Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика_bes.DOC
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
173.57 Кб
Скачать

3. Технологія механізованих виробничих процесів.

Для досягнення високів темпів виконання будівельно-монтажних процесів потрібно застосовувати механізацію найбільш трудомістких процесів, щоб максимально зменшити частку ручної праці.

Виробничі і механізовані устаткування підбирають в залежності від виду роботи, обсягів робіт, якості роботи, яка виконується, термінів будівництва та якості виконання робіт.

При виконанні таких видів робіт як, влаштування бетонної основи під підлогу, влаштування покрівлі, влаштування фундаментів, фарбування фасаду, фарбування вапном, влаштування вимощення, необхідно підібрати деякі механізовані устаткування, які необхідні для зменшення ручної праці та збільшення високої продуктивності.

Для влаштування основи під підлогу необхідно ущільнити поверхню заповнену бетонною сумішшю, для цього необхідно підібрати площадковий поверхневий вібратор, з робочим органом у вигляді плити або піддона.

При замонолічувані стиків між плитами покриття, влаштування монолітних ділянок та монолітних поясів застосовують бетонну суміш. ЇЇ закуповують на місцевих ЗБК а потім автомобілем ЗІЛ 130 доставляють на об’єкт.

При плануванні майданчика ми використовуємо бульдозер ДТ-75, кількість приймаємо виходячи із плану місцевості та розмірів площі, яку плануємо. Розробку грунту в котловані виконують екскаватором ЕО-025 у відвал.

Зворотню засипку виконують бульдозером ДТ-75.

Крім земляних робіт механізованим способом, монтаж конструкцій виконують також за допомогою механізмів – кранів.

Для перевезення будівельних конструкцій при монтажу ї промислової споруди використовують автомобільний транспорт. Рухомий склад автотранспорту класифікується на бортові і самоскиди. Плити перекриття,перемички, прокони, каркаси та ін. перевозять бортовими машинами або напівпричепами. Транспортування щебеню, грунту, піску, асфальту виконують самоскидами на базі ЗИЛ-130 обо СуперМАЗ.

4. Організація і планування будівництва.

Для будівництва будь-якого об’єкта незалежно від його розмірів, складності умов будівництва завжди потрібно правильно і ефективно організувати процес будівництва споруди. З цією метою в робочому проекті об’єкта, який зводиться повинен бути складений проект організації будівництва.

До складу проекту організації будівництва входять такі пункти:

  • загальна частина;

  • основні та вихідні дані;

  • характеристика умов будівництва;

  • характеристика будівельного майданчика;

  • конструктивна характеристика основних будинків;

  • основні питання організації будівництва;

  • методи виконання основних робіт;

  • охорона праці і техніка безпеки;

  • контроль за якістю будівництва;

  • охорона оточуючого середовища;

  • матеріальні ресурси;

  • потреба в будівельних машинах та транспортних засобах;

  • будгенплан.

У проекті організації будівництва прийняті наступні основні технічні рішення:

- комплексна механізація основних трудомістких робіт і вантажно-розвантажувальних робіт;

- обслуговування будівництва власним автотранспортом ;

- землерийне і підйомне-транспортне обладнання зосереджене на базі СМУ-27.

У склад робіт підготовчого періоду входять роботи зв’язані з освоєнням будівельного майданчика й організацією будівельного виробництва:

- улаштування замовником геодезичної розбивочної основи (висотні репери, головні вісі будівель, опорна будівельна сітка, червоні лінії) і передача її по акту підрядчику;

- створення загальноплощадочного складського господарства, створення необхідного запасу будівельних конструкцій, матеріалів, готових виробів;

- першочергові роботи по планіровці території забезпечуючи організацією тимчасових стоків поверхневих вод;

- організація зв’язку для оперативно-диспетчерського управління;

- поставлення на робоче місце будівельні машини і пересувні механізовані установки;

- забезпечення раціональним побутовим обслуговуванням робітників.

Методи проведення основних видів робіт.

Методи проведення робіт повинні детально розроблятись в проекті виконання робіт. В даному розділі проекту прийняті принципові рішення методів проведення робіт.

Будівництво адмінкорпусу розпочинається після виконання робіт підготовчого періоду.

Будівництво об’єкту передбачено виконати методом бригадного підряду. Роботи виконуються потоковим методом заснованим на рівномірності й безперервності завантаження робочих і використання матеріально-технічних ресурсів. В результаті використання потокового методу виконання робіт найбільш повно сполучається в часі і просторі будівельні і монтажні процеси, підвищується майстерність і виробіток робочих. Поза потоків ідуть об’єкти підготовчого періоду, інженері комунікації,. Правильне розташування на земляній ділянці намічених до будівництва будинку і розбивка на будівельному майданчику можливі при допомозі створення геодезичної розбивочної основи, яку зобов’язаний створити замовник і не менш ніж за 10 днів до початку виконання будівельно-монтажних робіт передбачати по акту підрядчику геодезичні знаки розбивочної основи у вигляді розвинутої мережі пунктів визначаючих положення об’єкта на місцевості.

