Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операційний менеджмент у сфері роздрібної торгі....doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.11.2018
Размер:
496.13 Кб
Скачать

2.3. Аналіз операційного менеджменту в сфері роздрібної торгівлі

Сьогодні прихильність клієнта КП «Аптека №4» завойовується завдяки поєднанню комплексу факторів: якість лікарських засобів, їх асортимент, професіоналізм співробітників аптеки, оперативність обслуговування, додаткові послуги (довідка, консультація лікаря, попереднє замовлення, доставка тощо), пільги для постійних клієнтів та соціально незахищених категорій населення, сучасний інтер’єр закладу та ін. Таким чином, прихильність клієнта до аптеки буде тоді, коли аптека, в свою чергу, буде прихильною до нього. На таких засадах сформована робота КП «Аптека №4».

- забезпечувати обов'язковий мінімальний асортимент лікарських засобів, що визначається МОЗ України (табл. 2.1);

Зберігання готових лікарських засобів згідно наказу МОЗ України №44 від 16.03.93 р. «Про організацію збереження в аптечних установах різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення», здійснюється у матеріальних кімнатах, які пристосовані для зберігання певної групи ліків. У кожній із матеріальних кімнат дотримується температурний режим, режим зберігання світлочутливих препаратів.

Відпуск медикаментів проводиться у торговому залі.

Аптека оснащена аптечними меблями, холодильниками та необхідним інвентарем для високої продуктивності праці, як того вимагають МОЗ України та юридично-технічні акти, за якими ми працюємо і які знаходяться на кожному робочому місці.

Аптечний кіоск від КП «Аптека № 4» розташований в супермаркеті «Дастор» по вул. Домбровського, 3, як відокремлене приміщення.

Площа аптечного кіоску становить 14,5 кв.м., що відповідає санітарним нормам і обсягу робіт.

Опалення та водопостачання централізоване, освітлення природне і електричне.

Аптечний кіоск має вивіску з відомостями про час роботи, найближчу і чергову аптеки.

Увазі відвідувачів представлені книга відгуків та пропозицій, копія ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами, куточок покупця та інші інформаційні повідомлення щодо діяльності аптечного кіоску.

Згідно Постанови KM №1570 від.17.11.2004 р. кіоск оснащений спеціальними меблями, вітринами, шафами для зберігання медикаментів, предметів догляду за хворими та інших товарів медичного призначення.

Кіоск забезпечений холодильником для окремого зберігання термолабільних препаратів зовнішнього та внутрішнього застосування, письмовим столом, окремими шафами для верхнього та для робочого спецодягу та взуття.

Обов'язковим для кіоску є: довідкова та нормативна література, допоміжний матеріал для роботи, кімнатний термометр, термометри для вимірювання температури в холодильнику, гігрометр.

Велика увага приділяється тісній інформаційній роботі з лікарями медичних закладів, що являється гарантом успішного забезпечення населення необхідними медикаментами та виробами медичного призначення.

Робоче місце фармацевта відокремлене скляною вітриною з віконцями від попадання повітряно-крапельної інфекції.

Весь асортимент медикаментів та предметів догляду за хворими розміщений в шафах та холодильнику згідно з фізико-хімічними властивостями та особливостями за фармакологічними групами.

В приміщенні кіоску постійно дотримується належний санітарний режим згідно наказу МОЗ України №275, щоденно проводиться вологе прибирання, належна санітарна обробка меблів, вітрин, холодильника.

Згідно графіка 1 раз в місяць проводиться генеральне прибирання — санітарний день.

Дезінфікуючі засоби та промаркірований інвентар є в достатній кількості.

Асортимент товарів складається з препаратів, які дозволені до без рецептурного відпуску лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва за наказом МОЗ України №897.

Закупівля лікарських засобів проводиться згідно порядку затвердженому в аптеці.

Формування роздрібних проводиться комісією по ціноутворенню, яка затверджена в аптеці. Розмір торгівельної надбавки не перевищує 20% від закупівельної ціни.

Порядок утворення роздрібної вартості на лікарські засоби, ціни на які не підлягають державному регулюванню, зазначений в табл. З 4 (приклад 2).

Таблиця 3.4

Приклади визначення роздрібної ціни для лікарських засобів

Приклад

Назва

лікарського

засобу

Фірма-виробник

Оптова ціна ви­робника (митна вартість)

Підхід до ре­гулю­вання ціни

Розмір

торгівельної

надбавки

Роздріб­на ціна

1.

