага на грошовому ринку досягається у точці перетину кривих попиту та пропозиції, яка формує рівноважну ставку відсотку. Що відбуватиметься на грошовому ринку при порушенні рівноваги та яким чином рівновагу може бути відновлено?

Фактори, які впливають на пропозицію грошей:

-норми обов'язкових резервів;облікової ставки;- типової ринкової процентної ставки;- процентної ставки за депозитами до запитання;- обсягу багатства економічних суб'єктів;- тінізації підприємницької діяльності;- стану довіри до банків, банківської паніки.

Зміна норми обов'язкового резервування викликає протилежну за напрямом зміну коефіцієнта (m) мультиплікації грошової маси, оскільки він визначається за формулою т =1/r, де r - норма обов'язкового резервування. Тому чим нижчою буде норма (r), тим вищим буде коефіцієнт мультипликації, а отже більшим загальний обсяг грошової пропозиції, і навпаки.Зміна облікової ставки впливає на грошову базу. При підвищенні облікової ставки зменшується попит комерційних банків на позички рефінансування, внаслідок чого грошова база скоротиться, також надлишкові резерви банків та їхні можливості надавати позички, а отже і рівень мультиплікатора.Зміни типової ринкової процентної ставки впливають на пропозицію грошей.при зростанні процентної ставки за позичками і облігаціями у комерційних банків розширюються можливості одержувати позички рефінансування навіть при зростанні облікової ставки, унаслідок чого зростають грошова база, банківські резерви і коефіцієнт мультиплікації, що сприяє розширенню пропозиції грошей. Водночас у цій ситуації можуть зменшуватися попит на банківські позички, зростати надлишкові.Зміна багатства призводить до зміни співвідношення між депозитною і готівковою складовими грошової маси: чим бідніші економічні суб'єкти, тим більшу частину своїх грошей вони тримають у формі готівки, і навпаки. Але оскільки депозитна складова зумовлює мультиплікативний процес, а готівкова - ні, то зміна їх співвідношення приводить до зміни загального обсягу пропозиції грошей.Тінізація підприємницької діяльності зумовлює зміну структури грошових запасів на користь готівки. Це послаблює мультиплікативне збільшення депозитів, оскільки готівка виходить з банківського обороту і не використовується для цілей кредитування. Падіння рівня мультиплікації зменшує пропозицію грошей У депозитній формі значно більше, ніж зростає готівкова маса. Тому загальна грошова пропозиція скорочується в міру зростання тінізації економіки. Низький стан довіри до банків негативно впливають на процес мультиплікативного збільшення депозитів, бо спричиняють вилучення грошей з депозитів чи стримують їх зростання. В умовах посилення недовіри до банків рівень мультиплікації може знижуватися і тому, що банки змушені збільшувати свої надлишкові резерви і скорочувати кредитування.

38.Грошовий ринок та механізм його функціонування:

а) поняття грошового ринку та його графічна модель.Грошовий ринок - це ринок, на якому попит на гроші та їх пропозиція визначають рівень відсоткової ставки , "ціну" грошей, це ланка інститутів, що забезпечують взаємодію попиту і пропозиції грошей. Відомий словник Макміллана пропонує таке визначення : грошовий ринок - це будь-який ринок позичкових фондів. Основними суб'єктами грошового ринку є банки, страхові компанії, пенсійні фонди, інвестиційні компанії та інші фінансово-кредитні інститути, які мобілізують та перерозподіляють грошові кошти підприємств, банків, населення. Інструментами грошового ринку виступають:- векселі Державного казначейства та комерційних банків,- депозитні сертифікати;- банківські сертифікати тощо.У якості ціни тимчасово вільних коштів виступає процентна ставка.

Модель грошового ринку представлена на рис. 5

Пропозиція грошей показана вертикальними лініями, оскільки припускається, що центральний банк контролює величину грошової маси та прагне підтримувати її незалежно від відсоткової ставки. Як і на будь-якому ринку, рівновага на грошовому ринку досягається у точці перетину кривих попиту та пропозиції, яка формує рівноважну ставку відсотку.

а) попит на гроші та його складові.Гроші потрібні не самі по собі, а тому що на них можна придбати товари та послуги. Визначення природи попиту на гроші стало зараз центральною проблемою макроекономічної теорії. Чому існує попит на гроші? Називають дві основні причини. По-перше, люди мають потребу у грошах, як засобі обігу. Домогосподарства, індивіди потребують грошей для придбання необхідних товарів та послуг. Підприємцям гроші необхідні щоб придбати чинники виробництва: сировину, машини, устаткування, паливо тощо, щоб виплачувати заробітну плату. Необхідні для усіх цих цілей гроші називають попитом на гроші для угод (попит для здійснення трансакцій у процесі виробництва ВНП) . Попит на гроші для здійснення угод (трансакційний попит) дорівнює номінальному ВНП. Відомо, що номінальний ВНП це виражена в ринкових цінах поточного року вартість кінцевої продукції - товарів та послуг, вироблених національним виробником як на території даної країни, так і за її межами. Для того, щоб вартість кінцевого продукту була реалізована і необхідні гроші для угод. Попит на гроші для угод змінюється пропорціонально номінальному ВНП.Попит на гроші для угод не залежить від процентної ставки, а залежить тільки від номінального ВНП, тому на графіку він показаний вертикальною лінією.

Друга причина, яка формує попит на гроші витікає з функції грошей як засобу збереження. Зберігати можна у різних формах: у вигляді готівки, відкрити депозитний рахунок, або придбати цінні папери - акції, облігації. Отже, існує попит на гроші з боку активів. Це - так званий спекулятивний попит для операцій з цінними паперами.

Попит на гроші для угод

Кожна з форм має свої переваги і недоліки. Перевагою грошей є їх висока ліквідність - готівка дозволяє швидко розрахуватися за той товар, що сподобався, але гроші не приносять проценту, депозитний рахунок забезпечує відсоток, але він, зазвичай, не дуже високий і залежить від певних умов, облігації дають обумовлений процент, але можуть впасти у ціні; дивіденди не гарантовані, а курс акцій коливається. Отже, треба вирішувати, у якій формі тримати фінансові активи. Рішення залежить від процентної ставки. Якщо процентна ставка висока, зберігати гроші у форми готівки невигідно, якщо ж процентна ставка зменшується, вигідніше купувати цінні папери. Величина спекулятивного попиту обернено пропорційна процентній ставці.Таким чином, попит на гроші має дві складові: попит на гроші для угод та спекулятивний попит, сумістимо два графіки та отримаємо криву загального попиту на гроші .

б) рівновага на грошовому ринку, рівноважна ставка проценту, порушення та відновлення рівноваги на грошовому ринку.Припустимо, рівновага на грошовому ринку встановилася, коли попит та пропозиція грошей дорівнювали 200 млрд. доларів, рівноважна ставка проценту - 5%. Пропозиція грошей зменшилась до 150 млрд. доларів, господарюючим суб'єктам не вистачає 50 млрд. доларів. Вони спробують їх отримати, продавши частку цінних паперів, наприклад - облігацій. Зростання пропозиції облігацій зменшить їх ціну. Зниження цін облігацій підвищить відсоткову ставку. Чому? Припустимо, облігація номіналом у 1000 доларів приносила щорічно 50 доларів, тобто :50/1000*100%=5%.Якби ціни облігацій зросли, відсоткова ставка – зменшилась.Якщо відсоткова ставка висока, люди прагнуть тримати гроші на вкладах, які приносять високий відсоток і попит на гроші скорочується. Внаслідок цього на грошовому ринку відновлюється рівновага.