На початку виконання земляних робіт підрядчик проводить від геодезичної розбивочної основи геодезичні розбивочні роботи по виносу в натуру проекта вертикальної планіровки і постановки відповідних розбивочних знаків.

Вертикальну планіровку майданчика, зрізання родючого шару грунту, зворотню засипку, улаштування корита під дороги виконати бульдозером ДТ-75 потужністю 75 к.с.

Розробку грунту в котловані виконати екскаватором ЕО-025 місткістю ковша 0,25 м3.

Кам’яні роботи повинні виконуватись по технічним картам з використанням передових методів праці, інструментів, інвентарю та пристосувань. Доставка матеріалів на об’єкт повинна виконуватись з застосуванням транспортних засобів, обладнання і пристосувань, забезпечуючи безперервну подачу їх на робоче місце.

Монтаж збірних конструкцій належить здійснити з розкладки. При монтажі збірних конструкцій необхідно дотримуватися слідуючи вимог послідовності монтажу, забезпечуючи стійкість і геометричну незалежність змонтованої частини споруди на всіх стадіях монтажу і міцність монтажних з’єднань, комплексність установки конструкції кожної ділянки будинку дозволяючи проводити на змонтованій ділянці наступні роботи.

На підставі аналізу конструктивної характеристики, виходячи з маси, розмірів монолітних елементів, наявності машин і механізмів у парку генпідрядника основним механізмом прийняти кран МКГ-25БР.

Такелажне обладнання і монтажні пристрої використовують відповідно з вказівками технологічної карти проекта проведення монтажних робіт. При проведені монтажних робіт і зварювальних робіт необхідно керуватись вимогам СНиП 3.03.01-87 „Несущие и ограждающие конструкции”.

Для підвищення ефективності роботи будівельних організацій, продуктивності праці, скорочення термінів будівництва об`єкту, зниження вартості будівельно-монтажних робіт і підвищення їх якості застосовують поточний метод організації будівництва.

При цьому методі технологічний процес зведення об`єкту розбивається на складові процеси. Для кожного з них встановлюється однакова тривалість. Виконання процесів поєднують в часі, що дозволяє забезпечити послідовне здійснення однорідних процесів і паралельне – різнорідних. Завдяки цьому знижуються затрати часу і споживання ресурсів.

Створення будівельного потоку передбачає:

  1. розбивку складного виробничого процесу будівництва об`єкту на складові процеси;

  2. розподіл праці між виконавцями і закріплення між ними цих процесів;

  3. поділ об`єкту на окремі ділянки і встановлення тривалості виконання кожного процесу;

  4. визначення черговості робіт на окремих ділянках, щоб максимально сумістити виконання робіт в часі і просторі, тобто встановити їх технологічну взаємозалежність.

Контроль за якістю будівництва.

Основною умовою досягнення високої якості робіт є виконання вимог будівельних робіт.

Для забезпечення високої якості робіт важливо своєчасно виконати повний комплекс заходів, направлених на попередження браку, починаючи від приймання матеріалів правильного його складання і схову і закінчують підготовкою об’єкта до експлуатації.

Якість будівельних та монтажних матеріалів, конструкцій і деталей повинна оцінюватись на їх підприємствах – виготивниках по галузевих інструкціях при надходженні на будівництво вони повинні проходити вхідний контроль.

Виробничий контроль якості в будівельно-монтажних організаціях повинен включати вхідний, поопераційний і приймальний контроль з оцінкою якості.

Операційний контроль є основним і здійснюється в ході всього періоду будівництва безпосередньо на робочих місцях після завершення виробничих операцій або будівельних процесів і забезпечує своєчасне виявлення дефектів і причин їх винекненя, а також своєчасне прийняття мір по їх усуненню і попередженню.

Цей контроль виконується ІТР будівництва виконувачами робіт, майстрами й бригадами. Вимоги до якості робіт наведені в частині II СНиП „ Правила производства и приёмки строительных работ”.

Основні вказівки по охороні праці.

Всі робітники на об’єкті зобов’язані проходити інструктаж по охороні праці згідно вимог ГОСТ 12.0.004-90. Охорона праці робітників повинна забезпечуватись адміністрацією шляхом видання засобів індивідуального захисту, виконанням заходів по колективному захисту робітників.

На будмайданчику встановлюється показчики робочих ходів та проїздів, особливо виділяється монтажна зона.

Територія будівництва огороджується тимчасовою суцільною огорожею висотою 2 м, ширина воріт – 6 м.

Всі вантажопідйомні механізми та такелажні пристрої перед початком їх експлуатації повинні бути випробувані згідно правил та складені на це відповідними актами.

Вхід в котлован обладнується драбиною з перилами.

Роботи з підвищеною небезпекою необхідно виконувати тільки при наявності наряду – допуску. Швидкість транспорту через майданчик не більше 5 км/год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]