Етамбутол табл. 0,4 г №10 (проти­туберкульоз­ний препарат)

Одеське

ВХФП

"Біости-

мулятор"

10,0 грн.

дер­жав­ний

35% для населен­ня 10% для лікарні

13,5 грн.

11,0 грн.

2.

Рапидол * табл. 500 мг №12

(анальгетик і антипіретик)

"Сагмел" США

17,85 грн.

ринко­вий

50 % для населен­ня і ліка­рні

26,78 грн.

Доставка медикаментів в аптечний кіоск здійснюється щоденно. Для цього виписується вимога, яка поповнюється з аптеки. Аптечний кіоск проводить інформацію:

  • усно - по мірі необхідності населенню;

  • письмово - у вигляді інформаційних листів про наявність препаратів в аптечному кіоску;

  • наочно - у вигляді розміщення реклами.

Дуже важливим завданням фармацевта є санітарно-просвітницька робота серед відвідувачів, її тематика і зміст направлені на підвищення рівня санітарної культури та охорони здоров'я людей. Санітарно-освітню роботу тісно пов'язую зі специфікою своєї роботи. В процесі спілкування з хворими проводжу бесіди на теми, пов'язані з медикаментозним забезпеченням, пропагандою здорового способу життя, про не допустимість самолікування.

При відпуску медикаментів кожному пацієнту надають консультацію з питань лікування в домашніх умовах, умовах зберігання ліків.

Серед препаратів, які споживачі купують в аптеці для самолікуван­ня, провідне місце утримують вітчизняні лікарські засоби. Так, найпопулярнішим безрецептурним препаратом є аспірин - його при високій температурі застосовують 67 % опитаних відвідувачів аптек. Значно мен­шою популярністю користується парацетамол (13 %). При головному болі частіше всього вживають аналгін (46 %) і цитрамон (26 %), при нежиті - нафтизин, піносол і галазолін (22,14і 10% відповідно), у випадку простудного кашлю - мукалтин, бромгексин і бронхолітин (26,19 і 10 %), для лікування серцевих хвороб - валідол і корвалол (35 і 29 %), при шлун­ково-кишкових розладах - активоване вугілля (29 %), фестал (24 %), фталазол і но-шпу - по 12 %.

Організація формування товарних запасів аптеки відбувається на основі:

- товарів, які є в наявності в аптеці та її відокремлених структурних підрозділах;

-товарів, що закуплені та оплачені аптекою і залишені на відповідальне зберігання у постачальників;

-товарів, які здані на переробку (наприклад, лікарська рослинна сировина).

Організація роботи з товарними запасами - це процес балансування між двома взаємовиключними тенденціями: скорочення сумарних витрат, спрямованих на утримання запасів, і забезпечення наявності за­пасів, достатніх для безвідмовної реалізації.

Рис. 3.1. Формування товарних запасів Аптеки №4

При цьому збільшення то­варних запасів за кількістю та якістю доцільне доти, поки економічний ефект перевищує витрати з утримання додаткових запасів і відволікан­ня обігових коштів.

Для встановлення кількісного обсягу замовлення в аптеці використовують таку формулу:

КОЗ = (ППТЗ + ПОЗ) х СДНП + РЗ-3,

де КОЗ - кількісний обсяг замовлення конкретного препарату;

ППТЗ - періодичність перевірки товарних запасів в аптеці;

ПОЗ - період отримання замовлення;

СДНП - середньоденний норматив продажу лікарського засобу;

РЗ - його резервний запас;

З - прогнозований залишок на день поставки.

Наприклад, кожних шість днів здійснюється перевірка товарних за­пасів і оформлення замовлення, ще три дні йде на отримання замовлен­ня і за розрахунками щоденно продається п'ять упаковок препарату «фестал», бажаний резервний запас відповідає середньоденному попиту, залишок на день поставки становитиме п'ять упаковок цього препарату. Таким чином, аптека замовляє: КОЗ = (6 + 3) * 5 + 5 - 5 = 45 упаковок «фесталу».

Така методика використовується у випадках, коли попит медикаментів різко не змінюється за достатньо великий інтервал часу, тобто для них характерний високий і середній рівень передбачуваності споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]